O szkoleniu
Serdecznie zapraszamy na szkolenie o tematyce alergenów w żywności. Szkolenie można odbyć w trybie stacjonarnym i online. Celem szkolenia jest:
- dostarczenie wiedzy na temat alergenów występujących w żywności: czym są alergeny i jakie mogą wywołać reakcje ze strony układu odpornościowego człowieka.
- zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi oznakowania żywności zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- przygotowanie uczestników do wprowadzenia systemu nadzorowania materiałów alergennych w ich firmach (zgodnie z BRC wydanie 8).
- dostarczenie wiedzy na temat alergenów występujących w żywności: czym są alergeny i jakie mogą wywołać reakcje ze strony układu odpornościowego człowieka.
- zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi oznakowania żywności zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- przygotowanie uczestników do wprowadzenia systemu nadzorowania materiałów alergennych w ich firmach (zgodnie z BRC wydanie 8).
Dlaczego warto wziąć udział?
Uczestnik uczy się:
- Oceniać ryzyko związane z możliwą obecnością substancji alergennych w wyrobie gotowym.
- Identyfikować drogi zanieczyszczenia krzyżowego substancjami alergennymi.
- Podejmować działania związane z nadzorowaniem substancji alergennych na każdym etapie postępowania z żywnością: od zakupu surowców do znakowania wyrobu gotowego.
- Prawidłowo przygotować informację o alergenach na etykietę produktu.
Uczestnik dowiaduje się:
- Co to są alergeny i dlaczego są niebezpieczne dla życia i zdrowia.
- Czym różnią się reakcje alergiczne od nietolerancji pokarmowej i jakie są ich objawy.
- Które z alergenów i substancji powodujących nietolerancję pokarmową muszą być deklarowane na etykiecie produktu zgodnie z prawem obowiązującym w Unii Europejskiej (Rozp. (UE) 1169/2011).
- Dlaczego system nadzorowania alergenów w wyrobie gotowym zaczyna się już w momencie przygotowywania specyfikacji surowca.
- W jaki sposób unikać zakażeń krzyżowych alergenami w procesie transportu, magazynowania, produkcji i dystrybucji.
- Jakie metody kontroli można wykorzystać aby potwierdzić brak alergenu.
Zdobyte kwalifikacje/umiejętności:
- Ocena surowców w celu określenia obecności alergenów i prawdopodobieństwa zanieczyszczenia alergenami.
- Ocena ryzyka do identyfikacji dróg zanieczyszczenia alergenami.
- Tworzenie procedur postępowania na każdym etapie produkcji żywności w celu uniknięcia zakażeń krzyżowych.
Kto powinien wziąć udział?
Adresaci:
- Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
- Liderzy projektów.
- Audytorzy wewnętrzni SZJ, ZSZJ.
- Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji).
Program szkolenia
- Alergeny pokarmowe.
- Co to są za substancje.
- Jakie wywołują reakcje ze strony układu odpornościowego.
- Czym różni się reakcja alergiczna od nietolerancji pokarmowej.
- Wymagania prawne dotyczące przekazywania konsumentom informacji o alergenach występujących w produkcie.
- Omówienie listy alergenów i substancji powodujących nietolerancję pokarmową, których obecność należy deklarować zgodnie z prawem obowiązującym w UE.
- W jaki sposób należy prawidłowo przekazywać konsumentom informację o alergenach występujących w produkcie.
- System nadzorowania materiałów alergennych – minimalizowanie ryzyka zanieczyszczenia produktów alergenami
- Źródła obecności alergenów w produkcie – 5S
- Ocena surowców w celu określenia obecności alergenów i prawdopodobieństwa zanieczyszczenia alergenami: specyfikacje i ocena dostawców
- Przyjmowanie surowców do magazynu i magazynowanie
- Produkcja
- Znakowanie
- Mycie i czyszczenie
- Ocena ryzyka i identyfikacja dróg zanieczyszczenia krzyżowego.
- Kontrola obecności alergenów w produkcie i na powierzchniach.
- Rapid testy
- Badania w laboratoriach akredytowanych
- Zakończenie szkolenia
- Podsumowanie
- Test
- Ankieta
Ćwiczenia:
- zebranie wiedzy uczestników na temat alergenów
- rozpoznanie żywności, w której występują alergeny i substancje powodujące nietolerancję pokarmową wymienione w załączniku II Rozp. (UE) 1169/2011
- przygotowanie etykiety produktu na podstawie jego składu i opisu zakładu
- ocena poprawności informacji na etykietach na podstawie przykładów „z rynku”
- stworzenie systemu nadzorowania substancji alergennych wraz z identyfikacją dróg zanieczyszczeń krzyżowych na każdym etapie postępowania z produktem w firmie produkującej czekoladę mleczną, naturalną i z orzechami laskowymi.
Czas trwania
1 dzień, 8 godzin
Termin:
31-1.08.2017
09-10.11.2017
Termin:
31-1.08.2017
09-10.11.2017
Prelegenci

Trener TQMsoft
Zapisz się
Szkolenie stacjonarne
za osobę
850
zł
+23% VAT
Cena zawiera:
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
- serwis obiadowy
- przerwy kawowe
Zapisz się
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Szkolenie online
za osobę
850
zł
+23% VAT
Cena zawiera:
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

TQMsoft
31-231 Kraków
Bociana 22a
woj. małopolskie
Od 1996 roku wspieramy naszych Klientów w doskonaleniu jakości i produktywności.
Usprawniamy procesy Klientów dostarczając i wdrażając najwyższej klasy produkty i usługi. Pomagamy doskonalić kompetencje techniczne i osobiste pracowników różnych sz...
FAQ
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o przejście do sekcji
Zapisz się, aby
wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje
się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
Wymagany komputer z dostępem do internetu.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Kontakt
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
TQMsoft
31-231 Kraków
Bociana 22a