Szkolenie

Alergeny w żywności

O szkoleniu

Serdecznie zapraszamy na szkolenie o tematyce alergenów w żywności. Szkolenie można odbyć w trybie stacjonarnym i online. Celem szkolenia jest:
- dostarczenie wiedzy na temat alergenów występujących w żywności: czym są alergeny i jakie mogą wywołać reakcje ze strony układu odpornościowego człowieka.
- zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi oznakowania żywności zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- przygotowanie uczestników do wprowadzenia systemu nadzorowania materiałów alergennych w ich firmach (zgodnie z BRC wydanie 8).
Dlaczego warto wziąć udział?

Uczestnik uczy się:

  • Oceniać ryzyko związane z możliwą obecnością substancji alergennych w wyrobie gotowym.
  • Identyfikować drogi zanieczyszczenia krzyżowego substancjami alergennymi.
  • Podejmować działania związane z nadzorowaniem substancji alergennych na każdym etapie postępowania z żywnością: od zakupu surowców do znakowania wyrobu gotowego.
  • Prawidłowo przygotować informację o alergenach na etykietę produktu.

Uczestnik dowiaduje się:

  • Co to są alergeny i dlaczego są niebezpieczne dla życia i zdrowia.
  • Czym różnią się reakcje alergiczne od nietolerancji pokarmowej i jakie są ich objawy.
  • Które z alergenów i substancji powodujących nietolerancję pokarmową muszą być deklarowane na etykiecie produktu zgodnie z prawem obowiązującym w Unii Europejskiej (Rozp. (UE) 1169/2011).
  • Dlaczego system nadzorowania alergenów w wyrobie gotowym zaczyna się już w momencie przygotowywania specyfikacji surowca.
  • W jaki sposób unikać zakażeń krzyżowych alergenami w procesie transportu, magazynowania, produkcji i dystrybucji.
  • Jakie metody kontroli można wykorzystać aby potwierdzić brak alergenu.

Zdobyte kwalifikacje/umiejętności:

  • Ocena surowców w celu określenia obecności alergenów i prawdopodobieństwa zanieczyszczenia alergenami.
  • Ocena ryzyka do identyfikacji dróg zanieczyszczenia alergenami.
  • Tworzenie procedur postępowania na każdym etapie produkcji żywności w celu uniknięcia zakażeń krzyżowych.
Kto powinien wziąć udział?

Adresaci:

  • Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
  • Liderzy projektów.
  • Audytorzy wewnętrzni SZJ, ZSZJ.
  • Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji).

Program szkolenia

  • Alergeny pokarmowe.
  • Co to są za substancje.
  • Jakie wywołują reakcje ze strony układu odpornościowego.
  • Czym różni się reakcja alergiczna od nietolerancji pokarmowej.
  • Wymagania prawne dotyczące przekazywania konsumentom informacji o alergenach występujących w produkcie.
  • Omówienie listy alergenów i substancji powodujących nietolerancję pokarmową, których obecność należy deklarować zgodnie z prawem obowiązującym w UE.
  • W jaki sposób należy prawidłowo przekazywać konsumentom informację o alergenach występujących w produkcie.
  • System nadzorowania materiałów alergennych – minimalizowanie ryzyka zanieczyszczenia produktów alergenami
  • Źródła obecności alergenów w produkcie – 5S
  • Ocena surowców w celu określenia obecności alergenów i prawdopodobieństwa zanieczyszczenia alergenami: specyfikacje i ocena dostawców
  • Przyjmowanie surowców do magazynu i magazynowanie
  • Produkcja
  • Znakowanie
  • Mycie i czyszczenie
  • Ocena ryzyka i identyfikacja dróg zanieczyszczenia krzyżowego.
  • Kontrola obecności alergenów w produkcie i na powierzchniach.
  • Rapid testy
  • Badania w laboratoriach akredytowanych
  • Zakończenie szkolenia
  • Podsumowanie
  • Test
  • Ankieta
     

Ćwiczenia:

  1. zebranie wiedzy uczestników na temat alergenów
  2. rozpoznanie żywności, w której występują alergeny i substancje powodujące nietolerancję pokarmową wymienione w załączniku II Rozp. (UE) 1169/2011
  3. przygotowanie etykiety produktu na podstawie jego składu i opisu zakładu
  4. ocena poprawności informacji na etykietach na podstawie przykładów „z rynku”
  5. stworzenie systemu nadzorowania substancji alergennych wraz z identyfikacją dróg zanieczyszczeń krzyżowych na każdym etapie postępowania z produktem w firmie produkującej czekoladę mleczną, naturalną i z orzechami laskowymi.

Czas trwania

1 dzień, 8 godzin

Termin:
31-1.08.2017
09-10.11.2017

Prelegenci

Cytat

Trener TQMsoft

Gdzie i kiedy

Kraków 18 listopada 2021
TQMsoft

31-231 Kraków

Bociana 22A

woj. małopolskie

Gdzie i kiedy

Online 18 listopada 2021

Zapisz się

Szkolenie stacjonarne
za osobę
850 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
  • serwis obiadowy
  • przerwy kawowe
Zapisz się
Szkolenie online
za osobę
850 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

TQMsoft
31-231 Kraków
Bociana 22a
woj. małopolskie
Od 1996 roku wspieramy naszych Klientów w doskonaleniu jakości i produktywności. Usprawniamy procesy Klientów dostarczając i wdrażając najwyższej klasy produkty i usługi. Pomagamy doskonalić kompetencje techniczne i osobiste pracowników różnych sz...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

TQMsoft
31-231 Kraków Bociana 22a
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!