Elementy mikrobiologii produktów kosmetycznych

O szkoleniu

Serdecznie zapraszamy na szkolenie online z elementów mikrobiologii produktów kosmetycznych. Zachęcamy do zapoznania się z programem szkolenia.
Kto powinien wziąć udział?

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, a w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących, dystrybutorów i importerów produktów kosmetycznych
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Działów marketingu
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków

Program szkolenia

Moduł 1.
Konserwowanie produktów kosmetycznych

  • dozwolone, niedozwolone, ograniczone w stosowaniu konserwanty dla przemysłu kosmetycznego
  • zasady doboru konserwantów, wpływ parametrów fizykochemicznych kosmetyku na stabilność konserwantów
  • zasady projektowania produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie
  • „self-preserving cosmetics”
  • alternatywne konserwanty
     

Moduł 2.
Kategorie produktów kosmetycznych w zależności od podatności na zakażenie mikrobiologiczne. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii.

Moduł 3.
Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych

  • limity mikrobiologiczne
  • normy zharmonizowane / badania wymagane przez ustawodawstwo
     

Moduł 4.
Testy konserwacji produktów kosmetycznych

  • metody badań
  • kryteria akceptacji
  • ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku
     

Moduł 5.
Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego

Moduł 6.
Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych,
mas kosmetycznych i wyrobów gotowych

  • wymagania jakościowe oraz zasady zwalniania na poszczególnych etapach wytwarzania kosmetyków
     

Moduł 7.
Higiena zakładu kosmetycznego

  • źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  • higiena procesu produkcyjnego
  • higiena personelu produkcyjnego
  • plany higieny
  • środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne
     

Moduł 8.
Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych

  • ustalanie miejsc poboru prób do badań środowiskowych
  • metody poboru prób środowiskowych
  • częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego
     

Moduł 9.
Zasady funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym

  • pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne
  • nadzór nad pożywkami i odczynnikami
  • zasady wykonywania badań mikrobiologicznych
  • dokumentowanie wyników badań

Czas trwania

1 dzień

Prelegenci

Trener Gamma

Gdzie i kiedy

Online 18 marzec 2022

Zapisz się

Cena standardowa
za osobę
750
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Gamma Sp. z o.o. Sp.k.
01-612 Warszawa
Mysłowicka 15
woj. mazowieckie
W firmie szkoleniowej Gamma dbamy, aby wszystkie realizowane przez nas projekty szkoleniowe przyczyniały się do podnoszenia efektywności osobistej ich uczestników, a także zespołów i całych przedsiębiorstw. Staramy się wspierać naszych klientów w dos...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Gamma Sp. z o.o. Sp.k.
01-612 Warszawa Mysłowicka 15
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!