O szkoleniu
Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, a w szczególności dla:
- Pracowników firm produkujących, dystrybutorów i importerów produktów kosmetycznych
- Pracowników Działów Kontroli Jakości
- Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
- Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
- Technologów
- Działów marketingu
- Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
Program szkolenia
Moduł 1.
Konserwowanie produktów kosmetycznych
- dozwolone, niedozwolone, ograniczone w stosowaniu konserwanty dla przemysłu kosmetycznego
- zasady doboru konserwantów, wpływ parametrów fizykochemicznych kosmetyku na stabilność konserwantów
- zasady projektowania produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie
- „self-preserving cosmetics”
- alternatywne konserwanty
Moduł 2.
Kategorie produktów kosmetycznych w zależności od podatności na zakażenie mikrobiologiczne. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii.
Moduł 3.
Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych
- limity mikrobiologiczne
- normy zharmonizowane / badania wymagane przez ustawodawstwo
Moduł 4.
Testy konserwacji produktów kosmetycznych
- metody badań
- kryteria akceptacji
- ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku
Moduł 5.
Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego
Moduł 6.
Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych,
mas kosmetycznych i wyrobów gotowych
- wymagania jakościowe oraz zasady zwalniania na poszczególnych etapach wytwarzania kosmetyków
Moduł 7.
Higiena zakładu kosmetycznego
- źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych
- higiena procesu produkcyjnego
- higiena personelu produkcyjnego
- plany higieny
- środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne
Moduł 8.
Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych
- ustalanie miejsc poboru prób do badań środowiskowych
- metody poboru prób środowiskowych
- częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego
Moduł 9.
Zasady funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym
- pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne
- nadzór nad pożywkami i odczynnikami
- zasady wykonywania badań mikrobiologicznych
- dokumentowanie wyników badań
Czas trwania
Prelegenci

Trener Gamma
Zapisz się
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Masz pytania? Napisz do nas
