Szkolenie

Jak przygotować informację o wartości odżywczej produktu spożywczego do celów etykietowania? Wymagania prawne i porady praktyczne

O szkoleniu

Podczas szkolenia zostaną omówione zmiany i nowe wymagania prawne dotyczące znakowania środków spożywczych wartością odżywczą, poszerzone o analizę przykładowych opakowań pod kątem prawidłowej informacji żywieniowej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, s. 18);

Omówione będą także zagadnienia dotyczące dodatkowego systemu znakowania żywności – GDA po zmianie przepisów prawnych.
Przedstawione zostaną wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zakresów tolerancji ilości deklarowanych na etykiecie składników odżywczych oraz zasad zaokrąglania.
Przedstawione zostaną na wybranych przykładach sposoby określania wartości energetycznej oraz określania wartości odżywczej produktów spożywczych w celu przygotowania prawidłowej informacji żywieniowej na opakowaniu, w tym m.in.
• pozyskiwanie danych,
• źródła danych,
• obliczanie wartości odżywczej produktów złożonych na wybranych przykładach,
• co zrobić, gdy brakuje danych o zawartości składników odżywczych niektórych surowcach,
Omówione zostanie także podawanie informacji żywieniowej w przypadku środków spożywczych z dodatkiem witamin, składników mineralnych i innych substancji oraz produktów z oświadczeniem żywieniowym lub zdrowotnym.
Dodatkowo uczestnicy szkolenia mogą przesyłać pytania, zagadnienia czy projekty etykiety do omówienia na szkoleniu, nie później niż siedem dni przez terminem szkolenia.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności.

Program szkolenia

1. Znakowanie żywności wartością odżywczą – wymagania prawne;
Informacja obowiązkowa i dobrowolna;
Informacja o wartości odżywczej – wymagania i formy prezentacji;
Informacja o wartości odżywczej produktów wzbogacanych;
Informacja o wartości odżywczej produktów z oświadczeniami żywieniowymi;
2. Dodatkowe systemy znakowania żywności wartością odżywczą, w tym system GDA po zmianie
przepisów prawnych;

3. Zakresy tolerancji oraz zasady zaokrąglania – Wytyczne Komisji Europejskiej;

4. Etykietowanie żywności wartością odżywczą – przykłady nieprawidłowych informacji;

5. Sposoby określania wartości odżywczej produktów do celów znakowania:
Analiza chemiczna żywności, przygotowanie wartości deklarowanych na podstawie sprawozdania z wyników badań;
Wykorzystanie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych (bazy dane oraz tabele składu i wartości odżywczych żywności) - które bazy danych wybrać, na co zwracać uwagę przy korzystaniu z danych tabelarycznych;
Obliczenia na podstawie znanych lub rzeczywistych wartości średnich użytych składników (obliczenia na podstawie receptur);

6. Ćwiczenia praktyczne:
Obliczanie wartości energetycznej – na wybranych przykładach;
Obliczanie wartości odżywczej i przygotowanie informacji żywieniowej - krok po kroku;
Co zrobić, gdy brakuje danych o wartości odżywczej syrowców;

7. Pytania i odpowiedzi.


Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 (budynek KOLMEX)
Termin: 03.10.2017 r., w godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Czas trwania

1 dzień, 6 godz.

Prelegenci

Cytat
Szkolenie zostanie poprowadzone przez pracownika Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dr Beatę Przygodę.

Gdzie i kiedy

Warszawa 3 października 2017
budynek Kolmex

00-844 Warszawa

Grzybowska 80/82

woj. mazowieckie

Weź udział

Cena 1
.
590 PLN
Cena zawiera:
  • zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, obiad.
Weź udział

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!