Szkolenie

Kurs Pełnomocnik i Auditor Systemu HACCP

O szkoleniu

Podczas szkolenia uczestnikom zostaną przedstawione uprawnienia, odpowiedzialność oraz obowiązki wynikające ze sprawowanej funkcji Pełnomocnika ds. Systemu HACCP. Szkolenie ma na celu przygotowanie przyszłych auditorów wewnętrznych i pełnomocników do efektywnego przeprowadzenia auditów. Ukończenie szkolenia oraz zdanie egzaminu końcowego daje prawo do pełnienia funkcji Auditora wewnętrznego oraz Pełnomocnika Systemu HACCP.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla osób posiadający wdrożony system HACCP w swojej organizacji oraz dla kandydatów na Pełnomocników i auditorów wewnętrznych ds. systemu HACCP.

Program szkolenia

I dzień (7 h)

1. Wprowadzenie.
2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
3. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP.
• rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności,
• wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych z uwzględnieniem Standardów BRC/IFS,
• źródła zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
• Metodyka wdrażania systemu HACCP:
• 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius.
• 12 etapów wdrażania systemu HACCP.
• problemy przy wdrażaniu systemu HACCP.
5. Wymagania normy ISO 22000 w kontekście spełnienia zasad systemu HACCP
6. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Pełnomocnika ds. HACCP.
II dzień (7 h)
1.Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu.
• harmonogram wdrażania systemu HACCP.
• procedury, instrukcje, zapisy.
2.Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu
• wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks auditora.
3.Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu.
• preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte.
• zasady analizy i kwalifikacji wyników auditu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
• zasady przygotowywania raportów z auditów, ich role w systemie zarządzania HACCP, działania poaudytowe.
4. Praktyczne prowadzenie auditów.
5. Dyskusja i podsumowanie.
6. Test końcowy.

Czas trwania

9:00-15:15 przez 2 dni

Prelegenci

Cytat
Auditor trzeciej strony BRC; Auditor wiodący ISO 9001, konsultant ds. wdrażania SZJ i systemu HACCP, GMP, BRC Food w firmach i instytucjach z różnych sektorów gospodarki, trener i konsultant Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o. doświadczony w realizacji szkoleń otwartych i zamkniętych z ww. zakresu.

Gdzie i kiedy

Kraków 15 - 16 lutego 2016
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.

30-504 Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Gdzie i kiedy

Kraków 14 - 15 grudnia 2015
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o

30-504 Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Zapisz się

Cena 1
netto
810 PLN
Cena zawiera:
  • materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej i papierowej, certyfikaty Pełnomocnika i Auditora wydane przez Centrum Zarządzania Jakością Infox Sp. z o.o. oraz przez jednostkę certyfikującą, przerwy kawowe oraz poczęstunek.
Zapisz się

Organizator

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków
Kalwaryjska 69
woj. małopolskie
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Zgłoszenia na szkolenie można dokonać poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego faksem na numer telefonu 12 653 20 13 lub drogą elektroniczną na adres mailowy: szkolenia@czj-infox.pl. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.czj-infox.pl.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków Kalwaryjska 69
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!