O szkoleniu
Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich praktyczną interpretacją oraz uwzględnieniem planowanych zmian legislacyjnych w tym zakresie.
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.
Program szkolenia
1. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia:
- tworzyw sztucznych;
- metali;
- papieru i tektury (w tym z makulatury – oleje mineralne)
- farb drukarskich
- wyrobów powlekanych powłokami organicznymi (bisfenol A, bisfenol S)
- wyrobów gumowych
- wyrobów i powłok ceramicznych
- klejów
2. Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
- recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
- recykling z obiegu zamkniętego
- wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
- wymagania dotyczące dekontaminacji
- monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
- procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu
- rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
- deklaracja zgodności
3. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
- znakowanie
- identyfikowalność (system traceability)
- procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
- deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
- deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
- deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – urzędowa kontrola
- przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
- obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
- przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role
5. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. zm.
- ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011 oraz planowane zmiany
- wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
- limity migracji globalnej i specyficznej
- badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
- zastępcze płyny modelowe
- dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
- ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
- substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
- najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
- biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
- wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe – badania
6. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- limit migracji bisfenolu A, badania migracji
- wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A
- deklaracja zgodności dla materiałów powlekanych – wzór dokumentu
7. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- system GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
- systemy jakości
- zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.
8. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja dla:
- papieru i tektury;
- stali nierdzewnej;
- aluminium;
- szkła;
- gumy, silikonu;
- farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
9. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
- przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
- wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
- opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
- deklaracja zgodności
- znakowanie
Czas trwania
Prelegenci
Szkolenie poprowadzone będzie przez mgr inż. Marzenę Pawlicką-Cegiełko z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, kierownika pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, eksperta w zakresie ustawodawstwa, oceny i badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w celu potwierdzenia ich zgodności z przepisami.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
- Nazwa firmy: Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
- Ulica i nr: Grzybowska 77
- Kod pocztowy: 00-844
- Miejscowość: Warszawa
- Numer NIP: 1131784681