O szkoleniu
Proponujemy Państwu szkolenie, na którym kompleksowo omówimy wszystkie aspekty mikrobiologiczne istotne z punktu widzenia wytwarzania produktów kosmetycznych.
Na szkoleniu:
poruszymy kwestie mikrobiologii w kontekście wytwarzania produktów kosmetycznych,
zwrócimy uwagę na zasady utrzymania prawidłowej higieny zakładu, procesu produkcyjnego oraz personelu wykonującego operacje wytwórcze i kontroli jakości,
podamy również aktualne wymagania prawne w zakresie mikrobiologii kosmetyków wprowadzanych do obrotu na terenie UE.
Korzyści dla uczestników:
- poznanie zasad utrzymania właściwej higieny podczas wytwarzania produktów kosmetycznych w celu zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym kosmetyków udostępnianych na rynku,
- zaznajomienie z wymaganiami prawnymi w zakresie jakości mikrobiologicznej kosmetyków wprowadzanych do obrotu na terenie UE.
Grupa docelowa:
Mikrobiolodzy, pracownicy działów kontroli jakości firm kosmetycznych, w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych, kierownicy produkcji, personel produkcyjny i sprzątający oraz technolodzy i specjaliści zapewnienia jakości w zakładzie kosmetycznym.
Program szkolenia
- OCENA CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ:
- surowców kosmetycznych,
- materiałów opakowaniowych,
- produktów kosmetycznych.
- BADANIE STOPNIA ZAKONSERWOWANIA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH:
- metody badań,
- kryteria akceptacji.
- KATEGORIE PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH W ZALEŻNOŚCI OD PODATNOŚCI NA ZAKAŻENIE MIKROBIOLOGICZNE.
- HIGIENA ZAKŁADU KOSMETYCZNEGO:
- źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
- higiena procesu produkcyjnego,
- higiena personelu produkcyjnego,
- plany higieny,
- środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne.
- MIKROBIOLOGICZNY MONITORING WARUNKÓW WYTWARZANIA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH:
- ustalanie miejsc poboru prób do badań monitoringowych,
- metody pobierania prób środowiskowych,
- częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska wytwarzania.
- ZASADY FUNKCJONOWANIA LABORATORIM MIKROBIOLOGICZNEGO W ZAKŁADZIE KOSMETYCZNYM:
- pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne,
- nadzór nad pożywkami i odczynnikami,
- zasady wykonywania badań mikrobiologicznych,
- dokumentowanie wyników badań.
- PYTANIA I DYSKUSJA.
Czas trwania
Prelegenci

Doktor nauk chemicznych, od 20 lat związana z branżą kosmetyczno-farmaceutyczną. Kierownik Działu Kontroli Jakości odpowiedzialny za jakość wytwarzanych produktów kosmetycznych i leczniczych. Pełnomocnik systemów jakości ISO 22716, ISO 9001 i HACCP odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie zintegrowanego systemu zarządzania jakością. Trener, konsultant i audytor branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Safety Assessor produktów kosmetycznych wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa (zobacz wzór)
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Masz pytania? Napisz do nas
