Szkolenie: Nadchodzące zmiany odnośnie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wyszukiwanie
Słowo kluczowe:
Np.: temat, miasto, nazwa organizatora...

Adres WWW wydrukowanej strony: https://eventis.pl//szkolenie/nadchodzace-zmiany-odnosnie-srodkow-spozywczych-specjalnego-przeznaczenia-zywieniowego-54121-id156

Informacje o szkoleniu

  • Nadchodzące zmiany odnośnie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego


    ID szkolenia: 54121
    Typ: Szkolenia
    Kategoria: Jakość Przemysł, produkcja
  • Termin szkolenia:

    Adres szkolenia:

    budynek Kolmex
    Grzybowska 80/82
    00-844 Warszawa
    Godziny zajęć (czas trwania):
    1 dzień, 6 godz. dyd.
  • Organizator szkolenia:

    Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
Zadaj pytanie:
Zgłoś uczestnictwo:
Narzędzia: Poleć znajomemu Drukuj
Wyszukaj inne
Szkolenia

Opis szkolenia

Informacje podstawowe o szkoleniu:

Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013, które zacznie obowiązywać od dnia 20 lipca 2016 r. Nowe rozporządzenie wprowadzi szereg zmian: obala definicję i koncepcję środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wskazuje kilka konkretnych grup żywności przeznaczonej dla szczególnie wrażliwych populacji. Wymagania odnośnie składu i oznakowania żywności objętej zakresem rozporządzenia (UE) nr 609/2013 zostaną wydane jako rozporządzenia delegowane Komisji Europejskiej. Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jak w związku z nowym rozporządzeniem zmieni się podejście do kwalifikacji żywności traktowanej w chwili obecnej jako specjalnego przeznaczenia żywieniowego, jakie wymagania będą obowiązywały przed zastosowaniem rozporządzeń delegowanych oraz których środków spożywczych dotyczył będzie nadal obowiązek notyfikacji.
Ze względu na to, że do 20 lipca 2016 r. ciągle obowiązujące są aktualne przepisy ws. środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i częściowo będą one obowiązywać także po tej dacie, uczestnicy dowiedzą się o najczęściej popełnianych błędach w kwalifikacji i oznakowaniu tej kategorii żywności.
Ponadto podczas szkolenia będzie możliwość przedyskutowania problematycznych zagadnień.

Szkolenie skierowane jest do:

Szkolenie skierowane jest do podmiotów działających na rynku spożywczym (producenci, importerzy, dystrybutorzy, itp.) oraz przedstawicieli służb kontrolnych.

Program szkolenia:

Nadchodzące od 20 lipca 2016 r. zmiany związane z zastosowaniem rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013;
Wymagania dotyczące składu i znakowania żywności dla niemowląt i małych dzieci, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała – co się zmieni i od kiedy?
Żywność bezglutenowa, żywność dla sportowców, napoje na bazie mleka dla małych dzieci, żywność dla osób z cukrzycą, środki spożywcze niskosodowe – co z tymi kategoriami od 20 lipca 2016 r.?
Wybrane zagadnienia, np. powiadomienie o pierwszym wprowadzeniu do obrotu w Polsce, przykładowe błędy w kwalifikacji i oznakowaniu;
Pytania i odpowiedzi.

Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 (budynek KOLMEX)
Termin: 21.04.2016 r. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł., cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Informacje o prelegentach:

Prowadzenie szkolenia: mgr inż. Barbara Ratkovska - pracownik Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie.

Koszt i warunki udziału

Ceny:

  • 590 całkowita

Cena zawiera:

cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Dofinansowanie z UE:

Nie.

Warunki udziału i przyjmowania zgłoszeń:

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Wydarzenie: Nadchodzące zmiany odnośnie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego