Szkolenie

Ocena sensoryczna a jakość produktów spożywczych

O szkoleniu

W ramach szkolenia zostaną omówione zostaną również testy stosowane przy selekcji i szkoleniu kandydatów do panelu sensorycznego, między innymi:
• oceny zdolności rozpoznawania smaków podstawowych w niewielkich stężeniach ponadprogowych,
• oceny zdolności wykrywania różnic smaku – metoda parzysta,
• oceny zdolności wykrywania różnic smaku – metoda trójkątowa,
• oceny rozpoznawania i definiowania jakości zapachów,
• oceny różnicowania natężenia zapachu metodą szeregowania.

Celem szkolenia jest zapoznanie z rolą i istotą analizy sensorycznej
w przetwarzaniu i ocenie żywności a szczególnie jej jakości. W ramach szkolenia zostaną omówione zostaną również testy stosowane przy selekcji i szkoleniu kandydatów do panelu sensorycznego
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.

Program szkolenia

1. Rola i znaczenie analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów
2. Rodzaje zadań w ocenach sensorycznych, metody ocen sensorycznych: metody oznaczania wartości
progowych, metody różnicowe, metody oceny jakości cząstkowej i całkowitej, metody punktowe
3. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej. Selekcja, szkolenie i monitorowanie oceniających
4. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych
5. Procedura przygotowania i prezentacji próbek do ocen sensorycznych z uwzględnieniem specyfiki
produktu
6. Czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej - adaptacja, zmęczenie fizjologiczne, osobowość
oceniającego, oczekiwanie, sugestia
7. Charakterystyka najczęściej stosowanych metod sensorycznych wykorzystywanych w ocenie żywności
8. Oceny sensoryczne a pomiary instrumentalne. Metody statystyczne w interpretacji wyników ocen
sensorycznych
9. Badania sensoryczne w opracowaniu nowych i modyfikacji istniejących produktów


Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 20.11.2014 r., w godz. 10.00-16.00
Cena: 590,- zł, zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Czas trwania

1 dzień, 7 godz. dyd.

Prelegenci

Cytat
Szkolenie zostanie poprowadzone przez dr inż. Halinę Makała, pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń sensorycznych, w tym dla pracowników zakładów przetwórczych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość sensoryczną surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych związanych z praktycznym

Gdzie i kiedy

Warszawa 20 listopada 2014
budynek Kolmex

00-844 Warszawa

Grzybowska 80/82

woj. mazowieckie

Weź udział

Cena 1
całkowita
590 PLN
Cena zawiera:
  • cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch
Weź udział

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!