O szkoleniu
Na szkoleniu zostaną przedstawione zmiany przepisów Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych do żywności oraz aktualne prace Komisji Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych i enzymów (zmiany przewidywane w najbliższym czasie).
Omówione będą skutki nowych regulacji dla producentów żywności.
Zostaną również omówione obowiązujące interpretacje niektórych zapisów - m.in. dotyczy to przyporządkowania produktów do odpowiedniej kategorii w rozporządzeniu 1129/2011, klasyfikacji ekstraktów o właściwościach barwiących (składnik żywności czy barwnik), podawania nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktów.
Omówione będą skutki nowych regulacji dla producentów żywności.
Zostaną również omówione obowiązujące interpretacje niektórych zapisów - m.in. dotyczy to przyporządkowania produktów do odpowiedniej kategorii w rozporządzeniu 1129/2011, klasyfikacji ekstraktów o właściwościach barwiących (składnik żywności czy barwnik), podawania nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktów.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności oraz dla pracowników organów urzędowej kontroli żywności.
Program szkolenia
I. Unijne wykazy substancji dodatkowych - załączniki do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady nr 1333/2008 w sprawie substancji dodatkowych:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II
do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie
unijnego wykazu dodatków do żywności
- nowa kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji
dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków
spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku
- substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji
środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników -
studium przypadku
- Rozporządzenia Komisji zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do niektórych barwników oraz substancji dodatkowych
zawierających glin
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 601/2014 z dnia 4 czerwca 2014 r. zmieniające załącznik II
do rozporządzenia nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii 8 „Mięso” oraz w odniesieniu do
stosowania określonych dodatków do żywności w surowych wyrobach mięsnych
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1130/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik III
do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008poprzez ustanowienie
unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności,
enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
- limity w substancji dodatkowych w innych substancjach dodatkowych, w aromatach, enzymach
oraz w substancjach odżywczych.
II. Inne prace Unii europejskiej w zakresie substancji dodatkowych:
- przewodnik dotyczący rozróżniania składników żywności o właściwościach barwiących (np.
ekstrakty z roślin) a barwnikami – problemy interpretacyjne i konsekwencje dla producentów
żywności
- program ponownej oceny substancji dodatkowych przez EFSA – problemy z karmelem
amoniakalnym E 150c (znaczne konsekwencje dla przemysłu spożywczego!), nowa opinia
dotycząca aspartamu
- plan prac Komisji Europejskiej na kolejne lata – jakich zmian w zakresie substancji dodatkowych
możemy się spodziewać w najbliższym czasie.
III. Unijny wykaz substancji aromatycznych i projekt rozporządzenia Komisji w sprawie aromatów
dymu wędzarniczego
- zapisy rozporządzenia Komisji nr 872/2012 w sprawie wykazu substancji aromatycznych i ich
praktyczne znaczenie dla producentów żywności
- okresy przejściowe dla aromatów
- problemy wynikające z uregulowania aromatów dymu wędzarniczego –rozporządzenie Komisji
Nr 1321/2013 z dnia 10 grudnia 2013 r.
- nowe wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających
aromaty
IV. Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych
zawierających enzymy
- aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej
enzymy
- stan prac nad wspólnotową listą enzymów,
V. Interpretacja obowiązujących przepisów
- deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – przykłady
- interpretacje w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczące umieszczania rysunków
owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty.
- przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach
niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.
Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 21.11.2014 r., godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia,
serwis kawowy, lunch
i Rady nr 1333/2008 w sprawie substancji dodatkowych:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II
do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie
unijnego wykazu dodatków do żywności
- nowa kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji
dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków
spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku
- substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji
środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników -
studium przypadku
- Rozporządzenia Komisji zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do niektórych barwników oraz substancji dodatkowych
zawierających glin
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 601/2014 z dnia 4 czerwca 2014 r. zmieniające załącznik II
do rozporządzenia nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii 8 „Mięso” oraz w odniesieniu do
stosowania określonych dodatków do żywności w surowych wyrobach mięsnych
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1130/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik III
do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008poprzez ustanowienie
unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności,
enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
- limity w substancji dodatkowych w innych substancjach dodatkowych, w aromatach, enzymach
oraz w substancjach odżywczych.
II. Inne prace Unii europejskiej w zakresie substancji dodatkowych:
- przewodnik dotyczący rozróżniania składników żywności o właściwościach barwiących (np.
ekstrakty z roślin) a barwnikami – problemy interpretacyjne i konsekwencje dla producentów
żywności
- program ponownej oceny substancji dodatkowych przez EFSA – problemy z karmelem
amoniakalnym E 150c (znaczne konsekwencje dla przemysłu spożywczego!), nowa opinia
dotycząca aspartamu
- plan prac Komisji Europejskiej na kolejne lata – jakich zmian w zakresie substancji dodatkowych
możemy się spodziewać w najbliższym czasie.
III. Unijny wykaz substancji aromatycznych i projekt rozporządzenia Komisji w sprawie aromatów
dymu wędzarniczego
- zapisy rozporządzenia Komisji nr 872/2012 w sprawie wykazu substancji aromatycznych i ich
praktyczne znaczenie dla producentów żywności
- okresy przejściowe dla aromatów
- problemy wynikające z uregulowania aromatów dymu wędzarniczego –rozporządzenie Komisji
Nr 1321/2013 z dnia 10 grudnia 2013 r.
- nowe wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających
aromaty
IV. Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych
zawierających enzymy
- aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej
enzymy
- stan prac nad wspólnotową listą enzymów,
V. Interpretacja obowiązujących przepisów
- deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – przykłady
- interpretacje w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczące umieszczania rysunków
owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty.
- przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach
niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.
Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 21.11.2014 r., godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia,
serwis kawowy, lunch
Czas trwania
1dzień, 6 godz. dyd.
Prelegenci

Szkolenie zostanie poprowadzone przez p. Joannę Gajdę-Wyrębek, kierownika Pracowni Oceny Dodatków do Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
budynek Kolmex
00-844 Warszawa
Grzybowska 80/82
woj. mazowieckie
Rejestracja
Wybierz termin:
Cena 1
całkowita
590
zł
Cena zawiera:
- cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch
Zapisz się
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa.
Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o przejście do sekcji
Zapisz się, aby
wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje
się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Kontakt
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
Powiadomienia o nowych terminach