Szkolenie

Substancje dodatkowe, aromaty dymu wędzarniczego i enzymy w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego - zasady stosowania i kontroli wg przepisów Unii Europejskiej

O szkoleniu

Na szkoleniu zostaną przedstawione aktualne przepisy Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych do żywności, aromatów i enzymów oraz aktualne prace Komisji Europejskiej w tym zakresie (zmiany przewidywane w najbliższym czasie), ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne i mleczarskie). Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów. Poszczególne zapisy będą omówione na przykładach konkretnych produktów. Przedstawione zostaną zasady klasyfikacji środków spożywczych do odpowiednich kategorii, w tym również rozróżnienie pomiędzy surowymi wyrobami mięsnymi oraz produktami mięsnymi.

Omówione zostaną problemy związane ze stosowanie mieszanek (premiksów) w zakładach mięsnych i mleczarskich, ze szczególnym uwzględnieniem zasady przenoszenia i zasady odwrotnego przenoszenia.

Na szkoleniu będą przedstawione kluczowe punkty kontroli zakładu mięsnego lub zakładu produkującego mieszanki dla przemysłu mięsnego w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.

Omówione zostaną aktualne przepisy w zakresie aromatów dymu wędzarniczego wraz ze wskazaniem elementów, które powinny być objęte urzędową kontrolą żywności

Zostaną również omówione obowiązujące interpretacje niektórych zapisów w zakresie znakowania środków spożywczych oraz mieszanek przeznaczonych dla przemysłu mięsnego i mleczarskiego w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.

W ramach szkolenia przewidziano dyskusję, podczas której możliwe jest rozwiązanie problemów przedstawionych przez uczestników i dotyczących zagadnień objętych szkoleniem.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad zakładami produkującymi żywność pochodzenia zwierzęcego lub producentami mieszanek (premiksów) stosowanych w przemyśle mięsnym lub mleczarskim.

Program szkolenia

I. Unijne wykazy substancji dodatkowych - załączniki do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady nr 1333/2008 w sprawie substancji dodatkowych:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności
kategoryzacja produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 601/2014 z dnia 4 czerwca 2014 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia nr 1333/2008 w odniesieniu do kategorii 8 „Mięso” oraz w odniesieniu do stosowania określonych dodatków do żywności w surowych wyrobach mięsnych
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1130/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
limity substancji dodatkowych w innych substancjach dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych.
Azotany i azotyny w produktach mięsnych i serach dojrzewających – zasady stosowania, kontroli, przewidywane prace nad zmianą przepisów w tym zakresie
Stosowanie zasady przenoszenia w praktyce
substancje dodatkowe obecne w mieszankach przyprawowych (preparatach), solankach przeznaczonych do produkcji środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników - przykłady
Obliczanie ilości dodanych związków fosforu, przeliczanie zawartości innych substancji dodatkowych, wyjątki i ograniczenia w stosowaniu substancji dodatkowych do poszczególnych produktów.
Kluczowe punkty kontroli zakładu mięsnego lub zakładu produkującego mieszanki dla przemysłu mięsnego w zakresie substancji dodatkowych
II. Aromaty dymu wędzarniczego stosowane w przemyśle mięsnym
Stosowanie aromatów dymu wędzarniczego – rozporządzenie Komisji Nr 1321/2013 z dnia 10 grudnia 2013 r.
Znakowanie środków spożywczych zawierających aromaty dymu wędzarniczego
III. Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności

IV. Interpretacje przepisów prawnych w zakresie znakowanie środków spożywczych
zawierających substancje dodatkowe, aromaty lub enzymy.
Nazwy substancji dodatkowych podane na etykiecie produktu
Znakowanie środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne
Wizerunek składnika na etykiecie produktu
Znakowanie mieszanek przeznaczonych dla przemysłu mięsnego
V. Dyskusja i rozwiązanie problemów przedstawionych przez uczestników i dotyczących zagadnień objętych szkoleniem.


Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin:02.10.2015 r., w godz. 10.00-15.15
Cena: 490,- zł, zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch.

Czas trwania

10.00-15.15

Prelegenci

Cytat
Szkolenie zostanie poprowadzone przez p. Joannę Gajdę-Wyrębek, kierownika Pracowni Oceny Dodatków do Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.

Gdzie i kiedy

Warszawa 2 października 2015
Budynek Kolmex

Warszawa

Grzybowska 80/82

woj. mazowieckie

Zapisz się

Cena 1
c
5 PLN
Cena zawiera:
  • cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch
Zapisz się

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!