O szkoleniu
Uczestnik uczy się:
- Jakie są praktyczne zastosowania i korzyści dla Firmy wynikające ze stosowania dobrych praktyk produkcyjnych (GMP).
- W jaki sposób dobre praktyki higieniczne (GHP) przyczyniają się do ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia środowiska produkcji oraz produktów.
- Jak zapewnić i wykorzystać w praktyce system identyfikowalności oraz jaką rolę spełnia w sytuacjach nie tylko kryzysowych.
- Jak budować i rozwijać system analizy ryzyka i krytycznych punktów kontroli.
- Jak krok po kroku wdraża się system HACCP i jak w praktyce: dokonać analizy zagrożeń, określić krytyczne punkty kontroli, ich limity i sposoby monitorowania, określić działania korygujące, procedury weryfikacji oraz sposoby dokumentacji (7 zasad HACCP wg Codex Alimentarius).
Uczestnik dowiaduje się:
- Na czym polegają dobre praktyki higieniczne w odniesieniu do: lokalizacji i otoczenia zakładu, pomieszczeń zakładu i jego układu funkcjonalnego, maszyn, urządzeń i wyposażenie, procesów mycia i dezynfekcji, zaopatrzenia w wodę, gospodarki odpadami oraz ściekami, zabezpieczenia przed szkodnikami, szkolenia personelu, higieny personelu, magazynowania i transportu żywności (na podstawie Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz standardu ISO 22000:2018).
- Czym są dokumenty systemowe, co je różni i dlaczego w codziennej praktyce należy postępować zgodnie z ich treścią (na podstawie m. in. Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych).
- Kiedy wykorzystywany jest system identyfikowalności, z jakich elementów się składa i w jaki sposób go weryfikować (na podstawie m. in. Rozporządzenia (WE) NR 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych)
Zdobyte kwalifikacje/umiejętności:
- Po szkoleniu uczestnik zna zasady dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych i potrafi je odnieść do specyfiki swojego zakładu.
- Wie na czym polega system HACPP, jak go wdrożyć i może uczestniczyć zarówno w spotkaniach zespołu HACCP jak i na co dzień monitorować jego funkcjonowanie.
- Umie stworzyć dokumentację potrzebną do efektywnego funkcjonowania systemy bezpieczeństwa żywności oraz wykonania identyfikowalności produktów od dostawcy do klientów oraz od klienta do dostawców.
Adresaci:
- Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
- Audytorzy wewnętrzni SZJ, ZSZJ.
- Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji).
Program szkolenia
1. System bezpieczeństwa żywności: wymagania dla producentów żywności zgodnie z obowiązującym prawem i odpowiedzialność producenta.
2. Dobre praktyki higieniczne (GHP): jakie są i na czym polegają.
3. Dobre praktyki produkcyjne (GMP): rodzaje dokumentów systemowych: procedury (kto? co?), instrukcje (jak?) i formularze (zarejestruj co robisz).
4. Identyfikowalność i identyfikacja: czym się różnią, dlaczego są potrzebne i w jaki sposób zbierać dane aby zapewnić funkcjonowanie systemu.
5. Wdrożenie, utrzymanie i doskonalenie systemu HACCP (zgodnie z Codex Alimentarius)
- W jakim celu został wdrożony HACCP i jakie jest jego znaczenie we współczesnym procesie produkcji spożywczej
- Utworzenie zespołu HACCP
- Opis produktu
- Zidentyfikowanie zamierzonego sposobu użycia
- Schemat procesu technologicznego
- Weryfikacja procesu technologicznego
- ZASADA 1: Analiza zagrożeń
- ZASADA 2:Określenie krytycznych punktów kontroli CCP
- ZASADA 3: Ustalenie limitów krytycznych
- ZASADA 4:Ustalenie systemu monitorowania CCP
- ZASADA 5: Określenie działań korygujących
- ZASADA 6: Ustalenie procedur weryfikacji system
- ZASADA 7: Ustanowienie dokumentacji i sposobu przechowywania zapisów
Wdrożenie 7 zasad HACCP na podanym przykładzie.
Stworzenie przykładowej dokumentacji dla procesu od momentu zakupu do momentu sprzedaży. Symulacja wycofania produktu z rynku na podstawie informacji od dostawcy
- Cel: zapoznanie z praktycznymi aspektami wdrożenia systemu HACCP
Wybór formy dokumentu systemowego (papierowe, elektroniczne, obrazkowe, …). Język dokumentów. Szkolenie pracowników. Dystrybucja aktualnych wersji. Przechowywanie
- Cel: wykorzystanie systemu identyfikowalności w praktyce
Analiza luk. Co należy zmienić? Od czego możesz zacząć już jutro
- Cel: jak w praktyce zapewnić, że informacje z dokumentów systemowych będą prawidłowo wykorzystane przez pracowników.
Ćwiczenia
- Cel: praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy na temat dobrych praktyk higienicznych.
6. Zakończenie szkolenia
- Podsumowanie Test końcowy Ankieta
Czas trwania
Prelegenci

trener TQMsoft, specjalista – praktyk
Zapisz się
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
- serwis obiadowy
- przerwy kawowe
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Masz pytania? Napisz do nas
