Szkolenie

System HACCP. Wymagania GHP, GMP dla producentów i dystrybutorów żywności

O szkoleniu

Prezentacja, wykład, konsultacje, analiza przypadków.
Dlaczego warto wziąć udział?

Głównym celem szkolenia jest zapoznanie Uczestników z wymaganiami systemu HACCP oraz wymogami w zakresie GHP i GMP.

Zapoznanie Uczestników z fachową terminologią związaną z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Nabycie praktycznych wskazówek niezbędnych przy projektowaniu systemu HACCP. Przekazanie wiedzy dotyczącej czynników mających wpływ na powstawanie zagrożeń podczas procesu produkcji oraz podstawowych zagrożeń występujących w żywności.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW SZKOLENIA: 
1. Nabycie wiedzy w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań prawnych dotyczących GMP, GHP niezbędnej w firmach produkujących żywność lub zajmujących się jej obrotem,
2. Praktytczne informacje dotyczące rozwiązań w tworzeniu systemu HACCP - omówienie problemów zgłaszanych przez uczestników szkolenia
3. Lepsze przygotowanie się pracowników firmy do urzędowej kontroli żywności
4. Wypełnienie ustawowego obowiązku szkolenia z zasad Dobrej Praktyki Higienicznej - tzw.  Minimum sanitarnego, Dobrej Praktyki Produkcyjnej i systemu HACCP dla pracowników firm produkujących i wprowadzających do obrotu żywność.

Uczestnik szkolenia podniesie poziom swojej wiedzy  i będzie wiedział jak stosować się do wymagań systemu HACCP, GMP i GHP.

Kto powinien wziąć udział?

- Przedstawiciele oraz pracownicy firm produkujących żywność i zajmujących się dystrybucją żywności

Program szkolenia

  1. geneza systemu HACCP, powody jego wdrażania i korzyści z funkcjonowania
  2. podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
  3. omówienie zasad GHP i GMP (tzw. Minimum sanitarne)  jako warunków wstępnych do wdrożenia systemu HACCP
  4. terminologia związana z systemem HACCP
  5. HACCP krok po kroku - Harmonogram wdrażania systemu HACCP (opis produktu, analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontroli CCP, ustalenie limitów dla krytycznych punktów kontroli, działania korygujące w systemie HACCP, dokumentacja systemu HACCP)
  6. norma ISO 22000 czy Codex Alimentarius - podstawowe różnice i podobieństwa w wymaganiach dla systemu HACCP
  7. certyfikacja systemu HACCP - korzyści i koszty
  8. nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności; system kontroli w Polsce
  9. najczęściej napotykane trudności w procesie budowy i wdrażania systemu
  10. HACCP / ISO 22000

Wszelkie prawa autorskie do powyższego opracowania są zastrzeżone na rzecz autora; jakiekolwiek  korzystanie z konstrukcji planu oraz jego powielanie przy użyciu zastosowanych lub zbliżonych znaczeniowo sformułowań jest zabronione bez pisemnej zgody autora. 

Czas trwania

6 godzin dydaktycznych

Prelegenci

Cytat

Robert Gostkowski

Od 2000 r. koordynuje działania oraz prowadzi szkolenia i konsultacje wspomagające wdrażanie Systemów Zarządzania wg norm ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, HACCP, AQAP, ISO 27001 w instytucjach administracji publicznej, jednostkach ochrony zdrowia, firmach komercyjnych, przedsiębiorstwach i bankach, Od 2000 trener (wykładowca) Urzędu Służby Cywil., Auditor systemów zarządzania jakością wg normy ISO 9001 w jednostce certyfikującej TÜV Rheinland, Wykładowca na studiach podyplomowych, specjalista z zakresu prawa konsumenckiego.

Gdzie i kiedy

Warszawa 19 października 2021
Ibis Hotel Ostrobramska Warszawa

04-118 Warszawa

Ul. Ostrobramska 36

woj. mazowieckie

Gdzie i kiedy

Poznań 25 stycznia 2022
Biurowiec Omega

60-529 Poznań

Ul. Dąbrowskiego 79 A - 11 piętro

woj. wielkopolskie

Gdzie i kiedy

Online 18 marca 2022

Gdzie i kiedy

Kraków 17 maja 2022
Hotel DEMEL ***

30-085 Kraków

Ul. Głowackiego 22

woj. małopolskie

Gdzie i kiedy

Lublin 8 grudnia 2022
Alter sp. z o. o.

20-824 Lublin

Aleja Warszawska 102

woj. lubelskie

Zapisz się

500
Warszawa, Kraków, Poznań
500 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
  • serwis obiadowy
  • przerwy kawowe
Zapisz się
350
Lublin
350 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
  • serwis obiadowy
  • przerwy kawowe
Zapisz się
280
on-line
280 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Fundacja Promocji Edukacyjnej ORYLION
20-824 Lublin
Aleja Warszawska 102
woj. lubelskie
ORYLION to działająca grupa doradcza, w ramach tej grupy doskonaleniem biznesu zajmuje się Fundacja Promocji Edukacyjnej ORYLION. Instytucją szkoleniowa, działa od 2004 roku. Aktywnie zajmujemy się doskonaleniem zawodowym dla biznesu. ORYLION Ewo...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Zgłoszenia prosimy przesyłać e-mailem, faxem, pocztą. Potwierdzenie wysyłamy zgłoszonym uczestnikom e-mailem na 7 dni przed szkoleniem, po potwierdzeniu prosimy o dokonywanie wpłat za szkolenie na konto wskazane w potwierdzeniu. Faktury zostaną przekazane uczestnikom osobiście na szkoleniu lub wysłane pocztą. Istnieje możliwość płatności gotówką w dniu kursu po uzgodnieniu z organizatorem.

Zgłoszenie jest umową uczestnictwa w szkoleniu zawartą pomiędzy Organizatorem a firmą/uczestnikami zgłoszonymi. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora zgłoszenia. Odwołanie zgłoszenia musi być dokonane w formie pisemnej lub telefonicznej. Niedokonanie wpłaty nie jest jednoznaczne z rezygnacją ze szkolenia. W przypadku wycofania zgłoszenia w terminie do 8 dni przed szkoleniem, zwracamy całą wpłatę; w przypadku rezygnacji w terminie późniejszym niż 8 dni lub niestawienie się na szkoleniu- uczestnik zostanie obciążony kosztem 100% wartości zamówienia. W przypadku odwołania szkolenia zwracamy wpłaconą opłatę. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany prowadzących/ trenerów oraz miejsca szkolenia z przyczyn niezależnych od organizatora.

PLAN SZKOLENIA:

1 dzień szkolenia:

  • godz. 10.00 - 11.30 /Rozpoczęcie, zajęcia 2 godz./
  • godz. 11.30 - 11.45 /przerwa na kawę/
  • godz. 11.45 - 13.15 /c.d. zajęć 2 godz./
  • godz. 13.15 - 14.00 /lunch/
  • godz. 14.00 - 15.30 /c.d. zajęć 2 godz./

MS TEAMS (link do szkolenia zostanie wysłane najpóźniej dzień przed szkoleniem)

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Fundacja Promocji Edukacyjnej ORYLION
20-824 Lublin Aleja Warszawska 102
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!