Szkolenie

Szkolenie z zakresu wymagań systemu HACCP (uprawnienia Pełnomocnika i Auditora)

O szkoleniu

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z.o.o. zaprasza na szkolenie z zakresu wymagań oraz zasad funkcjonowania systemu HACCP, które odbędzie się 19 – 20 września 2016 r. w Krakowie.

Celem szkolenia jest przedstawienie wymagań z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności oraz zdobycie przez uczestników wiedzy dotyczącej wdrażania systemu HACCP w swojej organizacji.

Podczas szkolenia uczestnicy są w sposób teoretyczny i praktyczny przygotowywani do pełnienia funkcji Pełnomocnika i auditora wewnętrznego systemu HACCP, a zaliczenie testu końcowego pozwala na zdobycie certyfikatu uprawniającego do pełnienia takiej roli w organizacji.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób posiadających wdrożony system HACCP w swojej organizacji lub planujących jego wdrożenie. Kurs skierowany jest również do kandydatów na Pełnomocników i auditorów wewnętrznych ds. systemu HACCP.

Program szkolenia

I dzień (7 h)

1. Wprowadzenie.
2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
3. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP.
• rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności,
• wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych z uwzględnieniem Standardów BRC/IFS,
• źródła zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
• Metodyka wdrażania systemu HACCP:
• 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius.
• 12 etapów wdrażania systemu HACCP.
• problemy przy wdrażaniu systemu HACCP.
5. Wymagania normy ISO 22000 w kontekście spełnienia zasad systemu HACCP
6. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Pełnomocnika ds. HACCP.

II dzień (7 h)

1. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu:
• harmonogram wdrażania systemu HACCP.
• procedury, instrukcje, zapisy.
2. Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu
• wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks auditora.
3. Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu.
• preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte.
• zasady analizy i kwalifikacji wyników auditu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
• zasady przygotowywania raportów z auditów, ich role w systemie zarządzania HACCP, działania poaudytowe.
4. Praktyczne prowadzenie auditów.
5. Dyskusja i podsumowanie.
6. Test końcowy.

Czas trwania

9:00-15:15

Prelegenci

Cytat
Auditor trzeciej strony BRC; Auditor wiodący ISO 9001, konsultant ds. wdrażania SZJ i systemu HACCP, GMP, BRC Food w firmach i instytucjach z różnych sektorów gospodarki, trener i konsultant Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o. doświadczony w realizacji szkoleń otwartych i zamkniętych z ww. zakresu.

Gdzie i kiedy

Kraków 19 - 20 września 2016
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.

30-504 Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Gdzie i kiedy

Kraków 30 czerwca - 1 lipca 2016
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.

30-504 Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Gdzie i kiedy

Kraków 18 - 19 kwietnia 2016
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.

30-504 Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Zapisz się

Cena 1
netto
810 PLN
Cena zawiera:
  • certyfikat, materiały szkoleniowe, poczęstunek
Zapisz się

Organizator

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków
Kalwaryjska 69
woj. małopolskie
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Przesłanie zgłoszenia drogą elektroniczną lub faksem.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków Kalwaryjska 69
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!