Zarządzanie Produkcją oraz Optymalizacja Procesów Produkcyjnych w praktyce - 2-dniowe warsztaty symulacyjne.
O szkoleniu
Grupa docelowa
Szkolenie jest propozycją dla specjalistów i kadry zarządzającej z zakresu produkcji i logistyki oraz dla wszystkich, którzy pragną zdobyć kwalifikacje w tej dziedzinie i w przyszłości zajmować się tą problematyką.
Cel szkolenia
Celem tego szkolenia menedżerskiego jest przekazanie uczestnikom warsztatów wiedzy w zakresie:
- zasad koncepcji Lean Management (szczupłego zarządzania w organizacji) oraz implementowania instrumentów służących do identyfikowania oraz minimalizowania marnotrawstwa i poprawy efektywności procesów,
- przykładów wdrożeń zasad i instrumentów Lean w wybranych branżach,
- łączenia "wyszczuplania" procesów operacyjnych i zarządczych z ochroną środowiska i zarządzaniem energią,
- możliwości i celowości integrowania Lean z innymi systemami zarządzania,
- unikania błędów podczas wdrożeń.
Korzyści dla uczestników
Wartość dla uczestników i organizacji:
-
Zwiększenie produktywności bez konieczności wysokich nakładów finansowych.
-
Standaryzacja i systematyka w działaniu wszystkich pracowników firmy.
-
Skrócenie czasu przystosowania linii produkcyjnych do nowego asortymentu.
-
Zmniejszenie czasu przestojów i kosztów produkcji.
-
Redukcja błędów i wad produktów.
-
Zaangażowanie wszystkich pracowników w proces optymalizacji produkcji.
-
Zwiększona ilość usprawnień istniejących procesów.
-
Możliwość uzyskania skutecznej poprawy organizacji i zarządzania produkcją.
-
Zdobycie wiedzy i podstawowych umiejętności związanych z projektowaniem, wdrożeniem i utrzymaniem w przedsiębiorstwie systemu Kanban.
Metodologia
- Warsztaty, prezentacje, praca zespołowa, konsultacje indywidualne, burza mózgów, case study, dyskusja nad osiągniętymi wynikami.
- Projekt warsztatów ma charakter autorski i został opracowany w oparciu o doświadczenia praktyczne trenera, wynikające ze współpracy z organizacjami przy doskonaleniu ich systemów zarządzania.
- Uczestnicy mogą liczyć na praktyczny i przystępny komentarz w odniesieniu do prezentowanego materiału, również z perspektywy własnej organizacji i problemów.
Program szkolenia
I. WPROWADZENIE DO WARSZTATÓW
- prezentacja trenera i uczestników warsztatów
- omówienie programu warsztatów
II. KONCEPCJA LEAN MANAGEMENT
- rys historyczny koncepcji Lean
- zasady szczupłego zarządzania (Lean Management) w organizacji
- obszary zastosowania Lean
- źródła i rodzaje marnotrawstwa w procesach
- sposoby identyfikowania i minimalizowania marnotrawstwa
- uwarunkowania skutecznego wdrażania Lean
- Kaizen jako instrument Lean
- implementowanie zasad Lean w procesach produkcyjnych i wspomagających je procesach usługowych
III. PRZYKŁADY INSTRUMENTÓW LEAN
- mapowanie strumieni wartości (VSM)
- diagram spaghetti
- zasady zarządzania stanowiskiem pracy 5S + szóste S
- zestaw technik służących przezbrajaniu maszyn SMED
- TPM - wzrost produktywności i efektywności procesów związanych z utrzymaniem ruchu
- standaryzacja pracy
- 5 Why? - dlaczego warto zadawać pytania
- jidoka - autonomizacja
- kanban i zarządzanie wizualne
- raport A3
IV. WPROWADZANIE ELEMENTÓW ŚRODOWISKOWYCH ORAZ ZARZĄDZANIA ENERGIĄ DO SZCZUPŁYCH PROCESÓW PRODUKCYJNYCH (LEAN AND GREEN)
V. INTEGROWANIE LEAN Z INNYMI SYSTEMAMI ZARZĄDZANIA
- Lean a ISO 9001
- Lean a ISO 14001
- Lean a ISO 50001
VI. Podsumowanie warsztatów szkoleniowych, konsultacje indywidualne.
Informacje organizacyjne
Na kilka dni przed terminem wydarzenia skontaktujemy się z Państwem aby zapytać o Państwa oczekiwania, dotychczasowe doświadczenia i umiejętności, co pozwoli nam na częściowe dopasowanie programu szkolenia do Państwa potrzeb.
Harmonogram zajęć
- szkolenie trwa 2 dni (16h)
- zajęcia odbywają się w godzinach 10.00-18.00 pierwszego dnia oraz 09.00- 17.00 drugiego dnia
- ze względu na warsztatową formę szkolenia maksymalna liczba uczestników to 15 osób
-
w programie szkolenia przewidziane są 2 przerwy kawowe oraz 2-daniowy obiad
Dzień I
Godz.10:00 -rozpoczęcie szkolenia
Godz.12:00 -przerwa kawowa
Godz.14.00 -przerwa obiadowa
Godz.16.00 -przerwa kawowa
Godz.18:00 -zakończenie szkolenia
Dzień II
Godz.09:00 -rozpoczęcie szkolenia
Godz.11:00 -przerwa kawowa
Godz.13.00 przerwa obiadowa
Godz.15.00 -przerwa kawowa
Godz.17:00 -zakończenie szkolenia
Prelegenci


Ekspert Semper ds. zarządzania produkcją i optymalizacji procesów produkcyjnych. Ekspert Semper ds. doskonalenia procesów planowania i realizacji audytów wewnętrznych w organizacjach. Doktor nauk ekonomicznych, wieloletni praktyk w zakresie wdrażania systemów zarządzania w organizacjach, wykładowca akademickim, konsultant, trener biznesu, uczestnik wielu konferencji naukowych krajowych i międzynarodowych, autor i współautor licznych publikacji z zakresu systemów zarządzania, filozofii Kaizen i koncepcji Lean Management, w tym książki "Lean service w teorii i praktyce" poświęconej problematyce „walki” z marnotrawstwem w organizacjach usługowych. Bierze czynny udział w uczelnianych projektach badawczych, komitetach naukowych konferencji i kongresów oraz projektach biznesowych. Z pasją podchodzi do doskonalenia, ulepszania, upraszczania procesów i przepływów w organizacjach oraz w życiu osobistym. „Na warsztat” wzięła efektywność personalną w ujęciu zawodowym oraz osobistym, cały czas próbując dociekać: Jak przeżyć w świecie nadmiaru?
Obszary badań, rozważań i wdrożeń to:
- Lean Management – usprawnianie organizacji,
- Kaizen personalny – zrównoważony rozwój osobisty,
- Lean Service – bo każda z organizacji, nawet ta typowo produkcyjna, realizuje procesy usługowe,
- zarządzanie czasem w duchu Kaizen,
- zarządzanie wiedzą; zarządzanie informacją w organizacjach (i w życiu prywatnym),
- instrumenty identyfikowania i minimalizowania marnotrawstwa w organizacjach,
- Lean Environment, Lean Energy - Lean and Green,
- Agile/Lean Documentation projektowanie efektywnej dokumentacji sterującej w organizacjach,
- efektywna edukacja.
Weź udział
- Dla jednostek budżetowych finansujących udział w szkoleniu w minimum 70% lub w całości ze środków publicznych stawka podatku VAT = zw. -cena zawiera: -uczestnictwo w szkoleniu, -materiały dydaktyczne [autorski podręcznik Uczestnika szkolenia, materiały dodatkowe wykorzystywane podczas warsztatów praktycznych] -materiały piśmiennicze [notatnik, długopis] -dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia -konsultacje poszkoleniowe -każdy z Uczestników otrzyma indywidualną kartę rabatową upoważniającą do 10% zniżki na wszystkie kolejne szkolenia otwarte organizowane przez Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER -oraz serwisy kawowe i obiadowe (nie obejmuje noclegu).
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Aby zgłosić chęć uczestnictwa w szkoleniu prowadzonym przez Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER należy uzupełnić formularz zgłoszenia online lub wydrukować kartę zgłoszenia, a następnie po jej uzupełnieniu odesłać faksem (61 6 247 936) lub mailem (info@szkolenia-semper.pl).
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Masz pytania? Napisz do nas
