Szkolenie
Zasady GHP i GMP oraz wdrażanie i aktualizowanie systemu HACCP
O szkoleniu
Zasady GHP i GMP oraz wdrażanie i aktualizowanie systemu HACCP. Szkolenie ma na celu kształtowanie umiejętności z zakresu stosowania zasad GHP i GMP oraz wdrażania i aktualizowania systemu HACCP.
Kto powinien wziąć udział?
Pracowników działów obsługi gastronomicznej, osób odpowiadających za politykę bezpieczeństwa żywności, osób wyznaczonych do samodzielnego wdrażania systemu HACCP, pracowników i kierowników działów jakości oraz menadżerów pragnących pogłębić swoją wiedzę nt. systemu HACCP.
Program szkolenia
Program szkolenia:
1.
Przepisy prawne krajowe i wspólnotowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
2.
Rodzaje zagrożeń w żywności (biologiczne, chemiczne, fizyczne), ich źródła oraz sposoby zapobiegania
3.
Zasady GHP/GMP
*
lokalizacja i otoczenie zakładu, maszyny i urządzenia
*
procesy mycia i dezynfekcji
*
zaopatrzenie w wodę
*
postępowanie z odpadami
*
zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
* higiena i szkolenie personelu
* dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
*
procesy obróbki wstępnej
*
procesy obróbki właściwej
*
przechowywanie produktów
4.
Opracowywanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
5.
Wdrażanie systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego
*
Utworzenie zespołu HACCP
*
Opisanie receptur wraz z określeniem przeznaczenia konsumenckiego
*
Podział potraw na grupy i opracowanie schematu procesu technologicznego
*
Weryfikacja schematu procesu technologicznego
*
Sporządzenie listy zagrożeń oraz listy środków prewencyjnych
*
Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
*
Określenie celów i granic tolerancji dla każdego CCP
*
Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
*
Ustalenie działań korygujących
*
Ustalenie procedury weryfikacji
*
Prowadzenie dokumentacji i zapisów
6.
Zasady audytowania systemu HACCP
7.
Przykłady praktyczne
1.
Przepisy prawne krajowe i wspólnotowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
2.
Rodzaje zagrożeń w żywności (biologiczne, chemiczne, fizyczne), ich źródła oraz sposoby zapobiegania
3.
Zasady GHP/GMP
*
lokalizacja i otoczenie zakładu, maszyny i urządzenia
*
procesy mycia i dezynfekcji
*
zaopatrzenie w wodę
*
postępowanie z odpadami
*
zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
* higiena i szkolenie personelu
* dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
*
procesy obróbki wstępnej
*
procesy obróbki właściwej
*
przechowywanie produktów
4.
Opracowywanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
5.
Wdrażanie systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego
*
Utworzenie zespołu HACCP
*
Opisanie receptur wraz z określeniem przeznaczenia konsumenckiego
*
Podział potraw na grupy i opracowanie schematu procesu technologicznego
*
Weryfikacja schematu procesu technologicznego
*
Sporządzenie listy zagrożeń oraz listy środków prewencyjnych
*
Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
*
Określenie celów i granic tolerancji dla każdego CCP
*
Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
*
Ustalenie działań korygujących
*
Ustalenie procedury weryfikacji
*
Prowadzenie dokumentacji i zapisów
6.
Zasady audytowania systemu HACCP
7.
Przykłady praktyczne
Prelegenci


-
Weź udział
Cena 1
za osobę
580
PLN
Cena zawiera:
- Obejmuje: * uczestnictwo w zajęciach * 2 obiady * przerwy kawowe * obszerne materiały szkoleniowe przydatne do dalszego wykorzystania * certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia * pomoc i konsultacje po szkoleniu
Weź udział
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
86-105 Świecie
Kiepury 30
woj. kujawsko-pomorskie
„CEDEKA” Centrum Doskonalenia Kadr pragnie być ośrodkiem pomocnym przedsiębiorstwom w podnoszeniu skuteczności ich działania i zdobywaniu przewagi konkurencyjnej. Organizujemy profesjonalne, odpowiadające oczekiwaniom szkolenia, skierowa...
FAQ
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o przejście do sekcji
Weź udział, aby
wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje
się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.
wszystkie informacje na stronie cedeka.pl
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Kontakt
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
86-105 Świecie
Kiepury 30