Szkolenie

Zasady GHP i GMP oraz wdrażanie i aktualizowanie systemu HACCP

O szkoleniu

Zasady GHP i GMP oraz wdrażanie i aktualizowanie systemu HACCP. Szkolenie ma na celu kształtowanie umiejętności z zakresu stosowania zasad GHP i GMP oraz wdrażania i aktualizowania systemu HACCP.
Kto powinien wziąć udział?
Pracowników działów obsługi gastronomicznej, osób odpowiadających za politykę bezpieczeństwa żywności, osób wyznaczonych do samodzielnego wdrażania systemu HACCP, pracowników i kierowników działów jakości oraz menadżerów pragnących pogłębić swoją wiedzę nt. systemu HACCP.

Program szkolenia

Program szkolenia:

1.
Przepisy prawne krajowe i wspólnotowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
2.
Rodzaje zagrożeń w żywności (biologiczne, chemiczne, fizyczne), ich źródła oraz sposoby zapobiegania
3.
Zasady GHP/GMP
*
lokalizacja i otoczenie zakładu, maszyny i urządzenia
*
procesy mycia i dezynfekcji
*
zaopatrzenie w wodę
*
postępowanie z odpadami
*
zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
* higiena i szkolenie personelu
* dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
*
procesy obróbki wstępnej
*
procesy obróbki właściwej
*
przechowywanie produktów
4.
Opracowywanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
5.
Wdrażanie systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego
*
Utworzenie zespołu HACCP
*
Opisanie receptur wraz z określeniem przeznaczenia konsumenckiego
*
Podział potraw na grupy i opracowanie schematu procesu technologicznego
*
Weryfikacja schematu procesu technologicznego
*
Sporządzenie listy zagrożeń oraz listy środków prewencyjnych
*
Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
*
Określenie celów i granic tolerancji dla każdego CCP
*
Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
*
Ustalenie działań korygujących
*
Ustalenie procedury weryfikacji
*
Prowadzenie dokumentacji i zapisów
6.
Zasady audytowania systemu HACCP
7.
Przykłady praktyczne

Czas trwania

Dzień I: 11:00 - 18:00
Dzień II: 08:30- 16:30

Prelegenci

Cytat
-

Gdzie i kiedy

Łódź 12 - 13 marca 2015
Hotel Ambasador

Łódź

Kosynierów Gdyńskich 8

woj. łódzkie

Gdzie i kiedy

Łódź 3 - 4 marca 2011
Hotel Ambasador

93-320 Łódź

Kosynierów Gdyńskich 8

woj. łódzkie

Weź udział

Cena 1
za osobę
580 PLN
Cena zawiera:
  • Obejmuje: * uczestnictwo w zajęciach * 2 obiady * przerwy kawowe * obszerne materiały szkoleniowe przydatne do dalszego wykorzystania * certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia * pomoc i konsultacje po szkoleniu
Weź udział

Organizator

CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
86-105 Świecie
Kiepury 30
woj. kujawsko-pomorskie
„CEDEKA” Centrum Doskonalenia Kadr pragnie być ośrodkiem pomocnym przedsiębiorstwom w podnoszeniu skuteczności ich działania i zdobywaniu przewagi konkurencyjnej. Organizujemy profesjonalne, odpowiadające oczekiwaniom szkolenia, skierowa...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

wszystkie informacje na stronie cedeka.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
86-105 Świecie Kiepury 30
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!