Szkolenie

Znakowanie żywności z uwzględnieniem substancji dodatkowych, aromatów i enzymów- WARSZTATY

O szkoleniu

W programie szkolenia przewidziano dyskusję z uczestnikami nad wzorami etykiet lub elementów etykiet zaprezentowanych przez uczestników szkolenia. Etykiety będą omówione zgodnie ze stanem obecnym i planowanymi zmianami w ustawodawstwie krajowym i Unii Europejskiej w zakresie znakowania żywności, w tym zapisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

W związku z formą warsztatowa szkolenia uprzejmie prosimy o przygotowanie przez uczestników przykładowych oznakowań produktów uwzględniających problemy wynikające z niejednoznacznej interpretacji przepisów dotyczących znakowania środków spożywczych.

W programie warsztatów przewidziano również zapoznanie uczestników ze stanem obecnym i planowanymi zmianami w ustawodawstwie krajowym i Unii Europejskiej w zakresie znakowania żywności, w związku z wejściem w życie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Podczas warsztatów zostaną omówione na przykładach i skomentowane najczęściej popełniane błędy przy znakowaniu środków spożywczych.

W pierwszej części warsztatów zostaną przedstawione zagadnienia dotyczące ogólnego znakowania środków spożywczych wynikające z przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011.

W drugiej części szkolenia zostaną omówione zapisy etykiet dotyczące znakowania w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów w odniesieniu do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów.

Omówione zostaną także rozwiązania dotyczące deklarowania nazw substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, aktualne podejście do umieszczania wizerunku owoców na etykiecie środków spożywczych. Zapisy etykiet zostaną ocenione w świetle projektu wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących znakowania żywności zawierającej aromaty oraz przewodnika Komisji Europejskiej ułatwiającego znakowanie środków spożywczych, do produkcji których zastosowano enzymy.
Kto powinien wziąć udział?
Warsztaty adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością znakowania środków spożywczych.

Program szkolenia

I. Znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup
środków spożywczych oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
odpowiedzialność za produkt

definicja kraju lub miejsca pochodzenia (produkty mięsne, składnik podstawowy)
wielkość czcionki stosowana na opakowaniu produktu
nowe obowiązkowe elementy oznakowania (produkty mięsne, produkty zawierające substancje słodzące, )
znakowanie składników alergennych (gluten, ryby itp., śladowa ilość alergenu)
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu (nazwa produktu, stosowanie określeń tj.: wiejski, domowy tradycyjny itp)
wymagania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
interpretacje niektórych przepisów rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 na podstawie dokumentów Pytania i Odpowiedzi Komisji Europejskiej oraz przewodników opracowanych z udziałem Państw Członkowskich i Komisji pomagających w interpretacji poszczególnych przepisów rozporządzenia


II. Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów:

Ocena etykiet (lub elementów etykiet) zaprezentowanych przez uczestników szkolenia w zakresie:

przepisów odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
deklarowania nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – interpretacja Komisji Europejskiej, przykłady
znakowania produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone ze składnikami
substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników - dyskusja na przykładach środków spożywczych
zwolnienia z deklarowania niektórych składników
znakowania produktów napisami typu „bez konserwantów”
umieszczania wizerunku owoców lub innego składnika na etykiecie środków spożywczych
znakowania środków spożywczych zawierających glikozydy stewiolowe
oznakowania aromatów w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty (m.in. znakowanie produktów zawierających ekstrakty, aromaty naturalne, aromaty dymu wędzarniczego)
znakowania środków spożywczych zawierających enzymy w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w tym zakresie.

Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 (budynek KOLMEX)
Termin: 15.04.2016 r. 10.00-15.30
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Czas trwania

10.00-15.30

Prelegenci

Cytat
Szkolenie zostanie poprowadzone przez:
-p. Bożenę Pławską z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-p. Joannę Gajdę-Wyrębek, kierownika Pracowni Oceny Dodatków do Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny

Gdzie i kiedy

Warszawa 15 kwietnia 2016
Budynek Kolmex

Warszawa

Grzybowska 80/82

woj. mazowieckie

Weź udział

Cena 1
c
590 PLN
Cena zawiera:
  • cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch
Weź udział

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!