Kurs Sommelierski

O kursie

Podczas Kursu Sommelierskiego dowiecie się nie tylko czym jest enologia, co różni poszczególne wina, ich szczepy i jak czytać etykietę na butelce.
Kurs przeznaczony jest zarówno dla osób, które zawodowo chciałyby związać się z sommelierstwem, jak i dla tych, którzy traktują wina jako hobby.

Zawód Sommeliera jest w Polsce wciąż niszową profesją. Z biegiem czasu eksperci w tej dziedzinie stają się bardziej pożądani w restauracjach i hotelach, w których obecnie zatrudnienie Sommeliera jest niezbędne, dodaje prestiżu, stanowi atrakcję i jest ukłonem w stronę coraz bardziej wymagających Gości.

Wino ma fascynującą historię i proces produkcji, każda butelka kryje bogactwo smaków i aromatów, które należy nauczyć się rozróżniać i doceniać. Sommelierstwo to nie tylko zawód, lecz pasja i miłość do wina, którą staramy się zarazić uczestników Kursu.

Kto powinien wziąć udział?
  • Przyszli sommalierzy

Program kursu

Teoretyczno praktyczne zajęcia w ramach Kursu Sommelierskiego MSBiS obejmują m.in.:

1. Zawód Sommelier - charakterystyka i warsztat pracy

2. Czym jest wino

3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)

4. Winnica

  • prace w winnicy - zadania człowieka
  • terroir - znaczenie klimatu i gleby w uprawie winorośli

5. Różne rodzaje fermentacji: alkoholowa, maceracja węglowa, jabłkowo-mlekowa, szaptalizacja

6. Produkcja win białych i produkcja win czerwonych: winnica, zbiór, transport, rozgniatanie, odszypułkowanie, sedymentacja, proces fermentacji, maceracja, kupażowanie, klarowanie, dojrzewanie

7. Metody produkcji win słodkich

8. Białe szczepy - charakterystyka i występowanie: Chardonnay, Savignion Blanc, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Grigio, Viognier

9. Czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie: Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Nebiollo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel

10. Zrozumienie etykiety na butelce

11. Wady i zalety win

12. Klasyfikacja jakościowa win

13. Zasady profesjonalnej degustacji win: degustacja opisowa i w ciemno, analiza wzrokowa, zapach i smak

14. Dekantacja: etapy, cel dekantowania, jakie wina dekantujemy

15. Kieliszki i karafki do wina

16. Serwis wina spokojnego i musującego- szampana

17. Temperatura serwowanych win

18. Przechowywanie wina

19. Dobór wina do potraw - zasady łączenia

20. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina: statystyki produkcji i konsumpcji wina na świecie, wykorzystywane szczepy

  • Francja – omówienie regionów winiarskich: Alzacja, Szampania, Dolina Loary, Langwedocja Rousillon, Bordeaux, Burgundia
  • Włochy – omówienie regionów winiarskich: Piemont, Lombardia, Alto Adige, Veneto, Friuli, Toskania, Umbria, Abruzja, Sycylia
  • Hiszpania – omówienie regionów winiarskich: Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Catalunya, Jerez, Rueda, Rias Baixas, Toro, Bierzo, La Mancha
  • Niemcy, Austria, Węgry 
  • Wina z nowego świata: Chile, Argentyna, RPA, USA, Australia, Nowa Zelandia

21. Pozostałe style wina

22. Pozostałe alkohole

23. Psychologia i technika obsługi Gości przy stole

Czas trwania

5 dni:
kurs dzienny 10:00-15:00
kurs wieczorowy 17:00-22:00

Prelegenci

Katarzyna Federowicz - Sommelierka, hydrosommelierka, wokalistka i kompozytorka.

Autorka artykułów kulinarno-podróżniczych. Specjalistka ds. gastronomii. Jurorka w międzynarodowych konkursach winiarskich i nalewkarskich. Recenzentka kulinarna. Absolwentka Wine and Spirit Education Trust i Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Stworzyła autorski program warsztatów sensorycznych, podczas których m.in. wykazuje związki w odczuwaniu wina i muzyki.

Przez lata manager zarządzająca restauracji Solec 44 i współtwórczyni Lokal.Bistro. Prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie. Promotorka polskiej sceny winiarskiej.

Aktualnie związana z Winnicą Dwór Wilkowice.

Terminy i miejsca

To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Rejestracja

Szkolenie stacjonarne
za osobę
1 211
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
  • Ulica i nr: Kochanowskiego 1/2
  • Kod pocztowy: 31-127
  • Miejscowość: Kraków
  • Numer NIP: 5212831240

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Eventis.pl
04-395 Warszawa ul. Siennicka 22/22

Organizator

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
31-127 Kraków, Polska
Kochanowskiego 1/2
woj. małopolskie
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!