Alergeny pokarmowe a bezpieczeństwo konsumenta

O szkoleniu

Alergie pokarmowe są problemem dotykającym coraz więcej ludzi. Alergeny obecne w żywności stanowią zagrożenie zdrowotne dla wielu osób i jest to problem istotny dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumenta.

Występowanie alergii pokarmowych u ludzi jest uzależnione od wielu czynników, takich jak dieta, nawyki żywieniowe oraz region zamieszkania. Prawidłowe znakowanie żywności stanowi duże ułatwienie w komponowaniu posiłków i przyczynia się do poprawy jakości życia alergików, choć nie zawsze jest wystarczające z uwagi na obecność tzw. alergenów ukrytych.

Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach może mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Wiedza na temat alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji nie jest wystarczająca. Wskazanym jest jej dalsze rzetelne rozpowszechnianie wśród specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów personelu gastronomii, celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.

Celem szkolenia jest zapoznanie z zagrożeniami wynikających ze stosowania alergenów, ich prawidłowym znakowaniem oraz głównych czynników ryzyka w zakresie bezpieczeństwa i zarządzaniem w zakładzie.

Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie skierowane jest do technologów żywności i żywienia, pracowników gastronomii, lekarzy, restauratorów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności oferowanej konsumentowi.

Program szkolenia

  • Alergeny w żywności – określenie, rodzaje, charakterystyka, objawy, poziomy występowania, poziomy alergenów dla osoby uczulonej.
  • Skala problemu w Polsce i na świecie, regulacje prawne, informacje o alergenach dla konsumenta – znakowanie informacją o alergenach.
  • Alergeny w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, alergeny ukryte.
  • Alergeny w zakładzie produkcyjnym i gastronomii.
  • Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników zakładów gastronomicznych (restauracjach, restauracjach typu fast food, stołówkach szpitalnych i cateringu).
  • Identyfikowalność w zakładzie produkcyjnym, program kontroli alergenów.

Czas trwania

10.00-15.15

Prelegenci

Szkolenie zostanie poprowadzone przez pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, kierownika zespołu badawczego ds. jakości i ocen sensorycznych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych.

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Rejestracja

Cena standardowa
za osobę
590
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Eventis.pl
04-395 Warszawa ul. Siennicka 22/22
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!