O szkoleniu
Funkcja koordynatora HACCP pociąga za sobą konieczność realizacji wielu zadań tj. powołanie i współdziałanie z zespołem HACCP, przeprowadzenie analizy ryzyk, opracowanie szeregu dokumentów, wdrożenie ich i uświadomienie pracowników, sprawdzanie funkcjonowania. Oferowane szkolenie zawiera szczegółowe omówienie wszystkich zadań koordynatora związanych z przygotowaniem i wdrożeniem systemu HACCP. Krok po kroku prowadzi koordynatora. Wartością dodaną szkolenia są liczne przykłady i wzory dokumentów.
W zakresie wiedzy Uczestnik:
- dysponuje wiedzą umożliwiającą powołanie i współdziałanie z zespołem HACCP,
- dysponuje wiedzą do przeprowadzenia analizy ryzyk i opracowania dokumentacji zgodnej ze standardem HACCP.
W zakresie umiejętności Uczestnik:
- zarządza procesem wdrożenia i utrzymania systemu HACCP w organizacji,
- przeprowadza analizy i diagnozy problemów związanych z funkcjonowaniem systemu HACCP,
- pełni funkcję Koordynatora HACCP, zapewniając zgodność z wymaganiami standardu.
W zakresie kompetencji społecznych Uczestnik:
- buduje efektywne relacje z zespołem HACCP i innymi pracownikami,
- przekazuje nowo zdobytą wiedzę i doświadczenie w zakresie HACCP, wspierając rozwój organizacji.
- Kandydaci na Koordynatorów HACCP,
- Wszyscy zainteresowani podnoszeniem kwalifikacji i wiedzy w dziedzinie HACCP.
Program szkolenia
MODUŁ 1: Wprowadzenie
- zadania koordynatora HACCP
MODUŁ 2: Wdrożenie HACCP
- ETAP 1 - Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP
- ETAP 2 - Opisanie produktu
- ETAP 3 - Przeznaczenie produktu/ów
- ETAP 4 - Sporządzenie schematu technologicznego, zwanego też „diagramem przepływu"
- ETAP 5 - Weryfikacja schematu technologicznego
- ETAP 6 - Przeprowadzenie analizy zagrożeń - 1 zasada HACCP
- ETAP 7 - Ustalenie krytycznych punktów kontroli - 2 zasada HACCP
- ETAP 8 - Ustanowienie limitów krytycznych - 3 zasada HACCP
- ETAP 9 - Ustanowienie systemu monitorowania CCP - 4 zasada HACCP
- ETAP 10 - Ustalenie działań korygujących - 5 zasada HACCP
- ETAP 11 - Weryfikacja systemu HACCP - 6 zasada HACCP
- ETAP 12 - Opracowanie dokumentacji - 7 zasada HACCP
MODUŁ 3: Codex Alimentarius
- wprowadzenie
- ogólne zasady
- zaangażowanie kierownictwa w bezpieczeństwie żywności
- produkcja pierwotna
- projektowanie obiektów i urządzeń
- szkolenie i kompetencje
- utrzymywanie obiektu, czyszczenie, dezynfekcja i zwalczanie szkodników
- systemy kontroli szkodników
- gospodarka odpadami
- higiena osobista
- kontrola działania
- kluczowe aspekty GMP
- woda
- dokumentacja i zapisy
- procedury wycofania z rynku niebezpiecznej żywności
- informacje o produkcje i świadomość konsumentów
- transport
- użytkowanie i konserwacja
- zastosowanie a audytach
MODUŁ 4: Procedura audytu wewnętrznego
- procedura audytu wewnętrznego
MODUŁ 5: Wprowadzenie do audytowania
- co to jest audyt?
- dlaczego audytujemy?
- rodzaje audytów
MODUŁ 6: Zakończenie audytu
- ustalenia z audytu
- dokumentowanie ustaleń
- opis niezgodności
- spotkanie zamykające
EGZAMIN KOŃCOWY
Czas trwania
6 godzin
Terminy i miejsca
Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- zniżkę 3% przy zgłoszeniu za pośrednictwem Eventis.pl (cena standardowa 300 zł)
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej
- certyfikat uczestnictwa
Brak miejsc. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Termin nieaktualny. Wybierz inny termin powyżej, bądź wypełnij formularz, aby zapytać o planowane nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Nazwa firmy: Centrum Doskonalenia Zarządzania MERITUM Sp. z o.o.
- Ulica i nr: Przasnyska 6b
- Kod pocztowy: 01-756
- Miejscowość: Warszawa
- Numer NIP: 5241817900
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
Organizator
