O szkoleniu
Program szkolenia przewiduje omówienie tematyki zafałszowania żywności, uwzględniając przy tym omówienie różnic pomiędzy zafałszowanym środkiem spożywczym a zafałszowanym artykułem rolno- spożywczym. W ramach szkolenia poruszone zostaną również takie kwestie jak zafałszowanie z perspektywy konsumenta, standardy IFS, przykłady z orzecznictwa, a także najczęstsze przypadki zafałszowania artykułów rolno- spożywczych, w tym sankcje, jakie grożą za poszczególne zafałszowania.
Szkolenie dedykowane jest producentom, dystrybutorom, importerom żywności oraz pracownikom urzędowej kontroli żywności.
Program szkolenia
- Definicja zafałszowanego środka spożywczego według przepisów polskiego prawa.
- Definicję zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego.
- Zafałszowany środek spożywczy a zafałszowany artykuł rolno-spożywczy – porównanie.
- Perspektywa konsumenta.
- Wymagania standardu IFS.
- Przykłady z orzecznictwa.
- Najczęstsze przypadki zafałszowania artykułów rolno-spożywczych na przykładach: sery, oliwy, sery, mleko, miód, soki owocowe, przyprawy.
- Sankcje za produkcje lub wprowadzanie do obrotu żywności zafałszowanej.
- Wykaz decyzji dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych prowadzony przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Czas trwania
Prelegenci
Marta Łanoch – prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Założycielka FoodMedLaw – wyspecjalizowanego doradztwa prawnego. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
- Nazwa firmy: Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
- Ulica i nr: Grzybowska 77
- Kod pocztowy: 00-844
- Miejscowość: Warszawa
- Numer NIP: 1131784681
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
Organizator
