Food Fraud – aspekty prawne i przykłady z praktyki

O szkoleniu

Program szkolenia przewiduje omówienie tematyki zafałszowania żywności, uwzględniając przy tym omówienie różnic pomiędzy zafałszowanym środkiem spożywczym a zafałszowanym artykułem rolno- spożywczym. W ramach szkolenia poruszone zostaną również takie kwestie jak zafałszowanie z perspektywy konsumenta, standardy IFS, przykłady z orzecznictwa, a także najczęstsze przypadki zafałszowania artykułów rolno- spożywczych, w tym sankcje, jakie grożą za poszczególne zafałszowania.

Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie dedykowane jest producentom, dystrybutorom, importerom żywności oraz pracownikom urzędowej kontroli żywności.

Program szkolenia

  1. Definicja zafałszowanego środka spożywczego według przepisów polskiego prawa.
  2. Definicję zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego.
  3. Zafałszowany środek spożywczy a zafałszowany artykuł rolno-spożywczy – porównanie.
  4. Perspektywa konsumenta.
  5. Wymagania standardu IFS.
  6. Przykłady z orzecznictwa.
  7. Najczęstsze przypadki zafałszowania artykułów rolno-spożywczych na przykładach: sery, oliwy, sery, mleko, miód, soki owocowe, przyprawy.
  8. Sankcje za produkcje lub wprowadzanie do obrotu żywności zafałszowanej.
  9. Wykaz decyzji dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych prowadzony przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Czas trwania

10.00-15.15

Prelegenci

Marta Łanoch – prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Założycielka FoodMedLaw – wyspecjalizowanego doradztwa prawnego. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Online 3 październik 2022

Rejestracja

Cena standardowa
za osobę
590
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!