O szkoleniu
Szkolenie będzie obejmowało omówienie najnowszych zmian przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich praktyczną interpretacją, ze szczególnym uwzględnieniem materiałów z tworzyw sztucznych oraz tworzyw sztucznych z recyklingu.
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.
Program szkolenia
1. Zmiany Rozporządzenia Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011 oraz planowane zmiany
- Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
- Limity migracji globalnej i specyficznej
- Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
- Zastępcze płyny modelowe
- Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
- Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
- Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
- Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
- Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
- Wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe – badania
2. Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
- Recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
- Recykling z obiegu zamkniętego
- Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
- Wymagania dotyczące dekontaminacji
- Monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu
- Rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
- Deklaracja zgodności
3. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- limit migracji bisfenolu A, badania migracji
- wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A
- deklaracja zgodności dla materiałów powlekanych – wzór dokumentu
4. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
- Znakowanie
- Identyfikowalność (system traceability)
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
5. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
- Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
- Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
- Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – urzędowa kontrola
- Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
- Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
- Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role
6. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
- Systemy jakości
- Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.
7. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja dla:
- papieru i tektury;
- stali nierdzewnej;
- aluminium;
- szkła;
- gumy, silikonu;
- farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
- Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
- Wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
- Opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
- Deklaracja zgodności
- Znakowanie
Czas trwania
Prelegenci
Szkolenie zostanie poprowadzone przez mgr inż. Marzenę Pawlicką-Cegiełko – kierownika Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.
Eksperta w pracach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. materiałów do kontaktu z żywnością, w ramach których opracowywane są akty prawne z zakresu bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jest również przedstawicielem Polski w pracach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz sieci Krajowych Laboratoriów Referencyjnych ds. Materiałów do Kontaktu z Żywnością.
Współautorka licznych publikacji naukowych z zakresu bezpieczeństwa materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Masz pytania? Napisz do nas
