O szkoleniu
Szkolenie przygotowane i prowadzone przez prawnika – praktyka specjalizującego się w obszarze produktów na bazie konopi i CBD. Dedykowane jest dla firm rozważających rozpoczęcie działalności w tej branży, rozbudowę portfolio produktów o tego typu wyroby.
Szkolenie obejmować będzie nie tylko część teoretyczną, bazującą na przepisach, ale także praktyczne zagadnienia dot. specyfiki produktów na bazie konopi.
Szkolenie dedykowane jest dla firm rozważających rozpoczęcie działalności w tej branży, rozbudowę portfolio produktów o tego typu wyroby oraz posiadających w ofercie towary z CBD i konopiami chcących poszerzyć wiedzę o najnowsze aspekty prawne.
Program szkolenia
I. Novel food
1. Podstawy prawne;
2. Nowa żywność- definicja, przykłady
3. Procedura uzyskiwania zezwolenia na novel food
4. Zezwolenia na wyłączność – zastrzeżenie danych;
5. Decyzja Komisji w sprawie nowej żywności:
- gdzie można znaleźć decyzje?
- warunki stosowania danego składnika;
- warunki etykietowania;
II. CBD oraz konopie w żywności, w tym suplementach diety oraz kosmetykach- aktualne podejście organów urzędowej kontroli żywności oraz najnowsze orzecznictwo sądów
1. CBD oraz konopie:
- w żywności ogólnego spożycia
- w suplementach diety
- w kosmetykach – baza CosIng
2. Najnowszy Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego (NSA) z 19 listopada 2021r. dotyczący kwalifikacji produktu zawierającego ziele konopi włóknistych
3. Orzeczenie TSUE o sygn. akt: C-663/18 dotyczący CBD
III. Oznakowanie:
1. Żywności ogólnego spożycia
- elementy obowiązkowe oznakowania – rozporządzenie nr 1169/2011, rozporządzenie nr 1333/2008
2. Suplementów diety
- elementy obowiązkowe oznakowania – rozporządzenie na 1169/2011, rozporządzenie nr 1333/2008, rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety
3. Kosmetyków
- elementy obowiązkowe oznakowania- rozporządzenie nr 1223/2009: dane na pojemniku a dane na kartoniku; język oznakowania
IV. Wymogi do wprowadzenia do obrotu (rejestracje, notyfikacje) kosmetyków, żywności, suplementów diety
Czas trwania
Prelegenci
Marta Łanoch – prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Założycielka FoodMedLaw – wyspecjalizowanego doradztwa prawnego. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.
Terminy i miejsca
Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Brak miejsc. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Termin nieaktualny. Wybierz inny termin powyżej, bądź wypełnij formularz, aby zapytać o planowane nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Masz pytania? Napisz do nas
