Zanieczyszczenia żywności pochodzenia środowiskowego i przemysłowego

O szkoleniu

Podczas szkolenia zostaną omówione podstawowe zanieczyszczenia przemysłowe środowiskowe występujące w żywności tj. metale, azotany a także inne istotne zanieczyszczenia przemysłowe ze szczególnym uwzględnieniem wymagań legislacyjnych, w tym obszarze min. w ramach prac: Komisji Europejskiej, Codex Alimentarius. Przedstawione zostaną również źródła zanieczyszczeń chemicznych żywności, skutki zdrowotne związane z obecnością poszczególnych zanieczyszczeń, ocena toksykologiczna, oceny ryzyka dokonane przez EFSA i JECFA. Nacisk zostanie położony na zmiany w ustawodawstwie zarówno już ostatnio wprowadzone, a także te, których wprowadzenie jest planowane. Przedstawione zostaną skutki przyszłych regulacji dla producentów żywności oraz konsumentów. Omówione zostanie również aktualne zanieczyszczenie żywności znajdującej się na rynku w Polsce m.in. metalami, azotanami oraz związane z tym zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Ponadto zaprezentowane zostaną możliwe środki ograniczające zanieczyszczenie i sposoby ich praktycznej realizacji.

Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie dedykowane jest dla producentów, importerów i dystrybutorów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności oraz laboratoriów komercyjnych.

Program szkolenia

I. Zanieczyszczenia żywności – informacje ogólne

  • Źródła zanieczyszczeń chemicznych żywności. Wymagania ogólne prawa żywnościowego
  • System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (System RASFF) i jego rola (zasady przeprowadzania oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności)
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego rola
  • Urzędowa kontrola i monitoring żywności .
  • Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy)

II. Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia – źródła narażenia, aspekty legislacyjne i toksykologiczne

  • Źródła zanieczyszczenia, skutki zdrowotne związane z zanieczyszczeniem żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia oraz ich pobranie
  • Aspekty toksykologiczne, oceny ryzyka EFSA oraz JECFA
  • Ustawodawstwo (najwyższe dopuszczalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia w środkach spożywczych, kryteria doboru metod analitycznych)
  • Aktualne prace legislacyjne na poziomie Komisji Europejskiej, Komisji Kodeksu Żywnościowego w tym zakresie
  • Środki ograniczające zanieczyszczenie żywności

III. Azotany – jako zanieczyszczenia żywności

  • Źródła narażenia
  • Toksyczność
  • Wymagania legislacyjne (najwyższe dopuszczalne poziomy, kryteria doboru metod analitycznych)
  • Opinie EFSA
  • Pobranie azotanów z wybranymi grupami środków spożywczych, badania monitoringowe w tym zakresie

IV. Wybrane inne istotne zanieczyszczenia żywności pochodzenia przemysłowego

  • Źródła narażenia
  • Toksyczność
  • Stwierdzane poziomy zanieczyszczenia żywności na podstawie wyników badań monitoringowych
  • Aktualne wymagania prawne i obowiązki producentów, kierunki prac legislacyjnych Komisji Europejskiej
  • Opinie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w przedmiotowym zakresie a Żywności (EFSA) w przedmiotowym zakresie
  • Środki ograniczające występowanie zanieczyszczenia.

Czas trwania

10.00-15.15

Prelegenci

mgr inż. Monika Mania – kierownik Pracowni w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego Państwowym Zakładzie Higieny – Państwowym Instytucie Badawczym.

Ekspert uczestniczący w pracach:

  • Komisji Europejskiej w ramach Grupy roboczej ds. zanieczyszczeń środowiskowych i przemysłowych żywności;
  • Grupy Roboczej Rady UE ds. Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius)
  • Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Zanieczyszczeń Żywności oraz Metod Analiz i Próbkobrania,

Ponadto współpracujący z: Europejskim Laboratorium Referencyjnym ds. Metali i związków azotowych w żywności i paszach (EURL-MN)
Członek zespołu ds. Oceny ryzyka zdrowotnego związanego z bezpieczeństwem żywności i materiałów do kontaktu z żywnością powołanego w NIZP-PZH w ramach współpracy z GIS i MZ.
Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych z zakresu bezpieczeństwa żywności i materiałów do kontaktu z żywnością.

Terminy i miejsca

To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Rejestracja

Cena standardowa
za osobę
590
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
  • Ulica i nr: Grzybowska 77
  • Kod pocztowy: 00-844
  • Miejscowość: Warszawa
  • Numer NIP: 1131784681

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Eventis.pl
04-395 Warszawa ul. Siennicka 22/22

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa, Polska
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!