O szkoleniu
-
Cel szkolenia
Celem tego szkolenia menedżerskiego jest przekazanie uczestnikom warsztatów wiedzy w zakresie:
- zasad koncepcji Lean Management (szczupłego zarządzania w organizacji) oraz implementowania instrumentów służących do identyfikowania oraz minimalizowania marnotrawstwa i poprawy efektywności procesów,
- przykładów wdrożeń zasad i instrumentów Lean w wybranych branżach,
- łączenia "wyszczuplania" procesów operacyjnych i zarządczych z ochroną środowiska i zarządzaniem energią,
- możliwości i celowości integrowania Lean z innymi systemami zarządzania,
- unikania błędów podczas wdrożeń.
Korzyści dla uczestników
Wartość dla uczestników i organizacji:
-
Zwiększenie produktywności bez konieczności wysokich nakładów finansowych.
-
Standaryzacja i systematyka w działaniu wszystkich pracowników firmy.
-
Skrócenie czasu przystosowania linii produkcyjnych do nowego asortymentu.
-
Zmniejszenie czasu przestojów i kosztów produkcji.
-
Redukcja błędów i wad produktów.
-
Zaangażowanie wszystkich pracowników w proces optymalizacji produkcji.
-
Zwiększona ilość usprawnień istniejących procesów.
-
Możliwość uzyskania skutecznej poprawy organizacji i zarządzania produkcją.
-
Zdobycie wiedzy i podstawowych umiejętności związanych z projektowaniem, wdrożeniem i utrzymaniem w przedsiębiorstwie systemu Kanban.
Szkolenie jest propozycją dla specjalistów i kadry zarządzającej z zakresu produkcji i logistyki oraz dla wszystkich, którzy pragną zdobyć kwalifikacje w tej dziedzinie i w przyszłości zajmować się tą problematyką.
Program szkolenia
Program szkolenia stanowi prawnie chronioną własność intelektualną, a jego przetwarzanie, rozpowszechnianie lub korzystanie z niego bez wiedzy i zgody autora jest zabronione.
I. WPROWADZENIE DO WARSZTATÓW
- prezentacja trenera i uczestników warsztatów
- omówienie programu warsztatów
II. KONCEPCJA LEAN MANAGEMENT
- rys historyczny koncepcji Lean
- zasady szczupłego zarządzania (Lean Management) w organizacji
- obszary zastosowania Lean
- źródła i rodzaje marnotrawstwa w procesach
- sposoby identyfikowania i minimalizowania marnotrawstwa
- uwarunkowania skutecznego wdrażania Lean
- Kaizen jako instrument Lean
- implementowanie zasad Lean w procesach produkcyjnych i wspomagających je procesach usługowych
III. PRZYKŁADY INSTRUMENTÓW LEAN
- mapowanie strumieni wartości (VSM)
- diagram spaghetti
- zasady zarządzania stanowiskiem pracy 5S + szóste S
- zestaw technik służących przezbrajaniu maszyn SMED
- TPM - wzrost produktywności i efektywności procesów związanych z utrzymaniem ruchu
- standaryzacja pracy
- 5 Why? - dlaczego warto zadawać pytania
- jidoka - autonomizacja
- kanban i zarządzanie wizualne
- raport A3
IV. WPROWADZANIE ELEMENTÓW ŚRODOWISKOWYCH ORAZ ZARZĄDZANIA ENERGIĄ DO SZCZUPŁYCH PROCESÓW PRODUKCYJNYCH (LEAN AND GREEN)
V. INTEGROWANIE LEAN Z INNYMI SYSTEMAMI ZARZĄDZANIA
- Lean a ISO 9001
- Lean a ISO 14001
- Lean a ISO 50001
VI. Podsumowanie warsztatów szkoleniowych, konsultacje indywidualne.
W przypadku szkolenia w formule on-line modyfikacji mogą ulec forma i sposób realizacji zaplanowanych dla Państwa ćwiczeń.
Czas trwania
2 dni
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe
- certyfikat uczestnictwa
- serwis obiadowy
- przerwy kawowe
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
Po otrzymaniu przez nas zgłoszenia skontaktujemy się z Państwem maksymalnie w ciągu 2 dni roboczych w celu potwierdzenia rezerwacji.
- Nazwa firmy: Międzynarodowy Instytut Szkoleń Specjalistycznych IIST
- Ulica i nr: Grottgera 16/1
- Kod pocztowy: 60-758
- Miejscowość: Poznań
- Numer NIP: 7773150627