O szkoleniu
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami projektowania, dokumentowania, wdrażania, auditowania i doskonalenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000, Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001, Systemu Zarządzania Środowiskowego wg normy ISO 14001 oraz Systemu Zarządzania BHP wg normy ISO 45001, a także przygotowanie do pełnienia funkcji Auditorów wewnętrznych i/lub Pełnomocników Zarządu.
Dlaczego warto wziąć udział?
Uczestnicy po zaliczeniu egzaminu testowego otrzymują certyfikat Auditora wewnętrznego i Pełnomocnika Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000, Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001, Systemu Zarządzania Środowiskowego wg normy ISO 14001 oraz Systemu Zarządzania BHP wg normy ISO 45001.
Kto powinien wziąć udział?
Adresaci szkolenia:
- osoby zainteresowanie poznaniem wymagań norm ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
- osoby pełniące funkcje i kandydaci na Pełnomocników ds. Zintegrowanych Systemów wg ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 /OHSAS/PN-N-18001
- kadra kierownicza
- członkowie zespołów wdrażających i doskonalących Zintegrowane Systemy Zarządzania
- członkowie zespołów HACCP
- specjaliści i pracownicy działów jakości, technologii żywności, bhp, ochrony środowiska
- obecni i przyszli Auditorzy wewnętrzni
Program szkolenia
BLOK 1
- terminologia i pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności
- przegląd podstawowych założeń, norm i standardów (HACCP, ISO, FSSC, GMP, IFS, BRC, GAP) dla zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym
- określanie kontekstu organizacyjnego, stron zainteresowanych i zakresu systemu
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
- analiza ryzyka
- określanie programów wstępnych i krytycznych punktów kontroli
- projektowanie procesów i planów HACCP
- zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- wymagania normy ISO 22000 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityki i cele bezpieczeństwa żywności
- narzędzia oceny i doskonalenia skuteczności systemu
BLOK 2
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące jakości wynikające z normy ISO 9001
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- nowe podejście procesowe
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Jakością
- wymagania normy ISO 9001 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityka i cele jakości
- wdrażanie zmian normy ISO 9001 do funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością
- narzędzia doskonalenia jakości
BLOK 3
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące bhp i ochrony środowiska
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- ryzyko zawodowe i dotyczące negatywnego wpływu na otoczenie
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- identyfikacja i ocena aspektów środowiskowych
- identyfikacja, wdrożenie i ocena wymagań prawnych z zakresu bhp i ochrony środowiska
- podejście procesowe do zarządzania środowiskowego i bhp
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Środowiskowego i Bhp
- wymagania normy ISO 14001
- wymagania normy ISO 45001 i porównanie z OHSAS/PN-N-18001
- polityki oraz cele środowiskowe i bhp
- sterowanie operacyjne
- gotowość i reagowanie na wypadki oraz awarie środowiskowe
- monitoring środowiskowy oraz dotyczący bezpieczeństwa
- efekty działalności środowiskowej i bhp oraz narzędzia doskonalenia
- przygotowanie do certyfikacji / recertyfikacji
BLOK 4
- kompetencje, role i odpowiedzialności Pełnomocników Zarządu oraz Auditorów wewnętrznych
- metodyka wykonywania auditów wewnętrznych wg normy ISO 19011 wydanie z 2018 roku
- zarządzanie programem auditów
- zarządzenie ryzykiem nieskuteczności auditów
- warsztaty nt. planowania i wykonywania auditów
Warsztaty
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa, środowiska i jakości
- szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- projektowanie i parametryzowanie procesów
- programowanie auditów wewnętrznych
- planowanie auditu
- przygotowanie listy pytań kontrolnych (check list)
- symulacja auditu
- przygotowanie raportu z auditu i prezentacja wyników
- identyfikacja niezgodności i planowanie działań korygujących
- case studies
- wymiana doświadczeń
Czas trwania
2 dni
Prelegenci

Trener MASTERE
Rejestracja
Wybierz termin:
Cena standardowa
za osobę
1 300
zł
+23% VAT
Cena zawiera:
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
Termin nieaktualny. Wybierz inny termin powyżej, bądź wypełnij formularz, aby zapytać o planowane nowe terminy.
Organizator

MASTERE Consulting
70-844 Szczecin
Jordana 4b
woj. zachodniopomorskie
Firma MASTERE została założona w maju 1997 roku i prowadzi działalność na terenie całej Polski. Od początku specjalizuje się w świadczeniu przedsiębiorcom kompleksowych usług mających na celu usprawnianie procesów zarządzania poprzez projektowanie i ...
FAQ
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o przejście do sekcji
Zapisz się, aby
wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje
się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.
Wymagany komputer z dostępem do internetu.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Kontakt
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
MASTERE Consulting
70-844 Szczecin
Jordana 4b