Standardy obsługi gości hotelu w wymiarze międzykulturowym

O szkoleniu

Celem szkolenia jest: zwiększenie kompetencji w obszarze międzykulturowym aspekcie obsługi gości hotelu, elementów etykiety restauracyjnej i sposobie rezerwacji (w tym oczekiwań klientów) w sferze konferencyjnej i SPA (jeśli są w hotelu). Poznają też standardy obsługi z wykorzystaniem nowych technologii łączności z klientami (mail, strona internetowa, komunikatory), w tym ważne aspekty komunikacji internetowejzgodne z zasadami Netykiety. Uczestnicy szkolenia zapoznają się  z charakterystyką zachowań osób z różnych kultur, ich wymagań, specyfiki komunikacyjnej, sposobu odnoszenia się do innych, postrzegania czasu i kontekstu językowego. Pomoże to w lepszym kontakcie i obsłudze gości z różnych kręgów kulturowych

Uczestnicy na szkoleniu:

  • uwrażliwią się na właściwe (zgodne z Netykietą) korzystanie ze służbowych skrzynek mailowych, komunikatorów i socialmediów

  • rozwiną kompetencję w zakresie znajomości etykiety stołu, rodzaju serwisów i obsługi na sali restauracyjnej

  • przećwiczą elementy kontaktów z potencjalnymi klientami w sferze międzykulturowej

  • będą wiedziały, jakich gestów należy unikać w kontaktach z osobami z różnych kultur

  • poznają wymiary międzykulturowe ważne w kontaktach i obsłudze klientów w recepcji hotelu

  • poznają i przećwiczą komunikację z klientami z różnych kręgów kulturowych ze zwróceniem uwagi na specyfikę dystansu, punktualności i kontekstów językowych

 

Szkolenie będzie prowadzone przy wykorzystaniu koncepcji nauczania Davida A. Kolba opartej o doświadczenie, refleksję, podstawy teoretyczne oraz (to co najistotniejsze) planowanie zastosowania w praktyce zawodowej. 

Koncepcja Kolba pozwala zaangażować w istotny sposób wszystkich uczestników szkolenia w niezależnie od ich preferencji nauczania. Szkolenie będzie dynamiczne, prowadzone metodami aktywującymi samych uczestników w proces szkoleniowy. Jedynie 20 procent będzie przeznaczone na omówienie teorii.

Podczas szkolenia zostaną użyte takie metody szkoleniowe jak: prezentacja trenerska, ćwiczenia w zespołach zadaniowych, prezentacje grup zadaniowych, dyskusja moderowana, ćwiczenia komunikacyjne pokazujące różne aspekty komunikacji w zespole, kwestionariusze oparte o teorie zachowań Carla G. Junga.

W praktyce przećwiczone zostaną takie narzędzia menedżerskie jak metody kreatywnego rozwiązywania problemów, burza mózgów wg Osborna, metoda 356 w pracy zespołowej, drzewo decyzyjne i diagram Ishikawy do pracy z problemami i wyzwaniami. Przeprowadzone zostaną trzy gry zespołowe (każdego dnia jedna gra), podczas których będą widoczne mechanizmy funkcjonowania zespołu, komunikacji i podejmowania decyzji.

Kto powinien wziąć udział?

Wszystkich osób zajmujących się obsługą gościa (klienta) w hotelu

Program szkolenia

MODUŁ I. NOWOCZESNE TECHNOLOGIE W OBSŁUDZE GOŚCIA 

  • Telefoniczna obsługa klienta - połączenia przychodzące i wychodzące
  • Netykieta, czyli wszystko, co musimy wiedzieć o savoir-vivre korzystając z Internetu
  • Poczta elektroniczna - list elektroniczny jako korespondencja firmowa
  • Zasady korzystania z komunikatorów, portali społecznościowych

 
MODUŁ II. RESTAURACJA - KULTURA OBSŁUGI GOŚCIA

  • Rodzaje serwisów obsługi kelnerskiej - obsługa bufetów i stolików
  • Szybkość reakcji - przyjmowanie zamówienia, realizacja, rachunki
  • Proponowanie i polecanie potraw, wręczanie menu, napoje 
  • Zasady serwowania dań i napojów - przypomnienie zasad (np. dobór win do potraw)

MODUŁ III. KONFERENCJE I SFERA SPA

  • Co jest ważne dla firm/osób zamawiających salę konferencyjną (catering, ustawienie sali)?
  • Detale w organizacji konferencji, które są ważne dla zamawiających (rzutnik, flipchart itp.)
  • Strefa SPA - co jest ważne dla osób korzystających i dostosowanie do potrzeb i wymagań
  • Spełnianie oczekiwań gości w sferze konferencji i SPA (np. wyposażenie sauny, ręczniki itp.)

MODUŁ IV. ETYKIETA MIĘDZYKULTUROWA W OBSŁUDZE GOŚCI 

  • Elementy protokołu dyplomatycznego mające zastosowanie w funkcjonowaniu obiektu
  • Wymiary międzykulturowości a etykieta kontaktów międzyludzkich
  • Zastosowanie elementów etykiety w obsłudze gości 
  • Savoir-vivre o obsłudze gości (recepcja, restauracja, konferencje, SPA)

MODUŁ V. WYMIARY KULTUROWE - ICH ZNACZENIE W KONTAKCIE Z OSOBAMI

  • Charakterystyka cywilizacji funkcjonujących na świecie i kręgi kulturowe
  • Znaczenie gestów i mowy niewerbalnej w różnych kulturach - na jakie gesty uważać?
  • Kultury propartnerskie i ceremonialne (skracanie dystansu w rozmowie, bądź formalnie)
  • Kultury polichroniczne i monochroniczne (które osoby muszą mieć co do minuty, a które nie)

Czas trwania

1 dzień (1 x 7 godz.) - DO UZGODNIENIA

Prelegenci

WOJCIECH SZYMCZAK

Trener AVENHANSEN

Trener i konsultant zarządzania z ponad 15-letnią praktyką, coach ICC. Prowadzi zajęcia dla firm biznesowych, agencji rządowych, urzędów administracji centralnej, organizacji pozarządowych. Prowadził też wiele szkoleń dla organizacji polonijnych z Australii, Danii, Kanady, Litwy, Niemiec, Szwecji, Ukrainy, USA, Wielkiej Brytanii.

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

To wydarzenie dostępne jest na zamówienie. Termin i miejsce przeprowadzenia zajęć uzgodnisz z organizatorem po złożeniu zamówienia. Organizator przeprowadza zajęcia: stacjonarnie i/lub online

Rejestracja

SZKOLENIE W SIEDZIBIE KLIENTA
GRUPA DO 12 OSÓB
6 500
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa (zobacz wzór )
  • bezpłatne anulowanie zgłoszenia do 14 dni przed terminem
  • Wsparcie poszkoleniowe Trenera
  • Do podanej ceny szkolenia zostaną doliczony koszty logistyczne uzależnione od lokalizacji miejsca szkolenia.
  • W przypadku chęci realizacji szkolenia poza siedzibą firmy, na Państwa życzenie, przedstawimy kilka propozycji obiektów w których mogłoby się ono odbyć.
  • Rozwiń
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.

NOWOŚĆ - FINANSOWANIE
Dotacje HoReCa 2024 - Wysokość pomocy
Pomoc ma charakter bezzwrotnych dotacji w postaci pomocy de minimis, zatem nie można przekroczyć limitu pomocy de minimis (200 tys. euro w ciągu 3 lat). Maksymalny poziom dofinansowania wyniesie 90%, a maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych inwestycji netto wyniesie 600 tys.

Nabór dla MŚP KPO HoReCa - możemy w tym pomóc i przeszkolic Państwa Pracowników

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Avenhansen Sp. z o.o.
  • Ulica i nr: ul. Podłącze 31
  • Kod pocztowy: 30-218
  • Miejscowość: Kraków
  • Numer NIP: 6772295062

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Avenhansen Sp. z o.o.
30-218 Kraków, Polska ul. Podłącze 31

Organizator

Avenhansen Sp. z o.o.
30-218 Kraków, Polska
ul. Podłącze 31
woj. małopolskie
Jesteśmy profesjonalną firmą szkoleniową. Nasz profesjonalizm opiera się na wiedzy o prowadzeniu firmy szkoleniowej i umiejętnościach obsługi naszych Klientów. To również otwartość na informacje płynące do nas z zewnątrz, umiejętność słuchania naszyc...
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!