O kursie
Aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie, należy poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju, co przekłada się na najwyższą jakość i powtarzalność produktu oraz zadowolenie klientów. Wiedza ta umożliwia edukowanie konsumentów, a co za tym idzie, większe zainteresowanie miejscem, w którym serwuje się wspaniałą kawę.
Uczestnicy Kursu Barista MSBiS zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy. Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.
Przybliżymy alternatywne metody parzenia kawy, które można wykorzystać nie tylko w domowym zaciszu, ale i w kawiarni. Kursanci dowiedzą się dokładnie jaki wpływ na to co odnajdziemy w naszej filiżance ma przebieg procesów: zbioru, obróbki i palenia ziaren oraz że każda z metod przyrządzania czarnego napoju, nadaje mu inne właściwości sensoryczne.
Odpowiemy na pytania takie jak:
Czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata?
Klasyczne espresso, jak je przygotować i co je charakteryzuje?
Dlaczego drip coffee jest takie wyjątkowe?
„Zalewajka”, French Press, Filter Coffee, Aeropress a może espresso, którą z tych metod wybrać dla siebie?
Istotnym elementem Kursu Barista jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomogą utrwalić wszystkie aspekty przekazywanej wiedzy i nabywane umiejętności oraz dodadzą pewności siebie w przyszłej pracy.
Dodatkowo uczymy jak przygotować kilka podstawowych drinków na bazie kaw oraz alkoholu (irish coffee, hot shot, itp.) by sprawnie połączyć profesję barmana z kunsztem zawodu Baristy.
Profesja Baristy jako wciąż mało popularna, jest niezwykle atrakcyjna na rynku pracy.
Dobra kawa jest często wizytówką lokalu, a wykwalifikowany Barista odgrywa w nim bardzo ważną rolę. Jeśli dodatkowo potrafi tworzyć wzory i malować na kawie, serwując klientom małe dzieła sztuki, jest zapraszany do udziału w różnego rodzaju imprezach i oficjalnych eventach, aby uatrakcyjnić wydarzenie.
- Przyszli bariści
Program kursu
Zajęcia w ramach Kursu Barista obejmują m.in.:
1. Zawód, warsztat i techniki pracy Baristy - możliwości oraz style ukierunkowane na jakość
2. Kultura i historia picia kawy oraz biznesu kawowego
3. Business kawowy w Polsce
4. Droga kawy od plantacji do filiżanki - metody zbioru i proces produkcji: obróbka, proces palenia, parzenie
5. Gatunki i odmiany kawy - sposoby ich rozróżniania
6. Świeżość kawy - wpływ na ocenę sensoryczną
7. Kofeina: fakty i mity
8. Metody parzenia: ocena sensoryczna poszczególnych sposobów parzenia kawy oraz możliwości ich wykorzystania w kawiarni lub w domu
9. Techniki przygotowania: dozowanie, dystrybucja, tamping
10. Czynniki wpływające na idealne espresso
- espresso jako postawa każdej kawy
- parametry
- możliwości sensoryczne i ich ocena
- ocena wizualna
- eksperymentowanie
- zdejmowanie cremy
- dzielenie ekstrakcji
- prawidłowe picie espresso
- ograniczone możliwości smakowe, przez nieprawidłowe picie espresso
11. Nalewanie i wykańczanie kawy oraz napojów mlecznych i możliwości latte art
- rodzaje mleka, dobór produktu i sprzętu, techniki, parametry
- spienianie mleka
- sztuka tworzenia wzorów i malowanie na kawie
- przygotowywanie kaw warstwowych
12. Cup Tasting - na czym polega profesjonale testowanie kaw
- rozpoznawanie oraz opisywanie smaków i aromatów
- kawy jednorodne i mieszanki
13. Profesjonalne użytkowanie i konserwacja sprzętu: ekspresy ciśnieniowe/ młynki, etc
14. Alternatywne sposoby zaparzania kawy: drip, aeropress, chemex, syfon, french press
15. Łączenie kawy z alkoholem
16. Obsługa klienta w kawiarni
Czas trwania
kurs dzienny - 10:00-14:00
kurs wieczorowy - 17:00-21:00
Prelegenci
Paweł Trzciński - Absolwent wydziału psychologii o specjalizacji psychologii przedsiębiorczości i zarządzania, wplata ją do życia zawodowego i kontaktów z ludźmi.
Posiada 15 lat doświadczenia w pracy z kawą i 14 jako trener. Od ponad 9 lat wykładowca w Międzynarodowej Szkole Barmanów Sommelierów, prowadzący swój autorski 5-dniowy kurs. Jako specjalista ds. szkoleń pracował m. in dla kawiarni sieciowych Coffeeheaven, Mercer's, iCoffee, firmy szkoleniowej Colours of Coffee, palarni kawy Java Coffee Company. Prowadzi szkolenia, eventy kawowe i warsztaty edukacyjne. Występuje w roli eksperta w mediach, programach telewizyjnych i publikacjach poświęconych kawie. Obecnie także współwłaściciel kawiarni Nancy Lee w Warszawie.
Od wielu lat szerzy dobre standardy parzenia kawy oraz kawową świadomość wśród baristów, właścicieli lokali gastronomicznych i pasjonatów domowego przyrządzania czarnego napoju.
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
00-687 Warszawa
Wspólna 65A
woj. mazowieckie
00-687 Warszawa
Wspólna 65A
woj. mazowieckie
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowo-konferencyjne
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Masz pytania? Napisz do nas
