Kurs Barista

O kursie

Aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie, należy  poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju, co przekłada się na najwyższą jakość i powtarzalność produktu oraz zadowolenie klientów. Wiedza ta umożliwia edukowanie konsumentów, a co za tym idzie, większe zainteresowanie miejscem, w którym serwuje się wspaniałą kawę.

Dlaczego warto wziąć udział?

Uczestnicy Kursu Barista MSBiS zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy. Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.

Przybliżymy alternatywne metody parzenia kawy, które można wykorzystać nie tylko w domowym zaciszu, ale i w kawiarni. Kursanci dowiedzą się dokładnie jaki wpływ na to co odnajdziemy w naszej filiżance ma przebieg procesów: zbioru, obróbki i palenia ziaren oraz że każda z metod przyrządzania czarnego napoju, nadaje mu inne właściwości sensoryczne.
Odpowiemy na pytania takie jak:
Czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata?
Klasyczne espresso, jak je przygotować i co je charakteryzuje?
Dlaczego drip coffee jest takie wyjątkowe?
„Zalewajka”, French Press, Filter Coffee, Aeropress a może espresso, którą z tych metod wybrać dla siebie?

Istotnym elementem Kursu Barista jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomogą utrwalić wszystkie aspekty przekazywanej wiedzy i nabywane umiejętności oraz dodadzą pewności siebie w przyszłej pracy.
Dodatkowo uczymy jak przygotować kilka podstawowych drinków na bazie kaw oraz alkoholu (irish coffee, hot shot, itp.) by sprawnie połączyć profesję barmana z kunsztem zawodu Baristy.

Profesja Baristy jako wciąż mało popularna, jest niezwykle atrakcyjna na rynku pracy.
Dobra kawa jest często wizytówką lokalu, a wykwalifikowany Barista odgrywa w nim bardzo ważną rolę. Jeśli dodatkowo potrafi tworzyć wzory i malować na kawie, serwując klientom małe dzieła sztuki, jest zapraszany do udziału w różnego rodzaju imprezach i oficjalnych eventach, aby uatrakcyjnić wydarzenie.

Kto powinien wziąć udział?
  • Przyszli bariści

Program kursu

Zajęcia w ramach Kursu Barista obejmują m.in.:

1. Zawód, warsztat i techniki pracy Baristy - możliwości oraz style ukierunkowane na jakość

2. Kultura i historia picia kawy oraz biznesu kawowego

3. Business kawowy w Polsce

4. Droga kawy od plantacji do filiżanki - metody zbioru i proces produkcji: obróbka, proces palenia, parzenie

5. Gatunki i odmiany kawy - sposoby ich rozróżniania

6. Świeżość kawy - wpływ na ocenę sensoryczną 

7. Kofeina: fakty i mity

8. Metody parzenia: ocena sensoryczna poszczególnych sposobów parzenia kawy oraz możliwości ich wykorzystania w kawiarni lub w domu

9. Techniki przygotowania: dozowanie, dystrybucja, tamping

10. Czynniki wpływające na idealne espresso

  • espresso jako postawa każdej kawy
  • parametry
  • możliwości sensoryczne i ich ocena
  • ocena wizualna
  • eksperymentowanie
  • zdejmowanie cremy
  • dzielenie ekstrakcji
  • prawidłowe picie espresso
  • ograniczone możliwości smakowe, przez nieprawidłowe picie espresso

11. Nalewanie i wykańczanie kawy oraz napojów mlecznych i możliwości latte art

  • rodzaje mleka, dobór produktu i sprzętu, techniki, parametry
  • spienianie mleka
  • sztuka tworzenia wzorów i malowanie na kawie
  • przygotowywanie kaw warstwowych

12. Cup Tasting - na czym polega profesjonale testowanie kaw

  • rozpoznawanie oraz opisywanie smaków i aromatów
  • kawy jednorodne i mieszanki

13. Profesjonalne użytkowanie i konserwacja sprzętu: ekspresy ciśnieniowe/ młynki, etc

14. Alternatywne sposoby zaparzania kawy: drip, aeropress, chemex, syfon, french press

15. Łączenie kawy z alkoholem

16. Obsługa klienta w kawiarni

Czas trwania

5 dni:
kurs dzienny - 10:00-14:00
kurs wieczorowy - 17:00-21:00

Prelegenci

Paweł Trzciński - Absolwent wydziału psychologii o specjalizacji psychologii przedsiębiorczości i zarządzania, wplata ją do życia zawodowego i kontaktów z ludźmi.
Posiada 15 lat doświadczenia w pracy z kawą i 14 jako trener. Od ponad 9 lat wykładowca w Międzynarodowej Szkole Barmanów  Sommelierów, prowadzący swój autorski 5-dniowy kurs. Jako specjalista ds. szkoleń pracował m. in dla kawiarni sieciowych Coffeeheaven, Mercer's, iCoffee, firmy szkoleniowej Colours of Coffee, palarni kawy Java Coffee Company. Prowadzi szkolenia, eventy kawowe i warsztaty edukacyjne. Występuje w roli eksperta w mediach, programach telewizyjnych i publikacjach poświęconych kawie. Obecnie także współwłaściciel kawiarni Nancy Lee w Warszawie.
Od wielu lat szerzy dobre standardy parzenia kawy oraz kawową świadomość wśród baristów, właścicieli lokali gastronomicznych i pasjonatów domowego przyrządzania czarnego napoju.

Terminy i miejsca

To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Rejestracja

Szkolenie stacjonarne
za osobę
916
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
  • Ulica i nr: Kochanowskiego 1/2
  • Kod pocztowy: 31-127
  • Miejscowość: Kraków
  • Numer NIP: 5212831240

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Eventis.pl
04-395 Warszawa ul. Siennicka 22/22

Organizator

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
31-127 Kraków, Polska
Kochanowskiego 1/2
woj. małopolskie
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!