Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów do kontaktu z żywnością w świetle obowiązujących przepisów i wytycznych UE

O szkoleniu

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania.
Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.

Program szkolenia

1. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia:

  • z wyrobów z tworzyw sztucznych (m. in. rękawice ochronne, węże transportowe z polichlorku winylu, butelki PET)
  • z zadrukowanych opakowań żywności (farby drukarskie)
  • z wyrobów gumowych i silikonowych (m.in. węże transportowe, rękawice ochronne)
  • z wyrobów ceramicznych i szklanych (szklane słoiki z nakrętkami typu twist-off)
  • z papieru i tektury (opakowania z papieru i tektury, w tym z makulatury)

2.  Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
  • Znakowanie
  • Identyfikowalność (system traceability)

3. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
  • Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.

4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE

  • Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu.
  • Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – wystawianie i weryfikacja dokumentów.
  • Dokumenty uzupełniające – rodzaje, przykłady.
  • Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw.
  • Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi.
  • Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role na rynku.
  • Co powinna zawierać deklaracja zgodności, na przykładzie deklaracji dla tworzyw sztucznych.

5. Wymagania dla dostawców (producentów, importerów, dystrybutorów)  opakowań

  • Dokumenty które muszą być przekazane odbiorcom opakowań
  • Badania migracji

6. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. Zm.

  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
  • Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
  • Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja.
  • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
  • Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji.

7. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • nowy limit migracji bisfenolu A dla tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • nowe wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A i deklaracji zgodności
  • nowe wymagania w zakresie migracji bisfenolu A z wyrobów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

8. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja i zagrożenia (papieru i tektury, gumy, silikonu, stali nierdzewnej, powłok, szkła itp.).

9. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywność.

10. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Czas trwania

10.00-15.15

Prelegenci

Szkolenie poprowadzone będzie przez mgr inż. Marzenę Pawlicką z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, kierownika pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, eksperta w zakresie ustawodawstwa, oceny i badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w celu potwierdzenia ich zgodności z przepisami.

Gdzie i kiedy

Online 8 czerwiec 2022

Zapisz się

Cena standardowa
za osobę
590
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Wymagany komputer z dostępem do internetu.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!