O szkoleniu
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z wymaganiami standardu BRC w wersji 8 (w sierpniu ukaże się wersja 9 standardu, certyfikacja od 1 lutego 2023 roku).
Program kursu obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne z zakresu wymagań i interpretacji standardu.
Osoby biorące udział w szkoleniu zdobędą wiedzę oraz praktyczne umiejętności z zakresu wdrażania oraz utrzymywania w organizacji standardu BRC Food. Uczestnicy szkolenia pozyskają wiedzę jak wdrożyć BRC Food w firmie, aby z jednej strony był on zgodny z wymaganiami standardu, a z drugiej nie generował zbędnych dokumentów, stanowił efektywne narzędzie do zarządzania organizacją i zapewniał bezpieczeństwo jakości i legalności wywarzanych produktów.
Dzięki bogatej wiedzy oraz doświadczeniu zawodowemu naszych trenerów, każdy punkt realizowanego programu wzbogacony jest praktycznymi przykładami obrazującymi zastosowanie konkretnych metod lub rozwiązań. Pragniemy, by dzięki temu uczestnicy nie tylko zdobyli nową wiedzę, ale również umieli ją wykorzystać w codziennej pracy.
Dbamy, by wymianie wiedzy towarzyszyła również aktywizacja uczestników, pozwalająca dzielić się doświadczeniem zawodowym.
- osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań standardu BRC,
- osoby zaangażowane w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach,
- kierownicy i pracownicy działów kontroli jakości,
- pracownicy firm produkujących żywność oraz inspekcji nadzorujących,
- osoby zainteresowane nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o Standard BRC
- kandydaci na audytorów wewnętrznych systemów zarządzania.
Program szkolenia
Ramowy program szkolenia:
BLOK 1 – omówienie wymagań normy i funkcjonowania systemu
1. Podstawowe pojęcia BRC.
2. Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE oraz Stanach Zjednoczonych.
3. Identyfikacja stref ryzyka: obszary odseparowane, obszary niskiego i wysokiego ryzyka oraz wysokiej ostrożności.
4. Powiązania z systemem HACCP – podstawy systemu HACCP wg BRC.
5. System zarządzania jakością wg BRC.
6. Wymagania fundamentalne.
7. Programy wstępne.
8. Audyty wewnętrzne i przegląd systemu – weryfikacja BRC.
9. Obrona żywności i autentyczność.
10. Procedura certyfikacji – klasyfikacja niezgodności/ocena na poziomie AA, certyfikacja wieloudziałowa, zasady ustalania terminów kolejnych audytów.
11. Procedura certyfikacji – program audytów zapowiedzianych i niezapowiedzianych oraz program rejestracji.
12. Działania korygujące – analiza przyczyn głównych.
BLOK 2 – warsztaty dla Audytorów wewnętrznych
1. Rola audytu wewnętrznego w ocenie i doskonaleniu systemu zarządzania.
2. Zadania i odpowiedzialność Audytorów wewnętrznych.
3. Omówienie pożądanych kwalifikacji i predyspozycji Audytorów wewnętrznych.
4. Elementy przygotowania się do przeprowadzenia audytu wewnętrznego.
5. Metody prowadzenia audytu i zbierania próbek zgodne z PN-EN ISO 19011.
6. Komunikacja interpersonalna – prezentacja i omówienie autorskiego filmu CDZ Meritum – „Scenki auditowe – z życia wzięte.
7. Przeprowadzenie w grupach audytów wewnętrznych – omówienie i wnioski.
8. Opracowanie raportów z przeprowadzonych audytów wewnętrznych.
9. Egzamin i omówienie wyników.
Czas trwania
2 dni (1 dzień: 9:00-16:00 / 2 dzień: 9:00-13:00)
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- zniżkę 3% przy zgłoszeniu za pośrednictwem Eventis.pl (cena standardowa 850 zł)
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej
- certyfikat uczestnictwa
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Nazwa firmy: Centrum Doskonalenia Zarządzania MERITUM Sp. z o.o.
- Ulica i nr: Przasnyska 6b
- Kod pocztowy: 01-756
- Miejscowość: Warszawa
- Numer NIP: 5241817900
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
Organizator
