O szkoleniu
Uczestnicy szkolenia przygotowywani są do roli Audytorów wewnętrznych. Proponowane szkolenie pozwala na przygotowanie Audytora Wewnętrznego ISO do pełnienia obowiązków w ramach wdrożenia i utrzymywania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Każdy Audytor wewnętrzny ISO jest przez nas przygotowywany pod kątem praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy.
W zakresie wiedzy Uczestnik:
- dysponuje wiedzą do samodzielnego zorganizowania audytu wewnętrznego,
- dysponuje wiedzą do kontrolowania procesów zachodzących w organizacji zgodnie z Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018.
W zakresie umiejętności Uczestnik:
- kontroluje procesy zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000:2018,
- prognozuje, przeprowadza analizy i diagnozy problemów związanych z bezpieczeństwem żywności w organizacji,
- pełni funkcję Audytora Wewnętrznego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w organizacji.
W zakresie kompetencji społecznych Uczestnik:
- buduje relacje z innymi pracownikami i współpracownikami,
- przekazuje nowo zdobytą wiedzę i doświadczenie.
- Kandydaci na Audytorów wewnętrznych,
- Wszyscy zainteresowani podnoszeniem kwalifikacji i wiedzy w dziedzinie zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacji.
Program szkolenia
MODUŁ 1: Wprowadzenie do audytowania
- co to jest audyt
- dlaczego audytujemy
- rodzaje audytów
MODUŁ 2: Zadania audytora wewnętrznego
- ciągłe doskonalenie
- kto może być audytorem
- wiedza i umiejętności
- procedura audytu wewnętrznego
- o audycie
MODUŁ 3: Struktura normy
- czym jest norma
- struktura normy
- historia powstania normy
- model PDCA
- podejście procesowe oparte na ryzyku
MODUŁ 4: Omówienie wymagań normy
MODUŁ 5: HACCP
- podstawowe informacje o HACCP
- etapy wdrożenia systemu HACCP
MODUŁ 6: Codex Alimentarius
- wprowadzenie
- ogólne zasady
- zaangażowanie kierownictwa w bezpieczeństwie żywności
- produkcja pierwotna
- projektowanie obiektów i urządzeń
- szkolenie i kompetencje
- utrzymywanie obiektu, czyszczenie, dezynfekcja i zwalczanie szkodników
- systemy kontroli szkodników
- gospodarka odpadami
- higiena osobista
- kontrola działania
- kluczowe aspekty GMP
- woda
- dokumentacja i zapisy
- procedury wycofania z rynku niebezpiecznej żywności
- informacje o produkcje i świadomość konsumentów
- transport
- użytkowanie i konserwacja
- zastosowanie a audytach
MODUŁ 7: Przygotowanie do audytu
- ustalenie programu audytu
- przygotowanie do audytu
- kogo i co audytujemy
- w praktyce: ryzyko
- pytania
MODUŁ 8: Przeprowadzenie audytu
- przebieg audytu
- spotkanie otwierające
- techniki audytowania
- scenki audytowe
MODUŁ 9: Ustalenia z audytu
- historia pewnego audytu
MODUŁ 10: Komunikacja podczas audytu
MODUŁ 11: Zakończenie audytu
- ustalenia z audytu
- dokumentowanie ustaleń
- opis niezgodności
- spotkanie zamykające
EGZAMIN KOŃCOWY
Czas trwania
10 godzin
Terminy i miejsca
Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
Rejestracja
- zniżkę 3% przy zgłoszeniu za pośrednictwem Eventis.pl (cena standardowa 300 zł)
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej
- certyfikat uczestnictwa
Brak miejsc. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Termin nieaktualny. Wybierz inny termin powyżej, bądź wypełnij formularz, aby zapytać o planowane nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Nazwa firmy: Centrum Doskonalenia Zarządzania MERITUM Sp. z o.o.
- Ulica i nr: Przasnyska 6b
- Kod pocztowy: 01-756
- Miejscowość: Warszawa
- Numer NIP: 5241817900
Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz
Dane kontaktowe
Organizator
