O szkoleniu
Jest to jedyne w Polsce kompleksowe Szkolenie z wiedzy i umiejętności barmańskich.
Przygotowuje do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny, jednocześnie rozbudzając pasję i ciekawość wachlarza omawianych zagadnień.
Ramowy program nauczania - od podstawowych tajników barmaństwa - ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami - do stopnia profesjonalnego.
Praca za barem zyskuje zatem większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
55 godzin lekcyjnych szkolenia i ćwiczeń stacjonarnych, do tego pakiet edukacyjny online oraz nielimitowany czas nauki, pozwala każdemu uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.
Szkolenie prowadzone jest zgodnie ze standardami obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej i USA. Zajęciom warsztatowym i ćwiczeniom praktycznym, towarzyszą degustacje kategorii trunków i przyrządzanych przez uczestników koktajli. A wszystko to bazuje na największym szkoleniowym zbiorze alkoholi.
Program zajęć dostosowany jest do obecnych oczekiwań rynku gastronomicznego. W równej mierze kładzie nacisk na perfekcyjną znajomość receptur najlepiej sprzedających się koktajli na świecie, co na aspekty psychologiczne (w tym hospitality/ gościnność), aspekty wizerunkowe i sprzedażowe w pracy barmana. Uczymy nie tylko samodzielnego komponowania drinków, czy całych kart menu, ale także tworzenia atmosfery, a z drugiej strony optymalizowania kosztów i kalkulacji cen.
- Przyszli barmani
Program szkolenia
1. Wprowadzenie do zawodu barmana
- Obowiązki barmana
- Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
- Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
- Etyka barmana
- Organizacja i techniki pracy barmana
- Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe
3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
- Zarys technologii napojów alkoholowych
- Towaroznawstwo
- Podział alkoholi i koktajli
- Degustacja
4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
- Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
- Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
- Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
- Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
- Koktajle w świeżych owocach
- Koktajle bezalkoholowe
5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
- Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”
7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej
- Bar koktajlowy
- Bar hotelowy
- Bar klubowy
8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:
9. Tetris
- Teoria spójności
10. Serwis, a Hospitality - Gościnność
- Elementy składowe Hospitality
- Komunikacja
- Budowanie relacji krótkoterminowych
- Budowanie relacji długoterminowych
11. Techniki sprzedaży
- Sztuka zarabiania pieniędzy
- Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży
- Up-selling i cross-selling
- Sprzedaż efektywna
12. Psychologię sprzedaży
- Psychologia obsługi Gościa
- Rozpoznawanie potrzeb i spełnianie oczekiwań odbiorcy
- Składowe profesjonalizmu
- Rozwiązywanie sytuacji kryzysowych
13. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii
- Miksologia klasyczna i jej ewolucja
- Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
14. Budowa karty koktajli
- Od pomysłu do realizacji
- Storytelling
- Produkcja dedykowana
- Wyliczenia kosztów, beverage cost
15. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii
- Tekstury, bittersy i infuzje, pudry, kordiały, etc.
- Stany skupienia
- Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
16. Dekoracje
- Dostosowanie i zastosowanie
- Dekoracje tradycyjne
- Dekoracje „molekularne”
17. Światowe trendy w barmaństwie
- Historię koktajlu i kultury barowej
- Ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
- Prohibicja i zjawisko speakeasy, rewolucja barmańska, etc.
18. Zarządzanie barem i produktami
- Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
- Koncesja i sprzedaż alkoholu
19. Teambulding
- Praca zespołowa
20. 50 Best Selling Cocktails
- najlepiej sprzedające się obecnie koktajle
* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:
- Stirred drinks
- Cream drinks
- Highballs
- Low ball drinks
- Sour drinks
- Frozen drinks
- Pousse cafes
- Special drinks
- Inne
W związku z ciągłą aktualizacją programu, niektóre tematy bieżących zajęć mogą ulegać modyfikacjom.
Czas trwania
1 tydzień - codziennie od poniedziałku do piątku (w środy dodatkowy warsztat po godzinach zajęć - wyjście poza teren szkoły),
w godzinach od 9.00 do 17.00
8 godz. zegarowych dziennie stacjonarnie| łącznie 55 godziny lekcyjne uwzględniając zajęcia dodatkowe
Terminy i miejsca
To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.
00-687 Warszawa
Wspólna 65A
woj. mazowieckie
00-687 Warszawa
Wspólna 65A
woj. mazowieckie
00-687 Warszawa
Wspólna 65A
woj. mazowieckie
Rejestracja
- udział w zajęciach
- materiały szkoleniowe
- certyfikat uczestnictwa
- przerwy kawowe
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Najczęściej zadawane pytania
- Nazwa firmy: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
- Ulica i nr: Kochanowskiego 1/2
- Kod pocztowy: 31-127
- Miejscowość: Kraków
- Numer NIP: 5212831240