Szkolenie Barmańskie

O szkoleniu

Jest to jedyne w Polsce kompleksowe Szkolenie z wiedzy i umiejętności barmańskich.
Przygotowuje do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny, jednocześnie rozbudzając pasję i ciekawość wachlarza omawianych zagadnień. Ramowy program nauczania od podstawowych tajników barmaństwa ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Praca za barem zyskuje zatem większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji. 80 godzin zegarowych szkolenia i ćwiczeń oraz nielimitowany czas na trening pozwala każdemu Uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami. Zajęcia prowadzone są zgodnie ze standardami obowiązującymi w szkołach na terenie Unii Europejskiej i USA na indywidualnych stanowiskach barowych. Codziennie intensywnym treningom towarzyszy degustacja przyrządzanych koktajli. Program uatrakcyjnia zastosowanie nowości i ciekawostek pojawiających się w sprzęcie barmańskim oraz rzadkich pomocy dydaktycznych stosowanych podczas degustacji jak Le Nez du Vin. Dynamiczna formuła zajęć wzbogacona jest prezentacją multimedialną.

Kto powinien wziąć udział?
  • Przyszli barmani

Program szkolenia

1. Wprowadzenie do zawodu barmana

  • Obowiązki barmana
  • Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
  • Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
  • Etyka barmana
  • Organizacja i techniki pracy barmana
  • Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy

2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe

3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)

  • Zarys technologii napojów alkoholowych
  • Towaroznawstwo
  • Podział alkoholi i koktajli
  • Degustacja

4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)

  • Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
  • Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
  • Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
  • Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
  • Koktajle w świeżych owocach
  • Koktajle bezalkoholowe

5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji

6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu

  • Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”

7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej

  • Bar koktajlowy
  • Bar hotelowy
  • Bar klubowy

8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem

 

Dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:

* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:

  • Stirred drinks in chilled cocktail glasses
  • Cream drinks
  • Highballs
  • Low ball drinks in rocks glasses
  • Sour drinks
  • Frozen drinks
  • Pousse cafes
  • Special drinks
  • Inne

9. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii

  • Miksologia klasyczna i jej ewolucja
  • Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce

10. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii

  • Tekstury, bittersy i infuzje
  • Stany skupienia
  • Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold

11. Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc

12. Światowe trendy w barmaństwie

13. Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe

14. Techniki i psychologię sprzedaży

  • Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych
  • Serwis i Hospitality
  • Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań
  • Sztuka zarabiania pieniędzy
  • Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling

15. Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna

16. Zarządzanie barem i produktami

  • Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
  • Koncesja i sprzedaż alkoholu

Profesjonalne zajęcia (warsztaty) fakultatywne - degustacje i prezentacje:

  • Kawy
  • Wina - podstawy sommelierstwa
  • Cygara
  • Wstęp do Miksologii Molekularnej
  • Whisky i Whiskey | odrębnie: Single Malt, Irish, Tennessee, Scotch
  • Koniak
  • Rum - Latin Spirits Master Class
  • Szampan
  • Tequila
  • Wódka
  • Likiery i syropy
  • Spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami

Czas trwania

10 dni:
Pierwsza grupa: 09:00-17:00
Druga grupa: 14:00-22:00

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Rejestracja

Szkolenie stacjonarne
za osobę
1 155
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
Szkolenie stacjonarne
za osobę rabat "Tylko w MSBiS" -15% dla osób, które ukończyły inne Kursy Barmańskie (nie w MSBiS) i dla osób zapisujących się w grupie min. 3 osobowej i większej
981
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
Szkolenie stacjonarne
za osobę rabat "Go PRO" -25% dla Absolwentów 4 dniowych Kursów Barmańskich MSBiS
866
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się
Szkolenie stacjonarne
za osobę rabat "EURO26" -10% dla posiadaczy Europejskiej Karty Młodzieżowej EURO26
1 039
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
Zapisz się

Organizator

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
31-127 Kraków
Kochanowskiego 1/2
woj. małopolskie
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
31-127 Kraków Kochanowskiego 1/2
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!