Szkolenie Barmańskie

O szkoleniu

Jest to jedyne w Polsce kompleksowe Szkolenie z wiedzy i umiejętności barmańskich.
Przygotowuje do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny, jednocześnie rozbudzając pasję i ciekawość wachlarza omawianych zagadnień.

Ramowy program nauczania - od podstawowych tajników barmaństwa - ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami - do stopnia profesjonalnego.
Praca za barem zyskuje zatem większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.

55 godzin lekcyjnych szkolenia i ćwiczeń stacjonarnych, do tego pakiet edukacyjny online oraz nielimitowany czas nauki, pozwala każdemu uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.

Szkolenie prowadzone jest zgodnie ze standardami obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej i USA. Zajęciom warsztatowym i ćwiczeniom praktycznym, towarzyszą degustacje kategorii trunków i przyrządzanych przez uczestników koktajli. A wszystko to bazuje na największym szkoleniowym zbiorze alkoholi.

Program zajęć dostosowany jest do obecnych oczekiwań rynku gastronomicznego. W równej mierze kładzie nacisk na perfekcyjną znajomość receptur najlepiej sprzedających się koktajli na świecie, co na aspekty psychologiczne (w tym hospitality/ gościnność), aspekty wizerunkowe i sprzedażowe w pracy barmana. Uczymy nie tylko samodzielnego komponowania drinków, czy całych kart menu, ale także tworzenia atmosfery, a z drugiej strony optymalizowania kosztów i kalkulacji cen.

Kto powinien wziąć udział?
  • Przyszli barmani

Program szkolenia

1. Wprowadzenie do zawodu barmana

  • Obowiązki barmana
  • Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
  • Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
  • Etyka barmana
  • Organizacja i techniki pracy barmana
  • Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy

2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe

3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)

  • Zarys technologii napojów alkoholowych
  • Towaroznawstwo
  • Podział alkoholi i koktajli
  • Degustacja

4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)

  • Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
  • Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
  • Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
  • Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
  • Koktajle w świeżych owocach
  • Koktajle bezalkoholowe

5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji

6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu

  • Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”

7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej

  • Bar koktajlowy
  • Bar hotelowy
  • Bar klubowy

8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem

dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:

9. Tetris

  • Teoria spójności

10. Serwis, a Hospitality - Gościnność

  • Elementy składowe Hospitality
  • Komunikacja
  • Budowanie relacji krótkoterminowych
  • Budowanie relacji długoterminowych

11. Techniki sprzedaży

  • Sztuka zarabiania pieniędzy
  • Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży
  • Up-selling i cross-selling
  • Sprzedaż efektywna

12. Psychologię sprzedaży

  • Psychologia obsługi Gościa
  • Rozpoznawanie potrzeb i spełnianie oczekiwań odbiorcy
  • Składowe profesjonalizmu
  • Rozwiązywanie sytuacji kryzysowych

13. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii

  • Miksologia klasyczna i jej ewolucja
  • Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce

14. Budowa karty koktajli

  • Od pomysłu do realizacji
  • Storytelling
  • Produkcja dedykowana
  • Wyliczenia kosztów, beverage cost

15. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii

  • Tekstury, bittersy i infuzje, pudry, kordiały, etc.
  • Stany skupienia
  • Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold

16. Dekoracje

  • Dostosowanie i zastosowanie
  • Dekoracje tradycyjne
  • Dekoracje „molekularne”

17. Światowe trendy w barmaństwie

  • Historię koktajlu i kultury barowej
  • Ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
  • Prohibicja i zjawisko speakeasy, rewolucja barmańska, etc.

18. Zarządzanie barem i produktami

  • Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
  • Koncesja i sprzedaż alkoholu

19. Teambulding

  • Praca zespołowa

20. 50 Best Selling Cocktails

  • najlepiej sprzedające się obecnie koktajle

* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:

  • Stirred drinks
  • Cream drinks
  • Highballs
  • Low ball drinks
  • Sour drinks
  • Frozen drinks
  • Pousse cafes
  • Special drinks
  • Inne

W związku z ciągłą aktualizacją programu, niektóre tematy bieżących zajęć mogą ulegać modyfikacjom.

Czas trwania

1 tydzień - codziennie od poniedziałku do piątku (w środy dodatkowy warsztat po godzinach zajęć - wyjście poza teren szkoły),

w godzinach od 9.00 do 17.00
8 godz. zegarowych dziennie stacjonarnie| łącznie 55 godziny lekcyjne uwzględniając zajęcia dodatkowe

Terminy i miejsca

To szkolenie nie ma aktualnych terminów. Wyślij zapytanie o nowe terminy bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

00-687 Warszawa

Wspólna 65A

woj. mazowieckie

Rejestracja

Szkolenie stacjonarne
za osobę
1 599
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa
  • przerwy kawowe
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
  • Ulica i nr: Kochanowskiego 1/2
  • Kod pocztowy: 31-127
  • Miejscowość: Kraków
  • Numer NIP: 5212831240

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Przeciągnij plik tutaj lub kliknij, żeby dodać.
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Eventis.pl
04-395 Warszawa ul. Siennicka 22/22

Organizator

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
31-127 Kraków, Polska
Kochanowskiego 1/2
woj. małopolskie
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!