Wdrażanie Systemu HACCP i GHP/GMP. Praktyczna interpretacja wymagań prawa żywnościowego.

O szkoleniu

• Zapoznanie uczestników z Prawem Żywnościowym (Codex Alimentarius), Dobrymi Praktykami Higienicznymi i Produkcyjnymi (GHP/GMP) oraz rodzajami zagrożeń

• Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji Systemu HACCP i GHP/GMP 

Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie skierowane jest do kandydatów pragnących zdobyć wiedzę dotyczącą prawa i kodeksu żywnościowego, wytycznych do Dobrych Praktyk GHP/GMP opracowywania dokumentacji systemowej oraz wdrażania Systemu HACCP i Dobrych Praktyk GHP/GMP.

Program szkolenia

1. WPROWADZENIE.

a. Bezpieczeństwo żywności

b. Regulacje prawne dotyczące żywności

 

2. SYSTEM GHP/GMP:

a. Wprowadzenie do Dobrych Praktyk

b. Ogólne reguły (zasady higieny, GMP)

• Higiena osobista

• Mycie i dezynfekcja

• Odzież ochronna

• Wymogi zdrowotne

• Szkolenia personelu

• Budynki i otoczenie

• Maszyny i urządzenia

• Zaopatrzenie w wodę

• Usuwanie odpadów

• Ochrona przed szkodnikami

c. Wymagane instrukcje

d. Rodzaje formularzy (przykłady)

 

3. SYSTEM ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI HACCP.

a. Omówienie zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych.

• Zatrucia i zakażenia pokarmowe oraz ich najczęstsze przyczyny

• Główne choroby przenoszone drogą pokarmową

• Nosicielstwo bakterii chorobotwórczych

• Środki spożywcze najczęściej powodujące zatrucia pokarmowe

• Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne oraz ich przyczyny

b. Definicja Systemu HACCP

 

4. METODYKA WDRAŻANIA SYSTEMU HACCP:

a. 7 zasad wdrażania Systemu HACCP wg Codex Alimentarius

b. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania Systemu

• Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków kontroli danego zagrożenia

• Określenie Krytycznych Punktów Kontroli

• Określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego

• Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego

• Ustalenie działań korygujących

• Ustalenie procedury weryfikacji

• Prowadzenie dokumentacji i zapisów

Czas trwania

8

Prelegenci

Czynny auditor IRCA, doświadczony konsultant z wieloletnią praktyką w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

MS Teams

Rejestracja

Cena 1
600
zwolnione z vat
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe
  • certyfikat uczestnictwa
  • bezpłatne anulowanie zgłoszenia do 7 dni przed terminem
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

W przypadku szkoleń otwartych stacjonarnych, terminy i ceny dostępne na www.quality.com.pl/harmonogram.pdf prosimy o zgłoszenie najpóźniej na 10 dni przed planowanym terminem szkolenia.

W przypadku szkoleń zdalnych, terminy uzgadniane są z zainteresowanymi uczestnikami (możliwe szkolenia indywidualne).

W przypadku szkoleń zamkniętych w siedzibie klienta, terminy i koszty ustalane indywidualnie (cena zależna od zakresu szkolenia, ilości dni, liczby uczestników i lokalizacji klienta).

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Centrum QUALITY
  • Ulica i nr: ul. Walońska 7/4
  • Kod pocztowy: 50-413
  • Miejscowość: Wrocław
  • Numer NIP: 6912277562

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Centrum QUALITY
50-413 Wrocław, Polska ul. Walońska 7/4

Organizator

Centrum QUALITY
50-413 Wrocław, Polska
ul. Walońska 7/4
woj. dolnośląskie
Wdrażamy System Zarządzania Jakością wg ISO 9001, IATF 16949, w tym narzędzia jakościowe FMEA, PPAP, APQP, 8D, MSA, SPC wg AIAG, System Zarządzania Środowiskowego wg ISO 14001, System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy (BHP) wg ISO 45001, Do...
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!