Zmysłowa Strategia: Wpływ „Smaku” na Sprzedaż

O szkoleniu

✨ Szkolenie sensoryczne:

Zmysłowa Strategia: Wpływ „Smaku” na Sprzedaż

Analiza sensoryczna w praktyce

Czego się nauczysz?

  • Jak rozpoznawać smak, zapach, teksturę i wygląd, by lepiej rozumieć jakość produktów
  • Jak identyfikować wady i niuanse smakowe, które umykają laikom

Jak dzięki zmysłom podejmować lepsze decyzje biznesowe – przy półce, w kuchni, w marketingu

Co zyskujesz?

✅ Narzędzia do profesjonalnej oceny i kontroli jakości
✅ Wzrost kompetencji całego zespołu – stajecie się wewnętrznymi ekspertami
✅ Umiejętność świadomego porównywania produktów – własnych i konkurencji
✅ Silniejszą markę i większe zaufanie klientów
✅ Lepsze decyzje zakupowe i sprzedażowe
✅ Praktykę w pracy z produktami premium – Oliwa Extra Vergine i Parmigiano Reggiano

Dlaczego warto wziąć udział?

Dlaczego warto?

Czy potrafisz odróżnić produkt wybitny od przeciętnego?
Czy masz pewność, że oferujesz swoim klientom to, co najlepsze?
Czy Twoje decyzje zakupowe są oparte na intuicji, czy świadomej wiedzy sensorycznej?

Jeśli chcesz podnieść jakość swojej oferty, budować zaufanie klientów i wyróżnić się na rynku – to szkolenie jest dla Ciebie.

Kto powinien wziąć udział?

Dla kogo?

  • Gastronomia i HoReCa
  • Dystrybutorzy i importerzy delikatesów
  • Marketerzy i handlowcy branży spożywczej
  • Specjalistyczne sklepy, delikatesy, concept store’y
  • Firmy szukające wartościowego szkolenia dla zespołu lub klientów


Program szkolenia

Co w programie?

1. Wprowadzenie do analizy sensorycznej

  • Jak działają zmysły i jak je profesjonalnie wykorzystywać
  • Smak, zapach, tekstura – ćwiczenia praktyczne i testy sensoryczne
  • Rola zapachów: Ortonasalny vs. Retronasalny
  • Subiektywna opinia vs. profesjonalna ocena sensoryczna
  • Jak wygląda profesjonalna ocena sensoryczna

2. Techniki degustacji i słownictwo sensoryczne

  • Nauka świadomego smakowania
  • Jak mówić o tym, co się czuje – precyzyjny język i narzędzia

3. Oliwa Extra Vergine – jak ocenić jakość?

  •    Czym jest Oliwa Extra Vergine: definicja, wymogi jakościowe, proces produkcji
  • Ćwiczenia praktyczne - Degustacja 6 oliw – rozpoznawanie jakości i wad
  • Analiza dyskusyjna panelu 

4. Parmigiano Reggiano – król serów

  • Co go wyróżnia? Dlaczego nie ma zamiennika?
  • Ćwiczenia praktyczne - degustacja porównawcza różnych okresów dojrzewania (12/24/48/60 miesięcy)
  • Cechy sensoryczne, które budują wartość
  • Analiza dyskusyjna panelu

5. Sensoryka w praktyce biznesowej

  • Jak wykorzystać zmysły w marketingu, sprzedaży i rozwoju produktów 
  • Ocena produktów dostępnych na rynku
  • Jak stworzyć wewnętrzny panel sensoryczny w firmie

6. Podsumowanie + Q&A

Wspólna dyskusja i analiza 

Czas trwania

Czas trwania: ok. 6 godzin ( 09:00–16:00 )


Forma zajęć

Prelegenci

Emiliano Castagna
Socialkuchnia Sp. z o.o.

Ekspert smaku i włoskiej gastronomii.

  • Certyfikowany degustator Oliwy Extra Vergine (A.I.R.O).
  • Oficjalny degustator Parmigiano Reggiano (APR Parmigiano Reggiano).
  • Oficjalny degustator włoskich wędlin (O.N.A.S).
  • Absolwent Uniwersytetu Kawy (Illy).

    Właściciel Socialkuchni i Włoskiej Akademii Kulinarnej, Wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce.

Terminy i miejsca

Zapoznaj się z aktualnymi terminami tego szkolenia bądź zapisz na powiadomienia o nowych terminach.

Centrum Szkoleniowego „Wspólna”

00-686 Warszawa

ul. Wspólna 56

woj. mazowieckie

Centrum Szkoleniowego „Wspólna”

00-686 Warszawa

ul. Wspólna 56

woj. mazowieckie

Rejestracja

Cena 1
1 757
+23% VAT
Cena zawiera:
  • zniżkę 5% przy zgłoszeniu za pośrednictwem Eventis.pl (cena standardowa 1 850 zł)
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej
  • certyfikat uczestnictwa
  • przerwy kawowe
  • bezpłatne anulowanie zgłoszenia do 7 dni przed terminem
  • Rozwiń
Zapisz się
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

  1. Warunkiem udział w szkoleniu jest przysłanie zgłoszenia minimum 3 dni robocze przed rozpoczęciem wydarzenia. Oczywiście przyjmiemy Twoje zgłoszenie również na dzień przed realizacją. 
  2. Po otrzymaniu zgłoszenia potwierdzimy jego przyjęcie oraz przekażemy wszelkie informacje organizacyjne. Przygotuj serię pytań - co jest dla Ciebie ważne. 
  3. Warunkiem udziału w wydarzeniu jest dokonanie płatności na minimum 2 dni robocze przed datą rozpoczęcia wydarzenia. W przypadku braku takiej możliwości, dostosowujemy wspólnie rozwiązanie. Jest możliwość płatności przelewem oraz gotówką lub kartą płatniczą. 
  4. Bezpłatne odwołanie zgłoszenia możliwe jest najpóźniej na 7 dni roboczych przed terminem rozpoczęcia. Jest możliwość zmiany uczestnika lub przepisanie się na inny termin w miarę możliwości. 
  5. UWAGA: Rozliczenie za usługę szkoleniową następuje przez podmiot realizujący szkolenie, firmę Socialkuchnia Sp. Z o.o.

Podczas wypełniania formularza rejestracji zaznacz opcję "Oświadczam, że udział będzie finansowany ze środków publicznych, proszę o wystawienie faktury z zerową stawką VAT."

Jeśli potrzebujesz zarejestrować organizatora w wewnętrznym systemie zamówień możesz zrobić to na dwa sposoby. W trakcie wypełniania zgłoszenia w polu Uwagi przekaż tą informację - opiekun szkolenia skontaktuje się w celu dopełnienia formalności. Możesz to również zrobić samodzielnie z użyciem poniższych danych:
  • Nazwa firmy: Socialkuchnia Sp. z o.o.
  • Ulica i nr: Al. Jana Pawła II 61 / 17
  • Kod pocztowy: 01-031
  • Miejscowość: Warszawa
  • Numer NIP: 5272688852

Najszybszym sposobem kontaktu z organizatorem i uzyskania dodatkowych informacji jest wypełnienie formularza kontaktowego. Możesz też zadzwonić do organizatora.
Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Przeciągnij plik tutaj lub kliknij, żeby dodać.
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Socialkuchnia Sp. z o.o.
01-031 Warszawa, Polska Al. Jana Pawła II 61 / 17

Organizator

Socialkuchnia Sp. z o.o.
01-031 Warszawa, Polska
Al. Jana Pawła II 61 / 17
woj. mazowieckie
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!