Szkolenie

Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

O szkoleniu

Celem szkolenia jest: Nauczenie opracowywania dokumentacji oraz sprawowania nadzoru nad funkcjonowaniem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ]. Nauczenie koordynowania prac związanych z przeprowadzaniem auditów wewnętrznych oraz działań korekcyjnych/ korygujących/ zapobiegawczych. Przekazanie wiedzy nt. uwarunkowań związanych z funkcjonowaniem SZBŻ.
Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie przeznaczone jest dla kadry kierowniczej oraz kandydatów na Pełnomocników ds.Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ).

Program szkolenia

Dzień 1

Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu 

Rola Kierownictwa i Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Korzyści i trudności we wdrożeniu SZBŻ 

  • Cechy i zadania Pełnomocnika ds. SZBŻ

Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności

Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności

Podstawowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ 

  • Standardy zewnętrzne, 
  • Infrastruktura, 
  • Media, 
  • Urządzenia 
  • Pomieszczenia socjalne, 
  • Kontrola zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych, 
  • Urządzenia do wykrywania ciał obcych, 
  • Utrzymanie zakładu w czystości,
  • Odpady

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Kontrola szkodników
  • Magazynowanie
  • Transport

Podsumowanie dnia pierwszego 

Dzień 2 

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem drugiego dnia szkolenia

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Alergeny 
  • Opakowania
  • Kontrola procesu
  • Etykietowanie i kontrola opakowań
  • Kalibracja urządzeń pomiarowych

 

  • Szkolenie
  • Higiena osobista
  • Odzież robocza
  • Etapy i Zasady systemu HACCP

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Polityka, cele dotyczące jakości
  • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawcy
  • Kontrola dostaw
  • Wyrób niezgodny
  • Incydenty
  • Identyfikowalność
  • Wycofanie produktu z rynku
  • Reklamacje

Podsumowanie drugiego dnia szkolenia 

  • Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem trzeciego dnia szkolenia
  • Dokumentacja i zapisy SZBŻ

Warsztaty: opracowanie zasad nadzoru nad dokumentacją i zapisami

Audit Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

  • definicja auditu
  • cele i rodzaje auditów
  • cykl auditu wewnętrznego
  • harmonogram auditów
  • wyznaczenie auditorów
  • wymagania dla auditora
  • procedura auditu  
  • klasyfikacja niezgodności
  • kryteria oceny auditorów

Warsztaty: opracowanie procedury auditów wewnętrznych

Działania korygujące i zapobiegawcze

Warsztaty: określenie działań korygujących/zapobiegających wynikających z przedstawionych sytuacji

Przegląd zarządzania

Certyfikacja

Test sprawdzający wiedzę

Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych oraz omówienie wyników egzaminu

Czas trwania

09:00-16:00
3 dni

Prelegenci

Cytat

Trener DEKRA

Gdzie i kiedy

Wrocław 14 - 16 lipca 2021
brak danych

Wrocław

woj. dolnośląskie

Gdzie i kiedy

Online 25 - 27 sierpnia 2021

Gdzie i kiedy

Online 27 - 29 września 2021

Gdzie i kiedy

Wrocław 6 - 8 października 2021
brak danyhc

Wrocław

woj. dolnośląskie

Gdzie i kiedy

Online 27 - 29 października 2021

Gdzie i kiedy

Warszawa 1 - 3 listopada 2021
brak danych

Warszawa

woj. mazowieckie

Gdzie i kiedy

Online 15 - 17 grudnia 2021

Gdzie i kiedy

Online 14 - 16 czerwca 2021

Gdzie i kiedy

Warszawa 24 - 26 maja 2021
brak danych

Warszawa

woj. mazowieckie

Gdzie i kiedy

Online 12 - 14 kwietnia 2021

Gdzie i kiedy

Online 22 - 24 marca 2021

Gdzie i kiedy

Online 22 - 24 lutego 2021

Weź udział

Cena
za osobę
2449 PLN
+23% vat
Cena zawiera:
  • udział w szkoleniu,powszechnie akceptowany certyfikat/zaświadczenie DEKRA, materiały szkoleniowe, materiały piśmiennicze, egzamin (jeśli dotyczy), serwis kawowy, obiad.

Organizator

DEKRA Polska Sp. z o.o.
02-697 Warszawa
ul. Rzymowskiego 28
woj. mazowieckie
DEKRA Solutions Sp. z o.o. jest częścią międzynarodowego koncernu DEKRA SE z siedzibą w Stuttgarcie - światowego lidera w dziedzinie usług dla przemysłu, certyfikacji systemów zarządzania, badań wyrobów, odbiorów technicznych, rzeczoznawstwa, nadzoró...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.

Wymagany jest komputer z dostępem do Internetu

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

DEKRA Polska Sp. z o.o.
02-697 Warszawa ul. Rzymowskiego 28
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!