Baza szkoleń i kursów z HACCP: ISO 22000!

  • Wyszukaj najlepsze szkolenia i kursy poświęcone normie ISO 22000
  • Poznaj jak wdrażać system HACCP w firmie ucząc się od najlepszych trenerów
  • Sprawdź ceny szkoleń i zgłoś swój udział wypełniając formularz rejestracji online!
Rozwiń W naszej bazie szkoleń, warsztatów i kursów poświęconych asertywności staraliśmy się zgromadzić oferty od najlepszych w Polsce firm szkoleniowych i trenerów. Baza umożliwia szybkie porównanie oferowanych programów szkoleń i kursów z asertywności, a także cen szkoleń. Pozwala to wybrać ofertę nie tylko atrakcyjną cenowo, ale też dobrze dopasowaną do naszych potrzeb. Życzymy owocnego treningu asertywności! Zwiń

szkolenia HACCP, kursy ISO 22000
Przewiń stronę

Szkolenia HACCP (ISO 22000): 40

już od 600 PLN
  • Poznań, 18 - 19 października 2021
  • już od 1290 PLN
już od 1290 PLN
Artykuł

Czym jest HACCP?

HACCP (z angielskiego: Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Jest to zespół działań i postępowanie tworzące system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez zidentyfikowanie i dokonanie oszacowania skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. Zadaniem systemu jest również określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących w procesie produkcji i dystrybucji żywności.

Od strony praktycznej system HACCP sprowadza się do stałego przeprowadzania analizy zagrożeń i wskazaniu, które punkty w procesie produkcji i dystrybucji żywności są krytyczne z punktu widzenia możliwości pojawienia się w nich zdarzeń czy zagrożeń, które mogą mieć wpływ na jakość zdrowotną produkowanej żywności. Punkty te nazywa się krytycznymi punktami kontrolnymi i obejmuje stałym nadzorem w celu uzyskania odpowiedniej jakości produktów.

Z systemem HACCP ściśle związana jest również norma ISO 22000:2018 określająca wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i obejmująca wszystkie organizacje i podmioty łańcucha produkcji żywności - od upraw i hodowli przez produkcję, przetwarzanie, magazynowanie, transportowanie i obrót żywności, aż po talerz (tzw. from farm to fork).

Powyżej znajdą Państwo szereg szkoleń z HACCP odbywających się w 2021 roku w różnych miastach, m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Łodzi, Lublinie, Poznaniu, Krakowie, w trakcie których Państwa pracownicy zdobędą odpowiednią wiedzę, aktualną do przepisów obowiązujących w 2019 roku. Wpisy zawierają plan i cenę oraz informację czy w cenę wliczone jest zaświadczenie bądź certyfikat o ukończeniu szkolenia.

HACCP dla Ciebie: Norma ISO 22000:2018 w procesie produkcji żywności

Ostatnia aktualizacja normy ISO 22000 została opublikowana przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO) 19 czerwca 2018 r., a jej pełna nazwa to ISO 22000: 2018 - Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.

Norma ISO 22000:2018 jest oparta o zasady systemu HACCP, zawiera szczegółowe regulacje dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności i pasz i obejmuje swoim zakresem wszystkie organizacje i podmioty uczestniczące w łańcuchu żywnościowym, min.:

  • producentów pierwotnych, czyli rolników i hodowców,
  • producentów żywności i pasz,
  • podmioty z sektora transportu i przechowywania środków spożywczych,
  • firmy logistyczne, magazynowe i dystrybucyjne (np.: magazyny, hurtownie, przeładownie),
  • producentów dodatków do żywności,
  • producentów opakowań do kontaktu z żywnością,
  • producentów środków czystości używanych w miejscach produkcji i dystrybucji żywności.

Zainteresowała Cię ta tematyka? Poznaj więcej szkoleń z ISO.

Czy system HACCP jest obowiązkowy?

Wiele osób pyta, jakie dokładnie są obowiązki w zakresie stosowania systemu HACCP, w tym czy jest on obowiązkowy? System HACCP jest obowiązkowy we wszystkich segmentach przemysłu spożywczego: od uprawy i hodowli, zbioru, przez przetwarzanie, produkcję, dystrybucję i dostarczenie żywności finalnemu odbiorcy, czyli konsumentowi.

Obowiązek prawny opracowania dokumentacji systemu HACCP wynika z:

  • Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, 
  • Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE z 2004 r. z późn. zm.) oraz ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594). 

Warto zdawać sobie sprawę, że system HACCP powinien być również elastyczny, na przykład gdy brak jest możliwości zidentyfikowania krytycznych punktów kontroli (CCP), wówczas główną regulacją mogą być GHP i GMP czyli Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne. GHP i GMP są zawsze obowiązkowe, a obowiązek ten wynika z treści rozporządzenia nr 852/2004:  

Wymogi HACCP powinny uwzględniać zasady zawarte w Kodeksie Żywnościowym. Powinny zapewniać odpowiednią elastyczność, aby mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach. W szczególności niezbędne jest uwzględnienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli oraz, że w niektórych przypadkach, dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. Podobnie, wymóg ustanowienia “krytycznych limitów” nie oznacza, że niezbędne jest ustalenie liczbowego limitu w każdym przypadku. Ponadto, wymóg zachowywania dokumentów musi być elastyczny, aby nie powodował nadmiernego obciążenia bardzo małych przedsiębiorstw.

Siedem zasad systemu HACCP

Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych określa siedem zasad systemu systemu HACCP:

Zasada 1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Należy powołać zespół ds. systemu HACCP, którego zadaniami będzie:

  • sporządzić blokowy schemat procesu technologicznego,
  • wypisać możliwe do pojawianie się w procesie technologicznym zagrożenia o charakterze chemicznym (toksyny, związki chemiczne, pestycydy, metale ciężkie, środki myjące czy dezynfekujące, pozostałości leków weterynaryjnych itp.), biologiczne (m.in. bakterie, wirusy, pasożyty) oraz fizyczne (szkło, metal, elementy opakowań, włosy, elementy garderoby czy biżuteria personelu, inne zanieczyszczenia stałe),
  • oszacować istotność zagrożeń,
  • zaplanować środki kontrolne umożliwiające opanowanie wylistowanych zagrożeń.

Zasada 2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zespół HACCP powinien zdefiniować tak zwane krytyczne punkty kontroli, czyli te miejsca w procesie technologicznym, w których niezbędna jest kontrola nad występującymi tam zagrożeniami.

Zasada 3 – Identyfikacja limitów krytycznych

Dla każdego krytycznego punktu kontrolnego (CCP) należy ustalić krytyczne granice (limity), czyli wartości mierzalne środków kontrolnych, których przekroczenie oznacza, że produkt przestaje być bezpieczny.

Zasada 4 – Ustalenie systemu monitoringu CCP

Każdy krytyczny punkt kontrolny (CCP) musi mieć ustalone wymagania określające sposób i częstotliwość mierzenia wartości środków kontrolnych (tzw. monitoring CCP) oraz podmioty/osoby odpowiedzialne za te działania (np. pełnomocnik systemu HACCP).

Zasada 5 – Określenie działań korygujących

Niezbędne jest opracowanie działań korygujących, które muszą być wdrożone, gdy monitoring wykaże przekroczenie ustalonych limitów. Ponownie, konieczne jest wyznaczenie podmiotu/osoby odpowiedzialnej za podjęcie tych działań. Procedura korygująca musi zawierać zarówno sposób przywrócenia kontroli zagrożeń jak i postępowanie z produktem wyprodukowanym z przekroczeniem granic krytycznych.

Zasada 6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Wymagane jest opisanie sposobów sprawdzania poprawności funkcjonowania systemu. Procedura ta może opierać się na wynikach badań mikrobiologicznych produktów końcowych lub analizie i badaniu reklamacji. Zaleca się cykliczne wykonywanie audytów wewnętrznych systemu HACCP oraz wyznaczenie osób upoważnionych (np. auditor systemu HACCP).

Zasada 7 – Ustalenie procedur zapisów

Niezbędne jest przygotowanie i wdrożenie procedury ciągłego sporządzania dokumentacji i zapisu funkcjonowania systemu HACCP oraz zabezpieczenia zebranych informacji i zachowania na okres 3 lat od sprzedaży produktu.

Jakie są główne etapy wdrażania systemu HACCP?
  • Powołanie zespołu ds. HACCP (w tym pełnomocnika systemu HACCP)
  • Przygotowanie opisu produktu
  • Przygotowanie opisu przeznaczenia konsumenckiego produktu
  • Opracowanie schematu procesu technologicznego
  • Weryfikacja schematu produkcyjnego
  • Analiza zagrożeń
  • Określenie Krytycznych Punktów Kontroli CCP
  • Określenie limitów krytycznych dla każdego CCP
  • Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
  • Ustalenie działań korygujących
  • Ustalenie sposobu weryfikacji i osób odpowiedzialnych (np. audytor wewnętrzny systemu HACCP)
  • Prowadzenie dokumentacji HACCP
Szkolenia i kursy z systemu HACCP - online i stacjonarnie

Przedsiębiorcy pracujący przy żywnosci, np. prowadzący restauracje czy zakłady gastronomiczne, a także producenci żywności, dodatków do żywności i inne firmy współpracujące w łańcuchu dostaw mają oowiązkek spełnienia wymogów prawnych dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Przykładowo prowadząc restaurację  należy pamiętać o przygotowaniu GHP i GMP oraz księgi HACCP. Warto pamiętać, że ich przygotowanie to nie tylko obowiązek prawny niezbędny do pozytywnego przejścia kontroli Inspekcji Sanitarnej, ale też realny wpływ na zachowanie bezpieczeństwa serwowanych potraw oraz usprawnienie pracy w restauracji. 

W celu sprawnego wdrożenia systemu HACCP warto rozważyć odpowiednie szkolenia oraz kursy dla pracowników przedsiębiorstwa, a także regularnie organizować szkolenia dla pracowników składające się na tzw. minimum higieniczne. Mogą one dotyczyć zarówno wdrażania systemu HACCP, przedstawienia jego celów i zasad, jak też przygotowywać do roli audytora czy pełnomocnika systemu HACCP. Osobną grupę stanowią okresowe szkolenia dotyczące HACCP potwierdzające na wypadek kontroli przebycie odpowiednich szkoleń. Szkolenia i kursy z HACCP często omawiają kompleksowo również zagadnienia GHP i GMP.

Szkolenia z zakresu HACCP można bez trudnu znaleźć w dużych ośrodkach miejskich w całej Polsce, w tym w Warszawie oraz Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Lublinie, Łódzi, Gdańsku, Gdyni i Wrocławiu. Oferta szkoleń HACCP/ISO 22000 w mniejszych miastach i miejscowośćiach nie jest niestety tak szeroka, wówczas dobrym rozwiązaniem może być udział w szkoleniach online z HACCP. Pozwalają one zdobyć niezbędną wiedzę bez względu na lokalizację, a cena szkoleń online jest często niższa niż w przypadku ich stacjonarnych odpowiedników.

Na rynku dostępne są również kursy HACCP - tego typu kurs realizowany jest w postaci e-learning, a po przejściu programu zajęć użytkownik ma możliwość zaliczenia testu potwierdzającego zdobytą wiedzę. Stanowi on podstawę do otrzymania certyfikatu potwierdzającego przebycie kursu HACCP. Tego typu certyfikat powinni zdobyć wszyscy pracownicy lokali gastronomicznych, w tym restauracji, cukierni, kawiarni, a także pracownicy hurtowni spożywczych i owocowo-ważywnych, stołówek, czy hoteli mający styczność z żywnością. Cena przeciętnego kursu HACCP zaczyna się już od 150 zł za osobę. 

Czym jest HACCP?
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Szkolenia i kursy HACCP: ISO 22000

Dowiedz się jak działa nasza baza ofert szkoleniowych dotyczących systemu HACCP: ISO 22000.
Dowiedz się czym jest baza szkoleń, kursów i konferencji biznesowych Eventis.pl

Celem bazy jest zebrać w jednym miejscu jak najwięcej szkoleń i kursów dotyczących HACCP organizowanych w całej Polsce. W bazie znajdziesz zarówno szkolenia stacjonarne, jak i szkolenia z HACCP online, a także kursy online realizowane na platformach e-learning. Wszystko po to żeby dać Ci możliwość szerokiego wyboru!

Wystarczy, że wypełnisz formularz rejestracji elektronicznej dostępny na stronie szkolenia lub kursu wybierając termin i miejsce szkolenia/kursu. Formularz trafi niezwłocznie do organizatora, który skontaktuje się z Tobą żeby potwierdzić rejestrację i przekazać wszystkie niezbędne informacje.

Nie, używanie serwisu Eventis.pl do zgłaszania się na szkolenia, kursy i konferencje jest całkowicie bezpłatne. Płacisz tylko cenę uczestnictwa w wybranym przez siebie wydarzeniu dla organizatora. Opłatę wnosisz bezpośrednio do organizatora!