W branżach związanych z produkcją żywności, leków i kosmetyków kluczowe znaczenie ma przestrzeganie rygorystycznych standardów jakości i higieny. Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP – Good Manufacturing Practice) oraz Dobre Praktyki Higieniczne (GHP – Good Hygiene Practice) to fundamenty, które pomagają firmom zapewnić bezpieczeństwo produktów i zgodność z przepisami. Szkolenia GMP i GHP są niezbędne dla pracowników zajmujących się produkcją, kontrolą jakości czy logistyką.
Szkolenia GMP
Szkolenie GMP (Good Manufacturing Practice), czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, to szkolenie dotyczące zasad i procedur zapewniających jakość, bezpieczeństwo oraz zgodność z przepisami w procesie produkcji. Szkolenie GMP jest konieczością w w branżach takich jak:
- farmaceutyczna,
- spożywcza,
- kosmetyczna,
- chemiczna,
- weterynaryjna.
Czego dotyczy szkolenie GMP?
GMP jest zespołem standardów, które określają zasady działania podczas procesu produkcyjnego realizowanego głównie w branżach farmaceutycznej i spożywczej – z intencją zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa dóbr wprowadzanych na rynek konsumencki. Szkolenie GMP koncentruje się na:
- standardach higieny i czystości w produkcji,
- eliminacji ryzyka zanieczyszczeń,
- dokumentacji procesów produkcyjnych,
- kontrolowaniu jakości surowców i produktów,
- zgodności z regulacjami prawnymi (np. FDA, EMA, WHO),
- roli pracowników w utrzymaniu wysokich standardów produkcji.
Dla kogo skierowane jest szkolenie GMP?
- Pracowników produkcji,
- Menedżerów jakości i produkcji,
- Osób zajmujących się audytami i kontrolą jakości,
- Przedsiębiorców chcących wdrożyć GMP w swojej firmie.
Szkolenie GMP to nie tylko wymóg prawny w wielu sektorach, ale też sposób na poprawę jakości produktów, minimalizację ryzyka błędów i zwiększenie zaufania klientów. Główne tematy i typy szkoleń GMP dostępnych na ryku to między innymi:
- GMP dla branży farmaceutycznej
- Kurs GMP farmacja, kosmetyki, biotechnologia
- GMP/GHP dla producentów i dystrybutorów żywności
- audytor GMP i audit wewnętrzny GMP
- szkolenia okresowe GMP
Szkolenie GHP
Szkolenie GHP (Good Hygiene Practice), czyli Dobre Praktyki Higieniczne, dotyczy zasad higieny, które należy przestrzegać w procesie produkcji i dystrybucji żywności oraz innych wrażliwych produktów (np. kosmetyków, farmaceutyków). Jest to podstawowy element systemu HACCP i niezbędny standard w branżach związanych z bezpieczeństwem żywności.
Zakres szkolenia GHP
Szkolenie obejmuje kluczowe aspekty higieny:
- higienę osobistą pracowników,
- zasady mycia i dezynfekcji powierzchni oraz urządzeń,
- kontrolę jakości surowców i gotowych produktów,
- właściwe przechowywanie surowców i żywności,
- zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym,
- zarządzanie odpadami i szkodnikami.
Do kogo skierowane jest szkolenie GHP?
- Pracowników branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej,
- Osób zajmujących się kontrolą jakości,
- Menedżerów ds. bezpieczeństwa żywności,
- Właścicieli firm produkujących i dystrybuujących żywność.
Szkolenie GHP to fundament bezpiecznej i zgodnej z normami produkcji żywności, który pomaga unikać zagrożeń zdrowotnych i spełniać wymogi sanitarne. Wymogi GHP obejmują 9 kluczowych obszarów związanych z organizacją funkcjonowania zakładu zajmującego się obrotem żywnością na dowolnym etapie. Prezentują się one następująco.
1. Lokalizacja i otoczenie zakładu. Wybierając lokalizację na prowadzenie działalności powiązanej z branżą spożywczą, należy postawić na miejsce, w którym nie występują groźne źródła zanieczyszczeń mogących wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo żywności. Chodzi m.in. o dym, kurz, substancje toksyczne z wysypisk śmieci itp. W tym kontekście należy zadbać o:
- zapewnienie utwardzanych dróg dojazdowych do zakładu z wykonaniem odpowiedniego drenażu,
- zaprojektowanie obiektu i jego wnętrz tak, aby ułatwić prowadzenie działań higienicznych i dezynfekcyjnych,
- efektywną wentylację i wprowadzenie zabezpieczeń przed owadami i innymi szkodnikami, które mogą zagrozić realizowanym procesom,
- dobranie bezpiecznych dla żywności materiałów budowlanych i elementów wyposażenia.
2. Odpowiedni układ funkcjonalny. Zaleca się wyraźne oddzielenie od siebie poszczególnych stref zakładu, a także ich przemyślane połączenie ze sobą. W standardowym ciągu fabryki żywności znajdą się np. strefy: magazynowa, produkcyjna, ekspedycyjna, socjalna. Ważne, aby każda z nich pełniła jedną, określoną rolę i była do niej dostosowana pod względem wyposażenia i organizacji przestrzeni.
3. Dobór bezpiecznych maszyn i urządzeń. Wszystkie sprzęty wykorzystane w przedsiębiorstwie muszą mieć atesty potwierdzające bezpieczeństwo wykorzystywania ich w kontakcie z żywnością. Zasada ta dotyczy również opakowań oraz wszelkich naczyń stosowanych w firmie z branży spożywczej, a także mebli i innych powierzchni roboczych.
4. Opracowanie procedur mycia i dezynfekcji. Mycie i dezynfekcja stref, w których występuje bezpośredni kontakt z żywnością, powinny być prowadzone regularnie, na zakończenie każdego dnia pracy, z wykorzystaniem profesjonalnych środków czystości. Należy również opracować procedury związane z utrzymaniem czystości.
5. Zaopatrzenie w wodę. Konieczne jest zapewnienie źródła wody bieżącej o odpowiednich parametrach – bezpiecznej do spożycia. Tylko z takiej można np. wytwarzać lód wykorzystywany do schładzania żywności.
6. Kontrola odpadów. Odpady powinny być segregowane i utylizowane w zgodzie z obowiązującymi regulacjami prawnymi i z dbałością o bezpieczeństwo higieniczne.
7. Zabezpieczenie oraz monitoring szkodników. Oczekuje się regularnej kontroli i monitorowania występowania potencjalnych szkodników, np. gryzoni, owadów pełzających i latających czy szkodników zbożowych – w zależności od tego, co może zagrażać przetwarzanym produktom.
8. Higiena personelu. Personel powinien spełniać podstawowe wymogi sanitarne (aktualna książeczka BHP i badania okresowe) oraz dbać o higienę i bezpieczeństwo na terenie zakładu. Istotne są np. wydzielenie strefy na prywatne akcesoria pracowników, dobranie właściwych strojów roboczych oraz opracowanie procedur higienicznych (związanych np. z częstotliwością mycia rąk).
9. Szkolenie personelu. Należy prowadzić systematyczne szkolenia z zakresu higieny i bezpieczeństwa BHP – aby nieustannie podnosić świadomość pracowników w tym zakresie.
Jak GMP i GHP mają się do HACCP?
W kontekście bezpieczeństwa żywności najczęściej mówi się o HACCP, a więc systemie analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli, który jest obowiązkowym we wszystkich zakładach działających w branży spożywczej. Jednak jego wdrożenie jest drugim etapem, który poprzedzać musi zastosowanie się do norm GHP oraz również norm GMP w przypadku produkcji.
Normy zawarte w tych dwóch zestawach reguł wynikają bezpośrednio z przepisów prawa polskiego oraz europejskiego, które zostały zapisane w:
- Rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE z 2004 r. z późn. zm.),
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252).
Gdzie znaleźć szkolenie GHP lub GMP?
Szkolenia GMP i GHP oferowane są we wszystkich dużych miastach w Polsce, a ich oferta jest najszersza w miastach takich jak Warszawa, Poznań, Kraków, Łódź, Gdańsk, Lublin, Katowice czy Wrocław. Coraz częściej szkolenia GMP i GHP, w tym szkolenia z minimum sanitarnego realizowane są online, co znacznie podnosi dostępność do sprawdzonej wiedzy z zakresu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej dla firm zlokalizowanych poza dużymi ośrodkami miejskimi. Dynamicznie rozwija się również rynek kursów e-learning - ich zaletami są atrakcyjne ceny oraz możliwość realizowania zajęć z programu kursu w dogodnym dla uczestnika miejscu i czasie. Ceny szkoleń z minimum sanitarnego zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych od osoby.
