Szkolenie

Szkolenie Pełnomocnik i Auditor Systemu HACCP

O szkoleniu

Przedstawienie uprawnień, odpowiedzialności i obowiązków wynikających ze sprawowanej funkcji Pełnomocnika ds. Systemu HACCP. Szkolenie ma na celu przygotowanie przyszłych auditorów wewnętrznych i pełnomocników do efektywnego przeprowadzenia auditów. Ukończenie szkolenia oraz zdanie egzaminu końcowego daje prawo do pełnienia funkcji auditora wewnętrznego oraz Pełnomocnika Systemu HACCP.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla kandydatów na Pełnomocników ds. systemu HACCP oraz auditorów wewnętrznych jak również wszystkich osób zainteresowanych uzyskaniem nowych kwalifikacji zawodowych.

Program szkolenia

Szkolenie jest dwudniowe i obejmuje następujące zagadnienia
I dzień (7 h)

1. Wprowadzenie.
2.Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
3. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP.
• rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności,
• wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych z uwzględnieniem Standardów BRC/IFS,
• źródła zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
4. Metodyka wdrażania systemu HACCP:
• 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius.
• 12 etapów wdrażania systemu HACCP.
• problemy przy wdrażaniu systemu HACCP.
5.Wymagania normy ISO 22000 w kontekście spełnienia zasad systemu HACCP
6.Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Pełnomocnika ds. HACCP.
II dzień (7 h)
1.Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu.
• harmonogram wdrażania systemu HACCP.
• procedury, instrukcje, zapisy.
2.Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu
• wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks auditora.
3.Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu.
• preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte.
• zasady analizy i kwalifikacji wyników auditu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
• zasady przygotowywania raportów z auditów, ich role w systemie zarządzania HACCP, działania poaudytowe.
4. Praktyczne prowadzenie auditów.
5. Dyskusja i podsumowanie.
6. Test końcowy.

Czas trwania

14 h (2 dni po 7 h)

Prelegenci

Cytat
Sylwester Wilczek - Auditor trzeciej strony BRC; Auditor wiodący ISO 9001, konsultant ds. wdrażania SZJ i systemu HACCP, GMP, BRC Food w firmach i instytucjach z różnych sektorów gospodarki, trener i konsultant Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o. doświadczony w realizacji szkoleń otwartych i zamkniętych z ww. zakresu

Gdzie i kiedy

Kraków 19 - 20 października 2015
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o

Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Weź udział

Cena 1
nett
810 PLN
Cena zawiera:
  • Cena zawiera: certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia, wydany przez Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o. oraz certyfikat jednostki certyfikujacej, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej i papierowej oraz poczęstunek.
Weź udział

Organizator

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków
Kalwaryjska 69
woj. małopolskie
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Zgłoszenia na szkolenie można dokonać poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego faksem na numer telefonu 12 653 20 13 lub drogą elektroniczna pod adresem mailowym: szkolenia@czj-infox.pl. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.czj-infox.pl
W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu drogą telefoniczną bądź mailową.

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków Kalwaryjska 69
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!