Szkolenie

Szkolenie z zakresu wymagań systemu HACCP (Kurs PIA)

O szkoleniu

Celem szkolenia jest przedstawienie wymagań z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności oraz zdobycie przez uczestników wiedzy dotyczącej wdrażania systemu HACCP w swojej organizacji.
Podczas szkolenia uczestnicy są w sposób teoretyczny i praktyczny przygotowywani do pełnienia funkcji Pełnomocnika i auditora wewnętrznego systemu HACCP, a zaliczenie testu końcowego pozwala na zdobycie certyfikatu uprawniającego do pełnienia takiej roli w organizacji.
Kto powinien wziąć udział?
Dla osób posiadających wdrożony system HACCP w swojej organizacji lub planujących jego wdrożenie. Kurs skierowany jest również do kandydatów na Pełnomocników i auditorów

Program szkolenia

I dzień (7 h)

1. Wprowadzenie.
2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.
3. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP.
• rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności,
• wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych z uwzględnieniem Standardów BRC/IFS,
• źródła zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
• Metodyka wdrażania systemu HACCP:
• 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius.
• 12 etapów wdrażania systemu HACCP.
• problemy przy wdrażaniu systemu HACCP.
5. Wymagania normy ISO 22000 w kontekście spełnienia zasad systemu HACCP
6. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Pełnomocnika ds. HACCP.

II dzień (7 h)

1. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu:
• harmonogram wdrażania systemu HACCP.
• procedury, instrukcje, zapisy.
2. Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu
• wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks auditora.
3. Terminologia, rodzaje, cele auditu; obowiązki stron auditu.
• preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte.
• zasady analizy i kwalifikacji wyników auditu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
• zasady przygotowywania raportów z auditów, ich role w systemie zarządzania HACCP, działania poaudytowe.
4. Praktyczne prowadzenie auditów.
5. Dyskusja i podsumowanie.
6. Test końcowy.

Czas trwania

2 dni, 14 godzin

Prelegenci

Cytat
Auditor trzeciej strony BRC; Auditor wiodący ISO 9001, konsultant ds. wdrażania SZJ i systemu HACCP, GMP, BRC Food w firmach i instytucjach z różnych sektorów gospodarki, trener i konsultant Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o. doświadczony w realizacji szkoleń otwartych i zamkniętych z ww. zakresu.

Gdzie i kiedy

Kraków 7 - 8 listopada 2016
Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.

Kraków

Kalwaryjska 69

woj. małopolskie

Zapisz się

Cena 1
n
8 PLN
Cena zawiera:
  • Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej i papierowej, certyfikaty Pełnomocnika i Auditora wydane przez Centrum Zarządzania Jakością Infox Sp. z o.o. oraz przez jednostkę certyfikującą, przerwy kawowe oraz poczęstunek.
Zapisz się

Organizator

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków
Kalwaryjska 69
woj. małopolskie
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Przesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.
30-504 Kraków Kalwaryjska 69
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!