Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności (Wydanie 4.1)
O szkoleniu
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1,
• pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000 a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu,
Program szkolenia
• Podstawowe pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności,
• Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE,
• System HACCP jako system zarządzania,
• System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food,
• Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000,
• Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-1, w tym m.in.:
- Konstrukcja budynków,
- Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych,
- Media – powietrze, woda, energia,
- Usuwanie odpadów,
- Urządzenia, maszyny i instalacje,
- Zakupy, ocena dostawców i usługodawców,
- Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, w tym: migracja, alergeny
- Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
- Zwalczanie szkodników,
- Higiena personelu,
- Powtórny przerób
- Wycofanie wyrobów,
- Magazynowanie,
- Obrona żywności,
• Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć,
• Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
• Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
• Wymagania systemowe: m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
• Procedura certyfikacji wg. wersji 4.1 FSSC 22000,
• Ćwiczenia praktyczne.
Prelegenci


Trener SGP
Weź udział
- proces szkolenia, sala szkoleniowa, materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z długopisem, wszelkie koszty związane z trenerem, imienny certyfikat uczestnictwa w szkoleniu, przerwy kawowe, obiad, poszkoleniowe konsultacje z trenerem.
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
- proces szkolenia, sala szkoleniowa, materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z długopisem, wszelkie koszty związane z trenerem, imienny certyfikat uczestnictwa w szkoleniu, przerwy kawowe, obiad, poszkoleniowe konsultacje z trenerem.
Wydarzenie nieaktualne. Wypełnij formularz, aby zapytać o nowe terminy.
Organizator

Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.
- Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas! lub zadzwoń!
Masz pytania? Napisz do nas
