Szkolenie

Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności (Wydanie 4.1)

O szkoleniu

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).
Kto powinien wziąć udział?

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1.

Szkolenie skierowane jest do:

  • osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność,
  • kierowników i pracowników kontroli jakości,
  • członków zespołu HACCP,
  • absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
  • pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących,
  • osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1,
  • pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000  a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu.

Program szkolenia

Podstawowe pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności,
Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE,
System HACCP jako system zarządzania,
System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food,
Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000,
Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-1, w tym m.in.:

  • Konstrukcja budynków,
  • Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych,
  • Media – powietrze, woda, energia,
  • Usuwanie odpadów,
  • Urządzenia, maszyny i instalacje,
  • Zakupy, ocena dostawców i usługodawców, 
  • Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, w tym: migracja, alergeny
  • Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
  • Zwalczanie szkodników,
  • Higiena personelu,
  • Powtórny przerób
  • Wycofanie wyrobów,
  • Magazynowanie,
  • Obrona żywności,

Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć,
Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
Wymagania systemowe: m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
Procedura certyfikacji wg wersji 4.1 FSSC 22000,
Ćwiczenia praktyczne.

Czas trwania

2 dni

Prelegenci

Cytat

Trener SGP

Gdzie i kiedy

Poznań 18-19 październik 2021
brak danych

Poznań

woj. wielkopolskie

Zapisz się

Cena standardowa
za osobę
1290 PLN
+23% VAT
Cena zawiera:
  • udział w zajęciach
  • materiały szkoleniowo-konferencyjne
  • certyfikat uczestnictwa
  • serwis obiadowy
  • przerwy kawowe
  • poszkoleniowe konsultacje z trenerem
  • Rozwiń
Dostępne zniżki:
  • 7.75% przy zgłoszeniu min. 2 osób
Zapisz się

Organizator

SGP Training&Consulting przy SGP Sp. z o.o.
42-202 Częstochowa
Legionów 90/100
woj. śląskie
Nasze szkolenia dają możliwość wdrożenia w praktyce omawianych rozwiązań.Szkolenia prowadzą Trenerzy z ogromnym doświadczeniem, dzięki którym Państwa pracownicy staną się kluczowym czynnikiem w osiąganiu celów organizacji. Jakość i zadowolenie uczest...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Zapisz się, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia dostępnego na górze strony. Po jego otrzymaniu skontaktujemy się, aby potwierdzić zgłoszenie i przekazać wszystkie informacje organizacyjne.


Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.

Dane kontaktowe

SGP Training&Consulting przy SGP Sp. z o.o.
42-202 Częstochowa Legionów 90/100
Powiadomienia o nowych terminach

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o nowych terminach tego wydarzenia!