Szkolenie

Znakowanie mięsa i produktów mięsnych w świetle obowiązujących od 13 grudnia 2014 r. przepisów Unii Europejskiej

O szkoleniu

Szkolenie obejmować będzie szeroką tematykę dotyczącą zasad znakowania mięsa
i produktów mięsnych w oparciu o obowiązujące przepisy krajowe i Unii Europejskiej. Szczególną uwagę Autor poświęci nowym wymaganiom dotyczącym znakowania wędlin, które wprowadziło rozporządzenie UE nr 1169/2011 od 13 grudnia 2014 roku.
Szkolenie będzie miało również na celu wyjaśnienie szeregu wątpliwości dotyczących m.in. zasad stosowania nazw szczegółowych dla wędlin, podawania wybranych składników złożonych, w tym osłonek naturalnych w składzie produktów, podawania kraju lub miejsca pochodzenia mięsa i innych.
Kto powinien wziąć udział?
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności oraz dla pracowników organów urzędowej kontroli żywności.

Program szkolenia

I. Aktualne wymagania z zakresu znakowania produktów mięsnych w świetle
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25
października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności i innych obowiązujących przepisów
Informacje jakie muszą znaleźć się na etykiecie produktów mięsnych sprzedawanych w opakowaniu,
Nowe dane szczegółowe, które muszą znaleźć się obok nazwy produktu i zasady ich stosowania m.in. „z połączonych kawałków mięsa”, o obecności w produkcie białka dodanego i o jego pochodzeniu, informacje o dodanej wodzie,
Deklaracja ilościowej zawartości składnika, definicja „mięsa” do celów znakowania – prawidłowe podejście, problemy w praktyce, kontrola prawidłowości oznakowania,
Oznakowanie składników dodatkowych, w tym alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, aromatów, środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i barwników w składzie wędlin,
Oznakowanie składników złożonych, w tym osłonek jadalnych i związane z tym wątpliwości,
Najczęstsze problemy i wątpliwości związane ze znakowaniem produktów mięsnych: nazwy zwyczajowe i opisowe, nazwy fantazyjne i mogące wprowadzić konsumenta w błąd, znakowanie produktów o nietypowym składzie, stosowanie Norm Polskich a aktualne wymogi prawne dotyczące znakowania żywności, produkty mięsne niezawierające „mięsa” w swym składzie – prawidłowość oznakowania, przypadki dyskusyjne, ocena oznakowania rynkowych produktów,
Podawanie MOM w składzie i sposób jego oznakowania w zależności od technik uzyskiwania - praktyka znakowania i aktualny stan prawny, przedstawienie opinii Komisji Europejskiej w tej sprawie,
Omówienie innych informacji jakie muszą znaleźć się w oznakowaniu produktów mięsnych,
Znakowanie produktów sprzedawanych luzem w miejscu sprzedaży – nowe przepisy krajowe,

II. Regulacje prawne Unii Europejskiej w zakresie stosowania oświadczeń żywieniowych
i zdrowotnych – praktyczne aspekty znakowania wędlin

III. Aktualne wymagania z zakresu znakowania mięsa i „surowych wyrobów mięsnych” w
świetle obowiązujących przepisów krajowych i Unii Europejskiej
Zasady znakowania mięsa wołowego i drobiowego,
Znakowanie mięsa cielęcego i „młodej wołowiny”,
Znakowanie mięsa mielonego i „surowych wyrobów mięsnych” w tym mięs na grilla i wyrobów wyprodukowanych z całych elementów,
Podawanie kraju lub miejsca pochodzenia mięsa świeżego,
IV. Skutki prawne deklaracji i zobowiązań. Wybrane sprawy sporne i wyroki sodów dotyczące oznakowania wędlin

V. Nowe wymogi Unii Europejskiej dotyczące znakowania żywności wartością
odżywczą w świetle rozporządzenia nr 1169/2011
Nowe zasady znakowania żywności wartością odżywczą, w tym wędlin i wyrobów mięsnych surowych, wątpliwości i problemy w praktyce,
Próby ograniczania kosztów przy wdrażaniu nowego systemu znakowania wędlin wartością odżywczą,
Dobrowolne, dodatkowe systemy krajowe oznakowywania środków spożywczych, których wdrożenie przewidują nowe przepisy, przykłady stosowania w wybranych krajach UE,
Aktualne wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zakresów podawanej tolerancji wartości odżywczej i ich praktyczne znaczenie dla przemysłu mięsnego.

Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 (budynek KOLMEX)
Termin: 16.09.2015 r. godz. 10.00-16.00
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Czas trwania

10.00-16.00

Prelegenci

Cytat
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Gdzie i kiedy

Warszawa 16 września 2015
Budynek Kolmex

Warszawa

Grzybowska 80/82

woj. mazowieckie

Weź udział

Cena 1
c
590 PLN
Cena zawiera:
  • Prowadzenie szkolenia: mgr inż. Piotr Szymański - Kierownik Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego
Weź udział

Organizator

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Grzybowska 77
woj. mazowieckie
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard jest firmą szkoleniową, wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st. Warszawa. Organizujemy szkolenia biznesowe, seminaria i warsztaty zarówno w formule otwartej jak i zamkniętej d...
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Prosimy o przejście do sekcji Weź udział, aby wypełnić formularz zgłoszenia w wydarzeniu. Po jego wysłaniu organizator skontaktuje się celem potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia i przekazania szczegółów organizacyjnych.

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Kontakt

Masz pytania? Napisz do nas

Wypełnij formularz

Uzupełnij pole
Wybierz termin wydarzenia
Uzupełnij pole
Uzupełnij pole
Uzupełnij wiadomość
Potwierdź, że nie jesteś botem.
Musisz zaakceptować regulamin.
Wiadomość została wysłana!

Dane kontaktowe

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa Grzybowska 77
Darmowy biuletyn informacyjny

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych wydarzeniach!